Papiktino reakcija dėl alkoholio draudimo: „Gėda, kad esu lietuvis“

Jau daug metų stebime savotišką lietuvių genocidą. Žmonės emigruoja, tūkstančiai žūsta keliuose, darbo vietose ar nuo savo pačių rankos.

Skaitytojas mano, kad alkoholio draudimas tautai bus tik į naudą.<br> R.Danisevičiaus asociatyvioji nuotr.
Skaitytojas mano, kad alkoholio draudimas tautai bus tik į naudą.<br> R.Danisevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2017, 12:36 PM, atnaujinta May 15, 2017, 1:17 PM

Tautiečiai nevieningi ir jau, atrodo, niekas nebegali jų suvienyti, bet štai atsirado kelrodė žvaigždė, kuri suvienijo mūsų tautą. Žvaigždė suvienijo intelektualus su bomžais, darbdavius su darbuotojais, pramogų organizatorius ir atlikėjus subūrė į vieną būrį.

Visi vieningai pradėjo šaukti, kad yra kėsinamasi į jų asmeninę laisvę. Pradėjo reikštis žinomi ir nežinomi asmenys sutartinai šaukdami: „Valdžia kėsinasi į mūsų laivę“.

Socialiniai tinklai tiesiog ūžia. Vienas už kitą garsiau šaukia, kad reikia sukilti prieš mūsų engėjus. Organizuojamos visokios akcijos, mitingai, koncertai, pradėta įrodinėti, kad grįžta sovietiniai laikai, kai buvo suvaržytos visų laisvės. Tai yra visų mūsų mėgstamas tautos šviesulys, „dorybės“ skleidėjas alkoholis.

Nemato užsienio pavyzdžių

Stebint visą šitą šurmulį man pasidarė gėda, kad esu lietuvis. Dauguma žmonių net neįsigilinę į naujas įstatymo pataisas rėkia, kad tai blogos ir niekam tikusios naujovės. Ir nesvarbu, kad tose valstybėse, kur panašūs draudimai jau galiojo, jie pasiteisino.

Kažkodėl tose valstybėse nebankrutuoja įmonės dėl tokių draudimų. Vyksta visokio tipo renginiai ir kažkaip surandama jiems rėmėjų. Kaip tik tos valstybės, tokios kaip Amerika ir Skandinavijos šalys, pagal kurių modelį yra sukurtos šios pataisos, yra labiausiai klestinčios valstybės pasaulyje.

Buvo rašoma, neva ispanai juoksis iš mūsų dėl tokių naujovių. Nusispjaut, ką jie manys. Gali juoktis kiek nori, tegul patys pasižiūri į save. Jų valstybė nepriklauso lyderiams net Europos Sąjungoje, o ką jau kalbėti pasaulio lygmeniu. Kodėl jums. gerbiamieji tautiečiai. nerūpi, kad mes visame pasaulyje garsėjame kaip savižudžių tauta?

Alkoholis yra viena iš pagrindinių savižudybių priežasčių. Ir jeigu koks nors ispanas ar koks kitas užsienietis juoksis iš mūsų, galima jam paaiškinti, kodėl tokios pataisos priimtos. Ir garantuoju, kad patyčios  baigsis, nes užsienyje neįprasta juoktis iš sergančių žmonių. O pas mus girti užpuola neščią moterį ir tai normalu, leiskime tokiems laisvai pirkti alkoholį. 

Tautiečiai reiškiasi ir užsienyje

Labai gaila, kad didžioji mūsų visuomenės dalis laisvę supranta kaip galimybę laisvai pirkti alkoholį. Patiko vienas straipsniukas, kur autorius aiškina, kad reikia užjausti girtuoklius ir kad reikia leisti gerti, nes atseit tai vienintelis antidepresantas nuo susiklosčiusios dabartinės Lietuvoje situacijos.

Tai gal, gerbiamieji, padarom, kad litras vodkės kainuotų vieną eurą ir tada bus išpręstos visos mūsų problemos. O gal būtent tos problemos ir atsirado, kad mes per daug geriame? Kad iškilus problemai žmonės, užuot bandę jas išpręsti, nusigeria ir dar daugiau problemų prisidaro.

Teko stebėti Vokietijoje tautiečių furistų toki problemos sprendimo būdą, kai po dviejų dienų gėrimo trečios dienos rytą vienas veikėjas gulėjo ant žemės šlapimo, išmatų ir vėmalų baloje. Va, čia jis tikrai išprendė visas savo gyvenimo problemas. Ir niekas iš jo nesijuokė, nes užsieniečiams buvo gaila tokio žmogelio. 

Dar vienas straipsnelis, kuriame savo pamąstymus išsakė kažkokio vyno klubo nariai. Jie garsiai šaukė, kad neva jie nėra ligoniai ir moka atsakingai gerti. Bet tai visiškai nesusiję su jokia logika, nes jau seniai medicina nustatė, kad žmogus, kiekvieną dieną išgeriantis po vyno taurę, turi alkoholizmo problemą.

Bet iš šalies stebint žmogui, kuris neturi gėrimo problemų, kaip tik atrodo, kad tokiems žmonėms reikia gydytis nuo alkoholizmo. Nes niekur nemačiau parašyta, kad yra draudžiama vartoti alkoholį, o jei nespėsi kokią dieną jo nusipirkti, tai kas čia tokio. Bet jei esi alkoholikas, tai jau yra problema.

Taip pat skaičiau, kad reikia ne drausti, o šviesti tautą, kad ji mažiau gertų. Tai tiesa, niekas su tuo nesiginčija, bet noriu tokių galvočių paklausti, iš kur gauti tam finansavimo, jeigu pas mus neužtenka pinigų vaikams mokyklose mokytis.

Alkoholis pridaro tiek daug visokio plauko problemų, kurias paskui sutvarkyti reikia labai daug lėšų. Per visokius nemokamus renginius alkoholis liejasi upėmis ir ligoninės būna užkištos visokiais traumuotais veikėjais, kurie padauginę susimušė, nugriuvo, ką nors susilaužė.

Policija, užuot gaudžiusi nusikaltėlius, priversta tramdyti įsisiautėjusią liaudį. Gaisrininkai iš visokių vandens telkinių gelbėja arba traukia skenduolius. Gerbiamieji, tai kainuoja didelius pinigus. O kur dar prasigėrusių šeimų priežiūra, vaikų gelbėjimas iš tokių šeimų? Kiek tai kainuoja valstybei?

Kokybė tik pagerės

„Laisvė rokenrolui“ – kas tai per nesąmonė? Prisidengę tokiu gražiu žmonijos kūriniu kaip muzika tokie šaukliai bando mums aiškinti, kad jie kovoja už žmonių laisvę. Nors kiekvienas bent kiek mąstyti sugebantis asmuo supranta, kad bijoma sumažėjusio pelno.

Kokia čia laisvė, jei esi priklausomas nuo alkoholio? Renginių organizatoriai visa gerkle šaukia, kad sumažės renginių. Tačiau pilna pasaulyje pavyzdžių, kai renginiai būna aukštos kokybės, bet jų neriamia alkoholio kompanijos. Bet po šių pataisų priėmimo verslininkams reikės labiau pasitengti ir pasitelkti fantaziją, kad išliktų, o tai jiems labai nepatinka. Mano manymu, kaip tik visokių renginių kokybė tik pagerės, nes jų rengėjams reikės labiau pasistengti.

O jei ir neišliks, menka čia bėda. Vadinasi, toks renginys nereikalingas, tuo labiau kad tai ne būtiniausia prekė. Ir bankrutavus tokiems renginiams atsivers laisvos vietos kitiems atsirasti, kurių tikslas bus ne nugirdyti liaudį, o kultūrinti mūsų žmones.

Lygiai taip pat buvo garsiai šaukiama, kai valdžia uždraudė viešas reklamas per sporto renginius. Tada visi tokie rėksniai aiškino mums, kad alkoholio kompanijoms nustojus remti krepšinio klubus, kris Lietuvos krepšinio lygis.

Bet, kaip rodo faktai, prisistatėme arenų, nė vienas klubas nebankrutavo ir nenukritome jokiuose reitinguose, o tik pakilome. Svarbu, koks tikslas einant į vienokį ar kitokį renginį; ar eiti tik tam, kad prisigertum, ar pasisemti kultūros.

Ir jei aš einu dėl kultūros, bet negaliu to padaryti, nes turiu stumdytis su visokiais apsimyžėliais, tai kur mano laisvė? Pagal dabartinę visų šauklių logiką laisvė yra tokia, kad tik girtas yra laisvas. 

Ir baigdamas šį straipsnį noriu visų prieštaraujančiųjų šioms pataisoms paklausti: Lietuvoje vos ne kiekvieną dieną priimami su sveiku protu prasilenkiantys įstatymai, kaip naujasis Darbo kodeksas, kuris būtent ir suvaržo žmonių laisves ir jų pasirinkimą, padidina darbdavių savivalę nesiskaityti su žmonėmis. Bet visi dėl to tyli. Vienas kitas pabandė ką nors pakeist, nors jei būtume labiau kovoję ir būtume tokie vieningi, kaip dėl alkoholio, dabar turėtume geresnes darbo sąlygas ir uždirbtume didesnius atlyginimus, už kuriuos galėtume daugiau nusipirkti to paties alkoholio. Lietuviška logika. 

Vydūnas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.