Dėl ministrės reakcijos į gaisrą Alytuje – peticija, renkami parašai: „Gėda buvo žiūrėti“

„Nustėrau išgirdęs, ką ji kalba“, – taip vienas skaitytojas reagavo į pastarąjį vidaus reikalų ministrės pasirodymą. Per visą šalį nuskambėjo gaisras Alytuje. Šeštąją nelaimės dieną jos vietoje pasirodžiusi Lietuvos vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė iškart susilaukė kritikos gausos.

Daugelis internete pasisakiusių piliečių kaltina R.Tamašunienę netinkama reakcija į nelaimę.<br>T.Bauro nuotr.
Daugelis internete pasisakiusių piliečių kaltina R.Tamašunienę netinkama reakcija į nelaimę.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2019, 2:06 PM, atnaujinta Oct 23, 2019, 7:48 AM

Į „Bendraukime“ kreipėsi varėniškis Mindaugas Lužys, kuris išsakė savo nuomonę apie ministrės reakciją į nelaimę Alytuje.

„Esu varėniškis. Vakar pasižiūrėjau reportažą ir esu nusivylęs ministrės kalbomis. Reportaže rodė, kaip į Alytų atvyko mūsų vidaus reikalų ministrė R.Tamašunienė. Nustėrau išgirdęs, ką kalba. Atvažiavusi juk buvo ne kažkas, o vidaus reikalų ministrė! Kuri turėtų koordinuot visus darbus, operatyviai reaguot...

O jos visas darbas atrodė koks? Atvažiavus pakritikuoti Alytaus valdžią, merą, ekstremalių situacijų komisiją. Pasakė, kad blogai dirba, nepasiruošę. Jai nereikėjo net važiuot, jei tik tiek galėjo pasakyt šiuo klausimu!

Ką ji atvažiavusi padarė? Sukritikavo kitus? Dabar tam ne laikas! Galėtų veikliai spręsti situaciją, o ne baksnoti į kitų klaidas.

Aš mintyse po to pakalbėjimo ją jau atleidau iš darbo. Tokia ministrė man, kaip piliečiui, nereikalinga. Atrodo, lyg ji nesijaučia už tai, kas vyksta, atsakinga! Gėda buvo žiūrėt. Ne ministrė, o gėda“, – kirto skaitytojas M.Lužys.

Panašu, kad taip mano ir dauguma internete pasisakančių vartotojų. Vidaus reikalų ministerijos feisbuko paskyroje antradienį perpiet daugėjo neigiamų vertinimų ir atsiliepimų.

„Už laiku nesuteiktą pagalbą rašau jums 2“, – komentavo viena feisbuko vartotoja.

„Bandžiau parašyti vertinimą, bet ponia užblokavo savo vertinimo skalę“, – portalui lrytas.lt pranešė kita skaitytoja.

BNS pranešė, kad ir Alytaus meras socialdemokratas Nerijus Cesiulis piktinosi ministerijos pozicija. Ypač – ministerijos pranešimu apie neva jau užgesintą gaisrą padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“.

Savo feisbuko paskyroje jis pasidalino nuotraukomis, kuriose – dūmų pilna gamyklos patalpa bei matoma atvira liepsna.

„Alytiškiai, aš nesuprantu, kas vyksta. Prašau, paaiškinkite man. Vidaus reikalų ministerija visai Lietuvai pareiškia, kad viskas – gaisras užgesintas, reikia tik šiukšles susitvarkyti. Stoviu aš su vyrais gaisravietėje ir nesuprantu, ar mums jau važiuoti namo?“ – klausė N.Cesiulis.

Kaip nurodė BNS, jis taip pat teigė, kad dabar situacija geresnė nei praėjusią savaitę, tačiau darbų gaisravietėje dar „porai dienų“.

„Taip, to, kas buvo visą savaitę – nebėra. Bet yra labai aktyvus padangų smilkimas, kuris tikrai bus šiandien ir dar tikrai bus rytoj. Ir čia vyrai pila vandenį, ir dar pils pora dienų nonstop, technika dirba – gražu žiūrėti, nes kitaip viskas vėl iš pradžių“, – rašė Alytaus vadovas. – Alytaus gaisras užgesintas tik Vilniuje. Su tuo ir sveikinu.“

Sukūrė peticiją

Ne gana to, antradienį internetiniame peticijų kūrimo puslapyje sukurta peticija, kurioje ministrę R.Tamušunienę ragina atsistatydinti.

Antradienį vakare, vos per dieną, jau buvo surinkta daugiau kaip 10 tūkst. parašų.

„... atvykę katastrofos šeštą dieną, vyriausybės atstovai nelabai gaudėsi situacijoje, tik trukdė darbą ir jokios realios pagalbos nepasiūlė, maža to, palikusi Alytaus savivaldybę ir jos merą kapstytis patiems, ministrė dar sugebėjo priekaištauti jam dėl piaro ir išrėžti, kad už visus nuostolius gyventojams ir įmonėms atsakys pati savivaldybė“, - rašoma peticijoje.

VRM: padėtis kontroliuojama

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) atstovė Božena Zaborovska-Zdanovič teigė, kad padėtis kontroliuojama, o už ekstremaliųjų situacijų valdymą atsakingos yra savivaldybės.

„Pažymime, kad didžiausią visuomenėje pasitikėjimą turintys ugniagesiai gelbėtojai, statutiniai pareigūnai priklausantys Vidaus reikalų ministerijos sistemai nuo pat pirmos dienos profesionaliai atliko savo darbą – buvo imtasi visų reikalingų veiksmų tam, kad gamykloje kilęs gaisras būtų kuo greičiau lokalizuotas.

Darbai nebuvo sustoję nė minutei – padėtis kontroliuojama, penktadienį gaisras buvo lokalizuotas. Artimiausių dienų svarbiausia užduotis – likviduoti gaisro padarinius, pasitelkus sunkiasvorę techniką.

Visos valstybės institucijos ir tarnybos nuolat tarpusavyje koordinuoja veiksmus, siekiant kuo greičiau atkurti Alytaus miesto ir rajono gyventojams įprastą režimą.

Miestui pagalbą nuolat teikė ir teiks ne tik Vidaus reikalų, bet ir Aplinkos bei Sveikatos ministerijoms pavaldžios įstaigos tam, kad būtų užtikrinta gyventojų sveikata. Šiuo metu visų tarnybų bendras tikslas vienas – Alytaus miesto ir rajono žmonės turi saugiai sugrįžti į kasdienę veiklą ir savo darbus.

Vidaus reikalų ministerija taip pat pažymi, kad savivaldybės yra atsakingos už ekstremaliųjų situacijų valdymą ir turi turėti patvirtinus civilinės saugos planus bei veikiančias sutartis su įmonėmis tam, kad nelaimės atveju operatyviai galėtų pasitelkti jų techninius išteklius situacijai suvaldyti“, – sakė atstovė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.