Tokį skelbimą pamačiusi mama – lyg gavusi per veidą šlapiu skuduru

Ryte prieš darbą atsisėdau prie kompiuterio gerti kavos ir pirmas dalykas, kurį pamačiau – kraupi, sužalotą mergaitę primenančios lėlės fotografija, kuria pasidalino viena pažįstama. Skiepyti raginantis skelbimas.

 Lrytas.lt ir 123rf nuotr. koliažas.
 Lrytas.lt ir 123rf nuotr. koliažas.
Ši lėlė – garsaus menininko A.Kesmino skulptūra.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Ši lėlė – garsaus menininko A.Kesmino skulptūra.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Skulptūra sukurta atkreipti tėvų dėmesį į meningokoko B keliamą pavojų vaikams.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Skulptūra sukurta atkreipti tėvų dėmesį į meningokoko B keliamą pavojų vaikams.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aušrinė

Sep 20, 2019, 12:59 PM

Apsimiegojusi nesupratau, kas čia per klaikybė, kol nepaskaičiau paaiškinimo. Pasirodo, ši lėlė yra garsaus menininko Algirdo Kesmino skulptūra. Sukurta atkreipti tėvų dėmesį į meningokoko B keliamą pavojų vaikams. Skaitau toliau.

„Jeigu pamatę iniciatyvos simbolį – lėlę – tėvai susimąstys, vadinasi, mano tikslas bus pasiektas. Tai savotiškas testas jų sąmoningumui“, – sakė skulptorius.

Tikslas pasiektas

Dėmesį tikrai atkreipiau. Nesu itin jautri, bet visą dieną prisiminus tą lėlę net nupurtydavo. Negaliu spręsti apie meninę šio  objekto vertę, aš ne specialistė. Manau, kad tikslas atkreipti visuomenės dėmesį bus pasiektas. Tačiau ką daryti, kai tikslas pasiektas, o galimybių nėra?

Abu mano vaikai skiepyti visomis privalomomis vakcinomis. Sutaupėme pinigų ir skiepams nuo erkinio encefalito. Auginu du paauglius, meningokokinės infekcijos pavojų suvokiu. Nesuskaičiuosiu, kiek naktų buvo praleista be miego, kai kėliausi tikrinti, ar neberia sukarščiavusio vaiko. Negaliu nusakyti baimės, kurią tokiomis akimirkomis teko išgyventi.

Artėja ruduo, ligų sezonas. Mielai paskiepyčiau vaikus ir nuo meningokoko B, tik viena smulkmenėlė, apie kurią gražios iniciatyvos autoriai netyčia pamiršo užsiminti. Vakcinos paaugliui kaina, kiek žiūrėjau mums artimoje įstaigoje –  apie 130 eurų. 

Gyvename ne sostinėje, po rugsėjo pirmosios šeimos biudžete žioji skylė. Taupome ir šiems skiepams, tik iki reikiamos sumos dar toli gražu. Ypač kai vaikai du, išeis 260 eurų. Tikiuosi, iki pavasario suskrebensime.

Aš – bloga mama?

Ta kraupi lėlė man buvo lyg smūgis šlapiu skuduru per veidą. Tarsi iš ekrano man rėktų: „Žiūrėk, kas gali atsitikti! Tu – bloga mama!“

Nurysiu ir ištversiu, gyvendama dar vieną baimės rudenį. Tačiau ką daryti tiems tėvams, kuriems paskiepyti nebe kūdikius vaikus yra nepakeliama finansinė našta? Ne visa Lietuva telpa palaimingame Vilniaus burbule. Yra ir kitokių šeimų. Su kitomis finansinėmis galimybėmis.

Pagalvojau, kaip pamačiusi tą lėlę jaustųsi mano draugė. Ji išsiskyrusi viena bando ant kojų pastatyti du vaikus. Ta, kuri aria dviejuose darbuose ir vis tiek skolinasi keletą eurų iki algos. Ta, kuri puikiai žino vakcinos kainą. Ir žino, kad nesutaupys.

Žinot ką, gal jau gana. Gal galėtų ir valdžia prisiimti atsakomybę? Mes – atsakingi tėvai, nesame išprotėję antivakseriai, žinome skiepų būtinybę! Tik ar žinote jūs? Jei vadovams tikrai rūpėtų Lietuvos vaikų gerovė ir sveikata, visi vaikai be išimties būtų nemokamai skiepijami nuo meningokokinės infekcijos ir erkinio encefalito.

Savaime suprantama, kad ir tokiu atveju atsirastų tėvelių su interneto išplautomis smegenimis. Tokių, kurie atsisakys vakcinų. Va, į jų sąžinę ir apeliuokit. O iki tol padėkite mums, patarkite, ką daryti. Mokėti dalimis? Taupyti? Gal yra dar alternatyvų?

***

Portalui lrytas.lt VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė paaiškino, kad visiems tėvams dėl savo vyresnių ir norimų paskiepyti vaikų reikėtų su gydytoju kalbėtis individualiai. 

"Vaikai iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) kompensuojama B tipo meningokokinės infekcijos vakcina pradėti skiepyti 2018 m. liepą. Skiepijama pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

Pilną skiepijimo schemą sudaro trys vakcinos dozės, tai reiškia, kad mažyliai turi būti skiepijami tris kartus ir tėvams už tai mokėti nereikia. Pirmąją vakcinos dozę gauna 3 mėn. kūdikiai, antrąją – 5 mėn., o trečiąją – 12–15 mėn. Norint paskiepyti savo vaikus minėta vakcina, tėvams su vaikais reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Tuo tarpu už vyresnių vaikų, kurie pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, negali būti skiepijami iš PSDF kompensuojama vakcina, už ją reikia mokėti gydymo įstaigoje nurodyta kaina. VLK šios vakcinos neperka. Kiekviena gydymo įstaiga užsako ir pati savarankiškai perka norimą šios kiekį vakcinos.

Specialistai primena, kad prieš kiekvieną vaiko skiepijimą vaiką turi apžiūrėti šeimos gydytojas, o tėvai turi būti informuoti apie vakcinų skyrimo tvarką. Be to, dėl informacijos gavimo bei sutikimo skiepyti tėvai turi pasirašyti vaiko sveikatos raidos istorijoje.

Atkreipiame dėmesį į tai, kad Lietuva viena iš pirmųjų šalių Europoje, pradėjusi skiepyti vaikus nuo B tipo meningokokinės infekcijos. Iki tol šie skiepai buvo įtraukti tik į Airijos, Jungtinės Karalystės ir Italijos skiepijimų kalendorius. Pasak specialistų, kiekviena šalis savo skiepijimų kalendorių sudaro taip, kad jis geriausiai atitiktų tos šalies poreikius", - pasakojo L.Reinartienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų