Nuėjo į darbo pokalbį ir suglumo: „Tai pasišaipymas iš žmonių“

Susidūriau su labai nemalonia situacija. Praėjusių metų lapkričio pabaigoje man buvo skirtas 50 proc. neįgalumas.

Pasak studento, sužinoję apie jo neįgalumą darbdaviai pakeičia nuomonę dėl darbo pasiūlymo.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Pasak studento, sužinoję apie jo neįgalumą darbdaviai pakeičia nuomonę dėl darbo pasiūlymo.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Kuras

Jan 26, 2017, 6:00 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 11:05 AM

Socialinės paramos skyrius man skyrė 84 eurų neįgalumo pašalpą ir 18 eurų socialinę pašalpą.

Kadangi esu studentas, suprantama, reikėjo ieškotis darbo ir bent kiek didesnių pajamų. Internete radau darbo skelbimą, jog vienoje įmonėje reikalingi laiškų skirstytojai.

Tuoj pat išsiunčiau savo gyvenimo aprašymą (CV) nurodytais kontaktais. Nurodžiau, jog turiu 50 proc. neįgalumą.

Kitą dieną su manimi telefonu susisiekė minėtos įmonės personalo skyriaus vadybininkė ir pasakė, jog reikalingi darbuotojai dirbti 0,35 etato. Pristačiusi darbo sąlygas, ji pažadėjo mano kontaktus perduoti Vilniaus Lazdynų mikrorajone esančio padalinio viršininkei.

Viršininkė su manimi susisiekė ir pakvietė į pokalbį, kartu turėjo supažindinti, kaip vyksta šias pareigas einančio asmens darbas. Sutarėme susitikimo laiką, tačiau kai nuvykau, išgirdau atsakymą, kad „į šias pareigas priimtas kitas asmuo“.

Likau nesupratęs, kodėl dar buvau kviečiamas, eikvojau savo laiką, užuot iš karto pranešus, jog priimtas kitas asmuo ir manęs šiuo metu nereikia.

Tačiau kitą dieną gavau pranešimą, jog laiškų skirstytojai reikalingi netoli mano kolegijos esančiame padalinyje.

Sutarėme dėl laiko, kada atvyksiu. Nuvykęs sužinojau, kad esu tinkamas į šias pareigas, padalinio viršininkė kompiuteryje bandė surasti pažymą, pagal kurią turėčiau pereiti medicininę komisiją, kad galiu dirbti.

Tuo metu viršininkės pavaduotoja atnešė atmintinę, kurioje nurodyti dokumentai, reikalingi man, kaip darbuotojui, įdarbinti. Atmintinėje buvo nurodyta „Neįgaliojo pažymėjimas“.

Manęs paklausė, ar turiu neįgalumą, pasakiau, jog taip, jis yra 50 proc. Joms tai buvo naujiena. Buvau informuotas, jog darbo negausiu. Nesvarbu, kad mano neįgalumo lygis 50 proc. ir aš galiu dirbti 20 valandų per savaitę. Nors šis darbas būtų tik 12 valandų per savaitę.

Nemaloniai nustebęs ir išėjęs iš kabineto paskambinau personalo skyriaus specialistei, su kuria bendravau prieš tai, informavau apie susiklosčiusią situaciją.

Ji paprašė nuskenuoti dokumentą, gautą iš Neįgalumo nustatymo komisijos. Žadėjo pasidomėti, kodėl nebuvau priimtas, jei darbo valandos minėtoje įmonėje leidžia man dirbti, juolab kad ten nėra kažkokių kenksmingų sąlygų.

Gavau atsakymą, jog į šią darbo vietą priimtas kitas asmuo.

Šią situaciją galiu įvardinti tik kaip pasišaipymą iš žmonių. Ne tik dėl to, kad keletą dienų buvau kviečiamas į „darbo pokalbius“, jog išgirsčiau atsakymą „priimtas kitas žmogus“, bet ir todėl, kad negalią turintis asmuo negali gauti net paties paprasčiausio darbo.

Esi neįgalus – darbo niekur negausi... Vadinasi, gauni neįgalumo išmoką ir būk patenkintas.

Tik niekam nė motais, kaip už tuos 102 eurus pragyventi. Be maisto, reikia mokėti ir už bendrabutį, ir už mokslus... 

***

Apkaltintos įmonės atstovas spaudai Tomas Bašarovas sakė, kad įmonė yra atvira visiems asmenims, norintiems įsidarbinti.

„Besąlygiškai laikomės LR Darbo kodekso ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių asmenų įdarbinimą. 

Atkreipiame dėmesį, kad šiuo metu bendrovėje dirba 249 asmenys, turintys įvairią negalią. Taip pat galime patikinti, kad negalią turintiems asmenims nėra apribojamos galimybės kandidatuoti į jų kompetencijas ar darbo patirtį atitinkančias darbo vietas.

Pažymime, kad Mindaugas Kuras buvo kviečiamas į darbo pokalbius. Jo, kaip ir kitų pretendentų, kandidatūros buvo vertinamos pagal visiems vienodus taikomus reikalavimus. Pasirinktas buvo kandidatas, kuris labiau atitiko numatytai pareigybei keliamus reikalavimus.

Apgailestaujame, jeigu M. Kuras, atvykdamas į darbo pokalbius, patyrė nepatogumų“, – komentavo T.Bašarovas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.