Po KTU skambučio tauragiškei šokas: moka už mokslus, kurių nenorėjo

Rašau norėdama informuoti kaip Kauno Technologijos Universitetas (KTU) legaliai uždarbiauja iš studentų. Nesimokiau ten, tačiau pinigus už mokslus priskaičiavo.

 Mergina turėjo sumokėti už pusę mokslo metų.<br> 123rf nuotr.
 Mergina turėjo sumokėti už pusę mokslo metų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

I. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi)

Oct 4, 2019, 10:46 AM, atnaujinta Oct 4, 2019, 1:19 PM

Sutartį pasirašiau nežinodama

2018 m. birželį sugalvojau stoti į KTU filialą Tauragėje - viešosios administracijos magistro studijas. Stojau per priėmimą į magistrantūros studijas informacinėje sistemoje. Sumokėjau 40 eurų registracijos studijoms įmoką. Bet apsigalvojau dėl magistro studijų. Į Tauragę ar kur kitur pasirašyti sutarties dėl studijų nenuvykau.

2019 m. kovo viduryje sulaukiau skambučio iš KTU specialisto, kuris pasakė, kad esu skolinga universitetui 768,66 euro už studijas. Nors popierinio sutarties varianto nepasirašiau, pasirodo, kad bankiniu pavedimu sumokėdama tą 40 eurų registracijos įmoką, tuo pačiu elektroniniu būdu pasirašiau ir studijų sutartį. Pati to net nežinodama.

Per tą pusę metų jokių įspėjančių laiškų apie nelankomas paskaitas ar nesumokėtą pirmą įmoką už studijas negavau (sumokėti už studijas buvo galima per du kartus). Išgirdus apie skolą mane ištiko šokas. Juk aš net sutarties nepasirašiau. 768,66 euro?! Už ką?! 

Po 100 eurų per mėnesį

Mane bandė paguosti, kad aš ne viena tokia. Tai kiek dar tokių apsigavusių kaip aš yra? Kreipiausi į advokatą, jis sakė, galime nebent eiti teismo keliu, bet vargu, ar laimėsime, nes sutartys KTU parašytos labai gerai ir nelabai yra prie ko prikibti.

Beliko mokėti. Dėl skolos išmokėjimo specialistai derėjosi geranoriškai. Moku po 100 eurų per mėnesį. Ir likus kelioms dienos iki nustatytos mokėjimo dienos gaunu priminimą, kad nepamirščiau susimokėti.

Šiuo laišku tiesiog noriu įspėti kitus asmenis, kad neapsigautų taip, kaip apsigavau aš. O juk už tokius pinigus būčiau galėjusi gerai paatostogauti užsienyje.

***

Kiekvienas žingsnis – aiškus

KTU atstovas viešiesiems ryšiams Mantas Lapinskas portalui lrytas.lt paaiškino sutarties pasirašymo tvarką. Jo teigimu, tokie nesusipratimai veikiausiai nutinka dėl studento neatidumo.

„Ši situacija universitetui žinoma. Deja, galime tik spėti, kad ji įvyko dėl paties studento kaltės ir neatidumo. Įprastai visi studentai, stojantys į magistrantūros studijas, dar vasarą pereina atrankas ir sužino, ar bus priimami į šią studijų pakopą, ar ne.

Toliau studentas pats sprendžia, kokiu būdu tvarkytis dokumentus – ar atvyks į universitetą, ar viską padarys internetu, jungdamasis per interneto banką bei el. valdžios vartus. Merginos atveju buvo pasirinktas antrasis variantas.

Gavusi kvietimą studijuoti, studentė pasirinko sumokėti registracijos studijoms mokestį internetu per el. bankininkystę. Ši procedūra aiškiai identifikuojama sistemoje, visur pateikiami aiškūs aprašymai. Mokestis skirtas studento vietos universitete paruošimui yra vienodas visuose šalies universitetuose ir tvirtinamas Lietuvos universitetų rektorių konferencijos (LURK).

Atlikus mokėjimą kitas, visiškai atskiras žingsnis – sutarties pasirašymas. Tam studentas turi save identifikuoti per el. valdžios vartus, atidžiai perskaityti jam siūlomą standartinę sutartį ir, jei sutartis tenkina, paspausti mygtuką „Pasirašau“. Visi šie žingsniai sistemoje taip pat aiškiai identifikuojami.

Nuo sutarties pasirašymo akimirkos, asmuo tampa pilnateisiu studentu ir prisiima visą atsakomybę dėl jos vykdymo, o pagal tą pačią sutartį jam suteikiama vardinė universiteto el. pašto dėžutė. Tik joje pateikiama visa su studijomis susijusi informacija, o studentas įsipareigoja ją reguliariai tikrinti. Jei jis šio įsipareigojimo nevykdo – negali reikšti pretenzijų, kad nebuvo informuotas.

Pagal sutartį, studentas turi teisę bet kada nutraukti šią sutartį, įspėjęs universitetą ne mažiau kaip prieš 7 dienas. Jie jis jos nenutraukia, tačiau ir nebestudijuoja, jo atsakomybė niekur nedingsta – ji, su visomis pasekmėmis, atitenka studentui. Deja, minimu atveju taip ir įvyko.

Universitetui, dar prieš kreipiantis į teismą dėl skolos už studijas išieškojimo, pavyko susiekti su studente ir susitarti, kad skolą jį padengs atskiromis dalimis kas mėnesį. Šiuo metu jai liko tik paskutinė įmoka.

Suprantame studentę, tačiau visi aukščiau minėti žingsniai sistemoje aiškiai išskiriami – tiek mokesčio mokėjimas, tiek sutarties pasirašymas. Sutartyje aiškiai apibrėžiama informacijos teikimo tvarka, terminai ir kita aktuali informacija.

Raginu visus būsimus studentus atidžiai išanalizuoti ir perskaityti visus svarbius dokumentus, prieš juos pasirašant. Jei kyla abejonių, visada galima gauti informaciją telefonu arba atvykus į universitetą“, – priminė M.Lapinskas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.