Vietoje Didžiosios Britanijos pasirinko studijuoti Lietuvoje. Tada ir prasidėjo

Noriu pasidalinti patirtimi apie dukters stojimą į aukštąją. Man nesuprantama, kodėl mūsų įstaigos taip nesusikalba ir nepaaiškina, pateikiama prieštaringa informacija.

 Kiek yra tokių, kuriems irgi įvyko nesusipratimas?<br> 123rf nuotr.
 Kiek yra tokių, kuriems irgi įvyko nesusipratimas?<br> 123rf nuotr.
Galiausiai mergina laikė du anglų kalbos egzaminus.<br>D.Umbraso nuotr.
Galiausiai mergina laikė du anglų kalbos egzaminus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ingrida

Jul 6, 2019, 1:06 PM, atnaujinta Jul 6, 2019, 1:19 PM

Pavasarį dukra, besiruošdama stoti į Didžiosios Britanijos universitetus, išlaikė Ielts anglų kalbos egzaminą. Išlaikė labai gerai, gavo 7,5 balo iš 9 galimų, kas prilygsta mūsų 100-kui. Gavusi kvietimus studijuoti keliuose universitetuose apsigalvojo ir nutarė niekur nevažiuoti, o studijuoti Lietuvoje.

Prasidėjo nesusipratimai

Aš, mama, paskambinau į Nacionalinį egzaminų centrą (NEC), norėdama išsiaiškinti, ar dukra, turėdama Ielts egzamino įvertinimą (kuris galioja 2 metus) privalo dar kartą laikyti valstybinį anglų kalbos egzaminą.

Telefonu konsultuojanti NEC darbuotoja pasakė, kad reikia laikyti lietuvišką valstybinį egzaminą. Ji motyvavo tuo, kad balų sistema ir egzaminų turinys skiriasi. Taip pat iš jos supratau, kad joks Ielts sertifikatas Lietuvoje negalioja. Žinoma, jį galima pridėti prie visų stojimui reikalingų dokumentų, tačiau šis sertifikatas vertinamas nebus.

Taigi, egzaminą dukra laikė, gavo tą patį 100-ką. Liepos pradžioje dar kartą tikrinamės informaciją Vilniaus Universiteto (VU) puslapyje ir randame informaciją, kad VU studijuoti gali „išlaikę užsienio kalbos (anglų, vokiečių arba prancūzų) valstybinį egzaminą (įvertinimas negali būti mažesnis nei 16 balų) arba tarptautinį užsienio kalbos egzaminą (pvz. IELTS, TOEFL, PTE)*“.

Žvaigždutė reiškia: „Jeigu esate išlaikęs tarptautinį užsienio kalbos egzaminą, švietimo ir mokslo ministro įsakyme nurodyta, kurie tarptautiniai užsienio kalbų egzaminai gali būti įskaitomi vietoje tam tikrų užsienio kalbų valstybinių brandos egzaminų. Išlaikytas tarptautinis užsienio kalbos egzaminas galioja jo išlaikymą patvirtinančiame sertifikate nurodytą laikotarpį.

Jeigu norite, kad tarptautinis egzaminas būtų įskaitytas į konkursinį balą ar kaip minimalusis reikalavimas, šis tarptautinio egzamino įvertinimas turi galioti iki priėmimo pabaigos (t. y. iki rugsėjo 1 d.).“

Toliau žiūrime švietimo ministro įsakymą, kurio pakeitimas galioja nuo 2019-05-14. Jame išvardinti visi galimi egzaminai, kurie prilygsta valstybiniam egzaminui.

Svarbi detalė!

Mano klausimas Lietuvos institucijoms: kodėl jos taip klaidina abiturientus? Juk dukra galėjo ir nelaikyti pakartotinai valstybinio anglų kalbos egzamino.

Kaip žinome, šiemet dėl mokytojų-tikrintojų nenoro gauti mažą atlygi, buvo pakeltas jų darbo valandinis įkainis. Ir galimai būtų sutaupytos valstybinės lėšos, jei mano dukros ir kitų mokinių darbai nebūtų tikrinami. Mes tiksliai nežinome, kiek tokių panašių atvejų (kaip mano dukros) buvo per visą Lietuvą. Tikiu, kad tai ne vienetinis atvejis.

Svarbu ne tik tai, kad abiturientams skirtingai pateikiama informacija. Bet svarbu ir tai, kad šie pakeitimai galios jau nuo šiemet.

Mūsų atvejis nėra skaudus, dukra niekaip nenukentės. Bet pikta dėl Lietuvos valstybės tarnautojų nekompetencijos, teikiant konsultacijas. Ir tegu nors ir nedidelių, bet pinigų švaistymo.

***

NEC atstovų teigimu, galimai įvyko nesusipratimas.

„Kadangi pasakojime minima žodžiu teikta informacija, mums sudėtinga pakomentuoti situaciją. Jei tikrai buvo teiktas komentaras žodžiu, tikėtina, kad interesantė neužfiksavo svarbios detalės.

Tiesa ta, kad užsienio kalbos (valstybinį) brandos egzaminą mokinys privalo laikyti tuo atveju, jeigu jam reikia, kad egzamino rezultatas būtų įrašytas į brandos atestatą. Nes tarptautinių egzaminų rezultatai yra konvertuojami stojant į aukštąsias mokyklas, bet nėra įrašomi į mokyklos baigimo dokumentą.

Atsiprašome, kad neparaginome esant tokiam klausimui rašyti užklausą raštu. Šioje situacijoje džiaugiamės, kad valstybinio brandos egzamino rezultatas sutapo su tarptautinio egzamino rezultatu“, – sakė NEC atstovai.

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.