Liepė pasitikrinti apgamą, bet pacientė pasibaisėjo: „Niekas manęs negirdi“

Prieš keletą metų lankiausi pas onkodermatologą Nacionaliniame vėžio institute (NVI) dėl odos darinių. Gydytojas nurodė atvykti kontrolei po 1 metų. 

 Dėl neaiškių odos darinių po metų pasitikrinti turėjusi moteris nebegali to padaryti. <br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Dėl neaiškių odos darinių po metų pasitikrinti turėjusi moteris nebegali to padaryti. <br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Dėl neaiškių odos darinių po metų pasitikrinti turėjusi moteris nebegali to padaryti. <br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Dėl neaiškių odos darinių po metų pasitikrinti turėjusi moteris nebegali to padaryti. <br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 31, 2018, 10:26 AM, atnaujinta Aug 1, 2018, 1:39 PM

Taigi, praėjus metams nuėjau pas šeimos gydytoją paprašyti siuntimo. Gavusi jį paskambinau į NVI užsiregistruoti konsultacijai. Registratorė maloniai paaiškino, kad nuo šių metų yra pasikeitusi tvarka – norint patekti pas onkodermatologą reikia gauti siuntimą iš dermatologo, šeimos gydytojo siuntimas nebetinka. 

Paskambinusi į Antakalnio polikliniką sužinojau, kad eilės pas dermatologą didelės – iki rudens, bet, mokamai konsultacijai gydytojas priimtų tą pačią savaitę. Kadangi nerimavau dėl savo odos pakitimų, nutariau nueiti pas gydytoją mokamai. 

Apsilankiusi Antakalnio poliklinikos gydytojos dermatologės kabinete ir nurodžiusi savo atvykimo priežastį, sulaukiau pašaipaus komentaro: „Prie ko čia NVI?“. Mandagiai atsakiau: „Na taip nurodyta išraše – atvykti kontrolei į NVI po 1 metų “. 

Gydytoja man dar kartą, jau neslėpdama susierzinimo, kad aš drįstu jai prieštarauti, išrėžė: „NVI čia ne prie ko prie ko. Jums reikia į Dermatologijos centrą Santarų klinikose“. 

Supratau, kad gydytoja nenusileis ir mano prašymo nepriims, tad dar kartą priminiau, kokiu tikslu atėjau pas ją ir pasiūliau išeitį: „Prašau išrašyti siuntimą į NVI, kaip nurodyta pernai metų gydytojo išraše. O jei manote, kad man tikslinga pasirodyti ir Santarų specialistui, galiu nuvykti ir ten“. 

Gydytoja tiesiog įsiuto: „Aš siuntimų į visas puses nemėtau! Tai kur norite eiti, apsispręskite!“. 

Aš su šypsena atsakiau, kad man reikia eiti ten, kur nurodyta NVI gydytojo išraše – į NVI. 

Gesindama situaciją jos sesutė, tarsi atsiprašinėdama, man pasakė: „Gydytoja jums rengia siuntimą į Santarų klinikas“. O gydytoja nepakeldama akių papildė: „Jums tikrai nereikia į NVI, čia ne onkologiniai dariniai. Santarose pabandykite pakliūti pas docentę x“.

Supratau, kad net susimokėjusi už konsultaciją šioje situacijoje esu bejėgė – niekas manęs negirdi. Išėjau paėmusi siuntimą į kitą įstaigą, nei man reikia. 

Kitą dieną paskambinau į Santarų klinikas užsiregistruoti pas gydytoją pagal išrašytą siuntimą. Registratorė pasiteiravo, kuo skundžiuosi. Nurodžiau diagnozę. Ji man paaiškino, kad su tokiomis odos bėdomis reikia kreiptis į Nacionalinį vėžio institutą, pas onkodermatologus! Išgirtoji docentė pacientų su tokiomis ligomis nepriima! Taigi – trūkt už vadžių ir vėl iš pradžių!

Taigi, šiuo metu esu aplankiusi du gydytojus, išleidusi pinigus mokamai konsultacijai ir turiu du negaliojančius siuntimus! Antakalnio poliklinika man turėtų grąžinti sumokėtus pinigus už konsultaciją ir primygtinai įsiūlytą negaliojantį siuntimą. Bet tiek to, pataupysiu nervus. 

Moralas: prieš eidami pas gydytoją pirmą kartą paskaitykite komentarus... Gaila perskaičiau atsiliepimus jau po laiko. Tikrai keista, kad Antakalnio poliklinikos vadovybė toleruoja tokį gydytojos elgesį.

***

Antakalnio poliklinikos komunikacijos specialistė Rūta Radzevičiūtė apgailestavo, kad pacientei teko patirti daug bereikalingų kreipimųsi, nes, manome, kad gydytojas onkodermatologas Nacionaliniame vėžio institute (NVI), rekomendavęs atvykti kontrolei po 1 m., turėjo priimti pacientę be papildomo siuntimo (gydytojas turi teisę paskirti konsultaciją sau).

Šeimos gydytojo siuntimu, mūsų nuomone, onkodermatologas NVI turėjo konsultuoti pacientę, nes NVI teikia tiek antrinio lygio (kai užtenka šeimos gydytojo siuntimo), tiek tretinio lygio (kai reikalingas gydytojo specialisto siuntimas) konsultacijas.   

Manome, kad gydytojos pareiga etiškai ir profesionalai bendrauti su pacientais, tuo pačiu gydytojos dermatologės komentaras dėl siuntimo iš dalies pateisinamas, nes gydytojas, o ne pacientas sprendžia, kokio gydytojo specialisto konsultacija yra reikalinga.  

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad siuntimas išduodamas ne konkrečiam gydytojui ar gydymo įstaigai, o konsultantui, todėl panašu, kad pacientė buvo suklaidinta. Licencijuojama ambulatorinė asmens sveikatos priežiūros paslauga yra dermatovenerologija, todėl su siuntimu „Dermatovenerologo konsultacijai“ gali konsultuoti tiek Santarų klinikų, tiek NVI specialistai. 

Siekiant pagerinti pacientų, kuriems įtariamas odos onkologinis susirgimas, VšĮ Antakalnio poliklinika susitarė su Nacionaliniu vėžio institutu (NVI) dėl poliklinikos pacientų registracijos NVI gydytojų specialistų konsultacijoms, naudojantis „Žaliuoju koridoriumi“. Pacientai, kuriems atlikus dermatoskopinį ir/ar morfologinį tyrimą įtariamas odos onkologinis susirgimas, registruojami NVI dermatologui tiesiogiai ir patenka pas specialistą vidutiniškai savaitės bėgyje.

***

Nacionalinis vėžio instituto Vėžio informacijos ir komunikacijos skyriaus vedėja Veronika Mickevičienė komentavo, kad patekimo pas specialistus tvarka ir reikalavimai siuntimui yra pateikti jų interneto svetainėje.

„Taip pat nurodyti teisės aktai, kuriais privalome vadovautis registruodami pacientus pas specialistus.

Be siuntimo priimami pacientai po onkologinių ligų gydymo NVI, kuriems paskirta ilgalaikė stebėsena.

Eilių pas NVI gydytojus chirurgus, konsultuojančius dėl odos patologijos, nėra, tad jūsų minima pacientė tikrai yra laukiama ir gali registruotis telefonu arba internetu, arba atvykus į NVI registratūrą“, – komentavo Nacionalinis vėžio instituto Vėžio informacijos ir komunikacijos skyriaus vedėja.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.