Dvigubą sveikatos draudimą mokėjusiai mamai šokas – pačiai teko mokėti net už klizmą

Esu iš tų mamų, kuriai pasisekė dirbti legaliai, algą gauti visą „ant popieriaus“ (šiaip tai geriau į tą popierinę net nežiūrėti, nes kai pamatai, kiek realiai yra priskaičiuota ir kiek mokesčiams nujota, tai pasidaro graudu!) 

 Du kartus sveikatos draudimą mokanti mama piktinasi, kam žmonės apkraunami tokiais mokesčiai, jei susirgus vis tiek tenka pačiam mokėti už medicinos paslaugas.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Du kartus sveikatos draudimą mokanti mama piktinasi, kam žmonės apkraunami tokiais mokesčiai, jei susirgus vis tiek tenka pačiam mokėti už medicinos paslaugas.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė

Jan 5, 2018, 6:17 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 7:17 PM

Moka du kartus

Bet mokesčius mokėti reikia – guodžiu save ir tada, kai kiekvienais metais deklaruoju papildomas, nors ir nereguliarias pajamas, nes turiu galimybę užsidirbti. 

Papildomi pinigai „ateina“ dirbant vakarais po darbo, kartais naktimis, o dažniausiai savaitgaliais... Bet guodžiu save, kad visgi čia į kišenę, o ne iš kišenės; raminu save, kad laiką praleidusi prie kompiuterio, o ne su dukra, galėsiu ją palepinti gavusi honorarą ir taip kompensuoti pradirbtą laiką ar pagerinti šeimos buitį. 

Taigi dabar, panaikinus NPD ir numetus tuos 30 eurų vaiko pinigų, jaučiuosi visiška absoliuti durnė! Nes kaip čia jaukiai besuoktų įstatymų leidėjai, jie dar kartą „padarė“ tuos, kurie dirba legaliai. 

Ar žinojote, kad tie, kurie dirba pagal darbo sutartį ir individualią veiklą, PSD susimoka 2 kartus? Nes gi reikia tai mokėti nuo pajamų – kažkodėl nuėjus pas gydytoją eilė, nors ir kiek būtum sumokėjęs, nepatrumpėja, nebent susimokėsi dar kartą... 

Ligoninėje teko pirkti

Turėjau dar laimės savo vardu vienus metus apturėti PSD net 3 kasmėnesines įmokas: 1 – kaip motinystės atostogose esanti moteris (na gerai – čia gal fiziškai ir nemokėjau pati, bet už mane buvo sumokama); 2 – darbdavys, nes antraisiais vaiko gyvenimo metais grįžau į darbą (galėtų tą papildomą įmoką prie algos priskaičiuoti – tikrai rasčiau, kur padėti) ir 3 – pagal individualios veiklos pažymėjimą... O kai atsiguliau į ligoninę, tai už klizmą vis tiek paprašė susimokėti! Tiksliau, atpirkti... Atpirkau...

Taigi, norėčiau paklausti visų mokesčių prievaizdų ir kūrėjų, kad paaiškintų, kaip dabar bus skaičiuojami mokesčiai nuo papildomų pajamų? Ar nepagalvojate, kad numetę tuos 30 eurų dirbantiems iš kai kurių atėmėte gerokai daugiau? Jų vaikų taip pat! 

Kada taip tvarkydami į kairę ir į dešinę esamas tvarkas peržiūrėsite mokesčius, kurie dubliuojasi?

Kada planuojate realiai suskaičiuoti, kiek galutiniame rezultate gauna visi bėdžiai, gavę kompensacijas už šildymus, vandenį, vaikų darželius ir etc. ir kiek lieka dirbančiajam piniginėje, kai jis padengia visus savo įsipareigojimus: būsto paskola, mokesčiai už jį, vaiko darželis ir būreliai, VMI mokesčiai ir t.t. 

Tai va – jaučiuosi vėl kaip po klizmos, už kurią dar ir susimokėjau... Tfu...

Emigruoti nesiūlykit, nes kažkaip dar išgyvenu ir nuoširdžiai tikiuosi, kad ateis ta diena, kai galų gale viskas stos į savo vietas...

***

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė komentavo, kad iš esmės kiekvienas žmogus moka PSD įmokas nuo visų savo gaunamų pajamų. 

„Tad jei jis turi kelis pajamų šaltinius, nuo kiekvieno iš jų ir yra nuskaičiuojamos įmokos. Tačiau sakyti, kad jis moka kelis kartus, nėra visai korektiška. Pavyzdžiui, vienas žmogus gali gauti tokią pačią pinigų sumą viename darbe, o kitas, tarkim, dirbdamas samdomame darbe ir vykdydamas individualią veiklą, taip pat uždirbs tą patį. Tad ir įmokas jie susimokės tokias, kiek uždirbo, nepriklausomai nuo to, iš kelių šaltinių gavo pajamas“, – komentavo Sveikatos ministerijos atstovė.

***

Plačiau apie PSD įmokas pakonsultavo Valstybinės ligonių kasos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Rimantas Zagrebajevas. Jis priminė, kad Lietuvoje, kaip ir daugumoje Europos šalių, galioja privalomasis sveikatos draudimas (PSD). 

„Sveikatos draudimo įstatyme ir kituose teisės aktuose yra įtvirtintas sveikatos draudimo modelis, grįstas visuotinumo ir solidarumo principais. 

Visuotinumo principas reiškia, kad visi Lietuvos piliečiai ir užsieniečiai, nuolat gyvenantys Lietuvoje, taip pat teisėtai dirbantys ir laikinai Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai privalo mokėti PSD įmokas, o įvykus draudiminiam įvykiui, turi teisę gauti sveikatos priežiūros paslaugas, už kurias mokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. 

Solidarumo principas nurodo, kad asmuo prisideda prie sveikatos priežiūros finansavimo pagal savo galimybes, t. y. priklausomai nuo savo pajamų (kitaip tariant, kiekvienas žmogus moka PSD įmokas nuo visų savo gaunamų pajamų), tačiau visiems apdraustiesiems garantuojamas vienodas sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas. Jeigu šiais principais nebūtų vadovaujamasi, tiek brangios, tiek ir įprastos gydymo paslaugos didžiajai daliai žmonių dėl aukštų kainų būtų tiesiog neprieinamos.

Apdrausti PSD yra tie Lietuvos gyventojai, kurie arba patys moka, arba už juos yra mokamos PSD įmokos. Šios įmokos mokėjimas yra prievolė ir tik laiku sumokėjus nustatyto dydžio PSD įmokas garantuojama teisė gauti PSDF biudžeto lėšomis kompensuojamas gydymo paslaugas, kompensuojamuosius vaistus ir kt. 

Žmonėms, apdraustiems PSD ir turintiems gydytojo siuntimą, už gydymą ligoninėje (tarp to ir už visas medicinos pagalbos priemones ar tyrimus) mokėti nereikia. Jei iš paciento reikalaujama susimokėti, pirmiausiai reikia klausti gydančio gydytojo ar jo tiesioginio vadovo ir išsiaiškinti, kodėl prašoma susimokėti. 

Jeigu atsakymas paciento netenkina, tuomet vertėtų raštu kreiptis į gydymo įstaigos administracijos vadovą. Jei nepavyksta gauti atsakymų gydymo įstaigoje, galima kreiptis į teritorinę ligonių kasą pagal gyvenamąją vietą. Kreiptis reikėtų raštu bei pateikti dokumentų, pagrindžiančių nurodytą galimai neteisėtą veiksmą, kopijas“, – komentavo Valstybinė ligonių kasos atstovas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.