Prabilo apie tai, kas nutylima, – ruošiamas masinis žmonių atleidimas

Vyriausybė su  universitetų dėstytojais elgiasi prasčiau nei privatus verslas su savo pagalbiniais darbuotojais

Autorius pastebi, kad niekas garsiai nekalba apie ketinamus atleisti šalies šviesuolius.
Autorius pastebi, kad niekas garsiai nekalba apie ketinamus atleisti šalies šviesuolius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2017, 10:04 AM, atnaujinta May 15, 2017, 12:10 PM

Esu paklaikęs nuo vadinamosios Aukštojo mokslo reformos. Ją vykdo žmonės, kuriems labai toli iki profesorių, docentų, net univeristetų lektorių lygio. Jokios logikos: aišku, kad VDU ir LEU jungimas kvailas, nes skirtingi miestai. Jei jau jungti, tai VU su LEU.

Ciniškumo viršūnė Vyriausybės planas parduoti LEU rūmus (o kodėl jų neatidavus VU – LEU naujam dariniui, t.y. kokybiškam mokytojų rengimui? Dėl to, kad kažkas labai brangiai už geroje vietoje esančius rūmus gerą kainą siūlo?)

Gresia masinis atleidimas

Bet svarbiausia, kas parodė šios valdžios cinizmą, žmoniškumo stoką, tai ką perskaičiau apie Vyriausybės susitikimą su universitetų atstovais – ir VU Teisės profesoriaus užduotą klausimą – kiek žmonių ruošiamasis atleisti.

Ruošiamasi atleisti šimtus (jei ne tūkstantį)  žmonių. Taigi, masinis atleidimas, kuris nutylimas. Man klaiku dėl to, kad kai didžiosios verslo firmos kažkur uždaro savo skyrius, perkelia gamyklas, net tie visur linksniuojami mūsų prekybos centrai kai iškelia kažkokią parduotuvę ar ją uždaro, rūpinasi darbuotojams pasiūlyti kitas darbo vietas.

O dabar Lietuvos valdžia rodo, kad dėstytojai, mokslo darbuotojai  yra laikomi net ne žmonėmis, o šiukšlėmis, kurias galima tiesiog išmesti į konteinerį.

Kur dėtis atleistiems?

Gerai VU teisės  profesorius susitikime su valdžios atstovais paklausė, ar jie turi planą, ką darys su atleidžiamais darbuotojais? Tokių duomenų nėra.

Nėra jokio plano, kur įdarbinti žmones, turinčius mokslo laipsnius,  daug besimokiusius ir t.t.

Pensininkus, žinoma, reikia išleisti į pensiją. Tai tokie galbūt būtų žmogiški būdai. Ne man spręsti, tam specialistai dirba, bet dar nebuvo Europoje tokių dalykų, kad masinio atleidimo atveju nebūtų jokio plano atleidžiamiesiems.

Liks landžiausi

Detalės ne esmė, esmė žmoniškumas. Kai Kauno savivaldybė atleidinėjo žmones, jiems buvo siūlomi kiti darbo variantai, o nesutikę jau ieškojosi darbo patys.  O čia – negaliu patikėti... su mokslininkais, kurie yra tikrasis Lietuvos elitas.

Žinoma, galbūt kažkas jų susiras darbą prekybos centre. Kažkas pasiduos... Bet nuo to tik geriau valdžiai, jei susidegintų visi dėstytojai kaip Pilėnų šturmo metu, tai apskritai galima būtų verygišką stiklinę pieno pakelti: nėra žmonių, nėra problemų...

Teko skaityti komentarą, kad visiems dėstytojams bus paskelbti konkursai ir liks geriausi. Ne, liks landžiausi. Kaip vienas buvęs LEU profesorius, supratęs, kad jam jau pensija stuktelėjo, universitetas nyksta, staigiai įstojo į „valstiečių“ partiją ir pateko į Seimą, kur dabar sau ramiai kaip pensininkas, gaunantis dar ir didelę algą, penkerius metus žais kitų ant ledo paliktų kolegų likimais.

Baisiausia, kad Lietuva eilinį kartą užlipo ant to paties grėblio: buvo Tautos prisikėlimo partija su savo artistais, dabar gi „valstiečiai“, kurie vargu ar supranta, kas yra mokslas ir kultūra. Ar 
čia ir yra tikras „valstiečių“ „kultūros“ planas: Lietuva – neraštingų, bemokslių laukinių, temokančių liaudies dainas ir šokius,  kraštas?

Senas cinikas iš Vilniaus. 

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.