Atkirto patriotui – vergovėje per akcijas niekas nedreba prie dešros

Atsakymas didžiausiam patriotui. 

 Emigrantė stebėjosi, kodėl Lietuvoje žmonės mano, kad tą patį darbą jie čia dirba oriai, o užsienyje – vergauja?<br> M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
 Emigrantė stebėjosi, kodėl Lietuvoje žmonės mano, kad tą patį darbą jie čia dirba oriai, o užsienyje – vergauja?<br> M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
 Autorė savo vergovę užsienyje iliustravo šia nuotrauka.<br> Skaitytojos nuotr.
 Autorė savo vergovę užsienyje iliustravo šia nuotrauka.<br> Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 27, 2017, 8:40 AM

Gyveno sunkiai

Buvau vaikas, bet mačiau mamos pastangas ir bandymą nuslėpti tą emocinį skausmą, fizinį tai pat. Tėtis gauna varganą invalidumą už sužalojimus priverstinėje tarnyboje. Dirbti daug negali, sveikata neleidžia. Tačiau ar šioje šalyje mes paisome gydytojų rekomendacijų? O ypač tada, kai penkerių mergaitė prašo naujų batelių? Dirbame, kol atiduodam sveikatą. Manau, tokia tėvų pareiga. Nuo keturiolikos pradėjau save apsirūpinti pati, buvo gaila tėvų lenkiamos nugaros. Rinkau uogas, jas parduodavau, pasiruošdavau mokyklai, pirkdavau drabužius. 


Žinoma, kartais saulėkaitoje praleisdavau visą dieną, nes vieniems uogos per mažos, kitiems mažai prinokusios. Tačiau stengiausi padėti šeimai. Buvau beveik aštuoniolikos, pasitaikė galimybė išvykti į visų smerkiamą Angliją (Lietuvių kurortą). Taigi, savo aštuonioliktą gimtadienį sutikau mikroautobuse, pakeliui į Angliją. 

Gali sau leisti daugiau

Ten sekėsi tikrai gerai, gavau darbą labai puikioje kompanijoje. Žinoma, teko padirbėti ir viščiukų fabrike, apie kurį visi kalba taip smerkiančiai. Darbas nelengvas, ne kiekvienam. Tačiau savo patirtimi džiaugiuosi. Ir drįsiu paneigti tą gerbiamo patrioto pasakymą, jog mes, lietuviai, vergaujame ir parvažiavę Lietuvoje ištaškome viską... 

Būdami ten (vergaudami), mes leidome sau apkeliauti pusę Anglijos, svečiuotis didžiausiuose jos miestuose, savaitgaliais užsukti į filmą, pasėdėti kavinukėje ar restorane. Prašau pasakyti, mielas patriote, kas kelintas žmogus Lietuvoje gali leisti visa tai (keliauti, skirti laiko sau, džiaugtis gyvenimu)? 

Keista ir tai, jog Lietuvoje už minimumą žmonės “dirba oriai“, o emigrantai, dirbantys vos ne tą patį darbą už keturgubai didesnę algą, „vergauja“. 

Vaiko akcijomis neišmaitinsi


1. Tai, kad mums yra viskas blogai dėl politikos. Lyginkim jums, patriotams, tokią baisią išnaudotojų šalį kaip Anglija. Ten žmonės laimingi, visi šypsosi, per akcijas parduotuvėje nesistumdo ir nedreba prie dešros, kuri Lietuvoje atiduodama pigiau kai lieka dvi dienos iki galiojimo pabaigos. 

Ten senutės laimingai vaikšto susikabinusios už rankų savo senelius vyrus. Per pietus geria kavą kavinukėje. Turi orią senatvę. Palyginkime Lietuvos pensininkus? Taupo ant kruopų. Nes mūsų šalis labai gera ir čia „taip faina“. Ten žmonės ir savo politiką gerbia, nes ten žmogus yra žmogaus vietoje. Ne žemiau. Net jei karalienė ir kaupia turtus, savo tautai irgi negaili pakelti atlyginimų. 

2. Lietuvos kainos. Jei žmogus važiuoja į Lenkiją, tai, manau, ne šiaip. O akcijomis vaikų nepamaitinsi... Nepasakysi sūnui, palauk mažyli, šiandien dešros neturime, laukime akcijos. Gerbiamasis patriote, jei dešra kainuotų visą jūsų atlyginimą, nors ir sprangiai, bet vis tiek valgytumėte ją, nes lietuviška? Suprantu, jog jūs galite sau leisti pirkti maistą Lietuvoje. Bet yra ir kiti žmonės, ne tik jūs, jie negali to sau leisti, tai ką jiems – badauti? Suprantu, tik sotus alkano neužjaus.

3. Dėl teigiamų dalykų – filmų, muzikos. Taip, Lietuva turi garsių asmenybių, geros muzikos. Tačiau muzika nepamaitinsi vaiko. Kalbant apie pramogų sritį, tai dažnai nėra ir už ką į filmą nueiti, apie pietus restorane galima tik pasvajoti. Bet svarbu tai, jog mes oriai dirbame Lietuvoje. O kokia mūsų alga? Kitas klausimas... 

Turėtų vaikų, kalbėtų kitaip

Man tai primena jau truputį nesveiką patriotizmą, jei jums net užkliuvo tai, jog mėgstame kitų šalių muziką. Manau, kažkas negerai. Atleiskite, bet jūs man primenate pavyduolį, pagal jus lietuvis negali klausyti kitų šalių muzikos ar pirkti maisto kitur. Tai gal ir keliauti uždrauskit. Nes pilna Lietuvoje akmenų muziejų ar ąžuolų bei upių, kur galima atostogauti. 

Mielas patriote, prašau atsakyti, jei mes gyvename svajonių šalyje, tai kodėl studentai meldžiasi, kad gautų vietą studijoms Danijoje ir kitur... Gal dėl to, jog čia mokslas labai brangus? Kodėl žmonės emigruoja, jei čia viskas rožėm ir deimantais išbarstyta? Prieš kalbėdamas pagalvokite. Nes, manau, jei reikėtų išlaikyti tris vaikus už minimalų atlyginimą ir dar mokesčius susimokėti, greit pamirštumėt savo patriotizmą ir pakuotumėt treningus, kad patogiau fabrike būtų dirbti.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.