Į prekybos centrą užsukusi mama išvydo makabrišką Kalėdų vaizdelį

Lapkričio pabaiga. Veduosi dukrą iš darželio ir staiga mažoji užduoda klausimą: „Mama, o ar mes jau puošim Kalėdų eglutę?“ Net nusipurtau.

„Žmonės stumdysis prie prekystalių, pirkdami krūvas niekniekių“, – sakė autorė.<br> 123rf nuotr.
„Žmonės stumdysis prie prekystalių, pirkdami krūvas niekniekių“, – sakė autorė.<br> 123rf nuotr.
 Kalėdinį vainiką laiško autorė gamins pati.<br> 123rf nuotr.
 Kalėdinį vainiką laiško autorė gamins pati.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Mama

2019-11-28 18:57, atnaujinta 2019-11-29 11:04

O Gabijos namuose...

Atsakau, kad per anksti pradėti šventes, eglutės namuose kol kas nepuošime. Išklausiusi atsakymą dukra nepatenkinta patempia lūpą.

„O Gabijos namuose eglutė jau papuošta!“- išrėžia svarbiausią argumentą penkiametė. Paaiškinsiu. Gabija – geriausia mano dukros draugė, todėl mažajai reikia visko to paties ką turi Gabija. Iš čia ir nepasitenkinimas.

Kol pasiekiam namus, ilgai ir kantriai bandau paaiškinti savo vaikui: Kalėdos dar toli, teks kantriai laukti ir eglutės, ir dovanų, ir šventinių dekoracijų. Teks palaukti ir Advento kalendoriuje paslėptų šokoladukų.

Savaime suprantama, kad sulaukiu protesto. Dukra visą kelia zyzia ir ožiuojasi, bando išsiderėti nors truputį blizgučių. Pavadina mane bloga mama, bet pasiduoti neketinu. Esu iš retų mamų, nebijančių pasakyti vaikui „ne“. Nepaisant ožių, iki šaliko patemptos apatinės lūpos ir ašarų pilno žvilgsnio. Tik pasiekus namus mažoji suvokia, kad nieko nebus, ir apsiramina. Aš atsikvepiu su palengvėjimu.

Makabriškas vaizdelis

Dabar mąstau: kur mes taip skubame? Nesveikas Kalėdų pamišimas prasideda dar neužgesus Vėlinių ugnelėms. Nesenai viename prekybos centre mačiau makabrišką vaizdelį: Kalną Kalėdinių dekoracijų, Vėlinėms skirtų žvakių fone. Dėžėse guli eglutės žaisliukai, prikabinta blizgančio lietučio, plastiko vainikų su uogytėmis, o visai čia pat – kapų žvakės.

Kai kuriuose miestuose jau lapkritį įžiebtos pirmosios eglutės. Žiniasklaida vis dažniau rašo apie šventinę iliuminaciją. Tuoj prasidės įprastos rietenos, kurio miesto eglė gražiausia. Likus mėnesiui (tik pagalvokit, visam mėnesiui!) iki švenčių, eglutes pasistatys ir papuoš kai kurie paprasti piliečiai.

Žmonės stumdysis prie prekystalių, pirkdami krūvas niekniekių, net nespėdami pagalvoti, ar draugams ir giminaičiams tikrai to reikia. Per mėnesį gražiausia metų šventė susivels ir nusivalkios, kaip ilgai žiaumota kramtoma guma. Spės nusibosti, net neprasidėjusi.

Eglutė – tik gruodžio 23 d.

Kaip sau norit, bet aš tam nepasirašau. Man Kalėdos yra ir bus šventė susijusi su šviesiu stebuklo laukimu. Kai viskas vyksta savo laiku. Neskubant, apgalvojant.

Pradėsiu nuo paprastų dalykų. Savo rankomis pasigaminsiu Advento vainiką ir kas savaitę įžiebsiu po vieną žvakę, bet daugiau jokių dekoracijų nebus. Pradėsiu šventėms ruošti namus, kai liks vos keletas dienų iki Kūčių. O eglutę, kaip ir kasmet, puošime gruodžio 23 dieną.

Dovanas išpakuosime ir jomis džiaugsimės tik per Kalėdas. Kai vėl sugrįš saulė. Kai ji bus išsiilgėta ir išlaukta.

Noriu, kad mano dukra suprastų – Kalėdos prasideda ne tada, kai jas paskelbia prekybos centrai. Kalėdos ateina savo laiku.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?