Neįgalią seserį slauganti moteris susidūrė su absurdiškais sunkumais

Aš noriu papasakoti savo istoriją. Slaugau seserį ir turėjau pratęsti slaugą. Bet susidūriau su nesklandumais.

 2017 metais mano seserį ištiko išeminis insultas intrakranijinio kraujavimo, kraniotomija ir kranioplastika, kairių galūnių hemiplegija, mišri kortikinė ir subkortikinė kraujagyslinė demencija, MDO funkcijos sutrikimas.<br> 123rf nuotr.
 2017 metais mano seserį ištiko išeminis insultas intrakranijinio kraujavimo, kraniotomija ir kranioplastika, kairių galūnių hemiplegija, mišri kortikinė ir subkortikinė kraujagyslinė demencija, MDO funkcijos sutrikimas.<br> 123rf nuotr.
 Sesuo pagal BARTHEL lentelę pripažinta visiškai priklausoma nuo kitų žmonių.<br> 123rf nuotr.
 Sesuo pagal BARTHEL lentelę pripažinta visiškai priklausoma nuo kitų žmonių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jelena

Oct 29, 2019, 1:51 PM, atnaujinta Oct 29, 2019, 2:03 PM

2017 metais mano seserį ištiko išeminis insultas intrakranijinio kraujavimo, kraniotomija ir kranioplastika, kairių galūnių hemiplegija, mišri kortikinė ir subkortikinė kraujagyslinė demencija, MDO funkcijos sutrikimas.

Turi nekalbėti, negirdėti ir nematyti?

Išrašant iš ligoninės į namus parašyta – būklė be dinamikos, ligoniui reikalinga nuolatinė priežiūra. Gavau 1 lygio slaugą, todėl, kad sesuo negalėjo nieko daryti pati. Ji buvo pagal BARTHEL lentelę pripažinta visiškai priklausoma nuo kitų žmonių.

Šiais metais man reikėjo pratęsti slaugą. Ir ką jūs galvojat?! Gavau 2 lygio slaugą. Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba (NDNT) teigė, kad pagal klausimyną sesei trūko 4 balų iki 1 lygio slaugos.

Aš peržiūrėjau naująjį klausimyną ir ką jūs galvojat: nesvarbu, kad ligonis yra visiškai bejėgis fizine prasme, jis dar turi nekalbėti, negirdėti ir nematyti.

Į paprastus klausimus, pvz., ar žino koks yra mano vardas, sesuo atsakė. Vadinasi, atmintis yra. Į kitą klausimą – kiek bus 5 plius 5 - ji taip pat atsakė teisingai, 10.

Po insulto sesuo išsaugojo tokią pat atmintį, kokia buvo iki ligos. Dabarties jos mintyse nėra. Kiekvieną dieną aš jai iš naujo pasakoju, kas su ja atsitiko, kur jai atlikti gamtinius reikalus, paaiškinu, kas yra sauskelnės.

Gyvena savo tikrovėje

Sesuo nė karto per dvejus su puse metų nepasakė, kad negali vaikščioti – ji to nesupranta. Gyvena savo įsivaizduojamame pasaulyje, kuriame vaikšto, augina vaikus (savo vaikų ji niekada neturėjo ir neturi), važinėja mašina – priima savo realybę už tikrovę.

Bet kai aš prie jos prieinu, ji mane atpažįsta. Iš pradžių aš bandžiau sesei paaiškinti, kad tai, ką ji mato, nėra tikrovė, bet vėliau pamačiau, kad viskas beprasmiška. Jos smegenys blokuoja ir supratimą, kad ji visiškai bejėgė. Gal taip jai lengviau gulėti?

Taigi, kad sesuo žino mano vardą ir gali pasakyti kiek bus 5 plius 5, vadinasi, ji normaliai mąsto?! Sesuo kalba nesklandžiai, atskirais žodžiais, lėtai, bet kalba. Girdimąją informaciją supranta, tik paprastai išreikšta sakytine kalba. Reaguoja lėtai, reikalinga kitų asmenų pagalba. Bet vis tiek ji girdi, stengiasi atsakyti į klausimus, vadinasi, bendrauja.

Ir nesvarbu, kad sesuo visiškai bejėgė ir prikaustyta prie lovos. Kad jai reikalinga slauga 24 val. per parą. Kad išrašant iš ligoninės gydytojai parašė jos būklę esant kraštutinai sunkią. Ligonė nepraėjo klausimyno 1 lygio slaugai gauti.

Nors klausimyną praveda nekvalifikuotos mergaitės iš socialinės tarnybos, kurios nesugeba kvalifikuotai pastatyti klausimą ir iš to padaryti išvadas.

Tinka tik komoje esantiems

Nuo šių metų liepos 2 d. pasikeitė specialiųjų poreikių nustatymo tvarka. NDNT nuo šiol nustatys:

<... Pirmojo lygio slaugos poreikį – nustatomas asmeniui, kuriam dėl pastovaus, negrįžtamo organizmo funkcijų sutrikimo išsivysto negalia, visiškai apribojant jo savarankiškumą, galimybes orientuotis, judėti, ir kuriam reikalinga nuolatinė 8 valandų per parą ar ilgesnės trukmės slauga. ...> Pasirodo to neužtenka. Ligonis dar turi nematyti, negirdėti, nekalbėti ir neturėti atminties.

Tai ką, aš noriu visiems pranešti: jeigu mano ligonė sesuo neatitinka pirmojo slaugos lygio poreikio, į tą lygį iš viso nėra pretendentų. LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) nutarė iš viso panaikinti pirmojo lygio slaugos poreikį? Nes šį klausimyną gali atitinkamai atsakyti tik žmogus, kuris komos būsenoje. Visiškas absurdas, kitaip nepasakysi.

Aš padaviau skundą, kad nesutinku su sprendimu. Parašiau, kad NDNT į mano namus atsiųstų komisiją. Nutariau šį straipsnį parašyti ne tik dėl savęs, bet ir dėl visų negalią turinčių žmonių bei jų artimųjų, kurie pakliuvo ar dar paklius į tokią absurdišką ir neteisingą situaciją.

***

Vertins iš naujo

Situaciją pakomentavo Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Asmenų aptarnavimo ir dokumentų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Nomeda Pikelytė.

„Specialieji poreikiai nustatomi įvertinus medicininius kriterijus (visą reikiamą medicininę informaciją pateikia sveikatos priežiūros įstaigos gydytojas, kuris gydo asmenį, siuntime į NDNT. NDNT asmens sveikatos būklės netiria ir nediagnozuoja, o remiasi ta informacija, kuri nurodyta siuntime) ir asmens savarankiškumą (jis įvertinamas užpildant asmens veiklos ir gebėjimų dalyvauti klausimyną. Šį klausimyną pensinio amžiaus asmenims pildo pokalbio su asmeniu arba jo atstovu metu savivaldybės paskirtas socialinis darbuotojas).

Senatvės pensijos amžių sukakusių asmenų klausimyną nuo š. m. liepos 1 d. pildo ne NDNT, o gyvenamosios vietos savivaldybės paskirtas socialinis darbuotojas. Tokia socialinės apsaugos ir darbo ministro ir sveikatos apsaugos ministro įsakymu nustatyta tvarka siekiama, kad asmens savarankiškumo galimybės būtų įvertintos kuo objektyviau – socialinis darbuotojas geriau pažįsta gyvenamosios vietos žmones, be to, pildydamas klausimyną išsiaiškina to asmens poreikius, kad vėliau jam būtų galima suteikti reikiamą socialinę pagalbą.

Taigi Larisos Radionovos (kurią pagal įgaliojimą atstovauja Jelena Sapitavičienė) asmens veiklos ir gebėjimų dalyvauti klausimyną taip pat užpildė savivaldybės paskirtas socialinis darbuotojas. Jei asmuo į klausimus dėl sveikatos būklės pats atsakyti negali, tai gali padaryti jo atstovas. Po šiuo klausimynu pagal nustatytą tvarką (kad jis užpildytas teisingai) turi pasirašyti tiek socialinis darbuotojas, tiek pats asmuo (atstovas). Minimu atveju L. Radionovos klausimyną pasirašė socialinis darbuotojas ir L. Radionovą atstovaujanti J. Sapitavičienė.

Remdamasis minėtu klausimynu ir siuntime pateiktais medicininiais duomenimis NDNT teritorinis skyrius pagal teisės aktų nustatytus kriterijus Larisai Radionovai nuo 2019-09-10 iki 2021-09-16 nustatytas specialusis antrojo lygio slaugos poreikis.

Antrojo lygio specialusis nuolatinės slaugos poreikis nustatomas asmeniui, kuriam dėl pastovaus, negrįžtamo organizmo funkcijų sutrikimo išsivysto negalia, žymiai apribojanti jo savarankiškumą, galimybes orientuotis, judėti, ir kuriam reikalinga nuolatinė 6–7 valandų per parą slauga. Pirmojo lygio – asmeniui, kuriam dėl pastovaus, negrįžtamo organizmo funkcijų sutrikimo išsivysto negalia, visiškai apribojanti jo savarankiškumą, galimybes orientuotis, judėti, ir kuriam reikalinga nuolatinė 8 valandų per parą ar ilgesnės trukmės slauga.

Jei asmuo (jo atstovas) nesutinka su NDNT teritorinio skyriaus sprendimu, pastarąjį per 30 kalendorinių dienų galima apskųsti NDNT direktoriui. L. Radionovos atstovė J. Sapitavičienė šia teise pasinaudojo – spalio 14 d. gavome J. Sapitavičienės prašymą peržiūrėti teritorinio skyriaus sprendimą. Šiuo metu NDNT Sprendimų kontrolės skyrius atlieka pakartotinį vertinimą, spalio 30 d. pas L. Radionovą NDNT specialistai nuvyks į namus (laikas suderintas) ir minėtas klausimynas bus užpildytas iš naujo, dalyvaujant socialiniam darbuotojui ir NDNT atstovui.

Turėdamas naujo klausimyno rezultatus, Sprendimų kontrolės skyrius priims sprendimą dėl L. Radionovos specialiųjų poreikių vertinimo. Jei asmuo (jo atstovas) nesutinka ir su Sprendimų kontrolės skyriaus sprendimu, jį galima apskųsti ikiteisminei ginčų nagrinėjimo institucijai – Ginčų komisijai prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Taip pat norėtume paaiškinti, kad teisės aktai nustato, kad už pateikto siuntimo į NDNT ar duomenų teisingumą atsako asmenį gydantis gydytojas, už konkrečios konsultacijos išvados teisingumą – konsultaciją suteikęs ir išvadą parengęs gydytojas specialistas, už klausimyno užpildymo teisingumą senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims – savivaldybės darbuotojas ar įgaliotas darbuotojas, užpildęs klausimyną. NDNT skyriaus, kuriame vertinami specialieji poreikiai ir priimamas sprendimas, vadovas atsako už sprendimo dėl specialiųjų poreikių teisingumą“, – rašoma komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.