Infarktą patyrusi 82 m. moteris iš provincijos iki šiol negali patikėti stebuklu, kuris ją aplankė Vilniuje

Šiuo metu, kai Lietuvą ir visą pasaulį užvaldė COVID-19 pandemija, žiniasklaida, televizija, socialinė medija – visi kalba tik apie šį virusą ir medikus, kovojančius su COVID-19. Tačiau mes primiršome didžiausią lietuvių priešą – širdies ir kraujagyslių ligas. 

Garbingo amžiaus moteris iki šiol nesupranta, kodėl ja taip rūpinosi sostinės medikai.<br> lrytas.lt koliažas
Garbingo amžiaus moteris iki šiol nesupranta, kodėl ja taip rūpinosi sostinės medikai.<br> lrytas.lt koliažas
Dabar ligonė, kurią vietiniai norėjo gydyti „nuo senatvės“, gyvena visavertį gyvenimą.<br> 123rf nuotr.
Dabar ligonė, kurią vietiniai norėjo gydyti „nuo senatvės“, gyvena visavertį gyvenimą.<br> 123rf nuotr.
Dabar ligonė, kurią vietiniai norėjo gydyti „nuo senatvės“, gyvena visavertį gyvenimą.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Dabar ligonė, kurią vietiniai norėjo gydyti „nuo senatvės“, gyvena visavertį gyvenimą.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Santaros klinikos<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Santaros klinikos<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dabar ligonė, kurią vietiniai norėjo gydyti „nuo senatvės“, gyvena visavertį gyvenimą.<br>123rf nuotr.
Dabar ligonė, kurią vietiniai norėjo gydyti „nuo senatvės“, gyvena visavertį gyvenimą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Romanas

2021-01-05 18:08

Lietuva – Europos Sąjungos šalis, kurioje nuo širdies ir kraujagyslių ligų miršta daugiausiai žmonių. Kaip rodo Eurostat statistika, Lietuvoje priskaičiuojamos 5 362 mirtys nuo širdies ligų vienam milijonui gyventojų. Vidutiniškai ES nuo šių ligų miršta keturis su puse karto mažiau – 1194 žmonės milijonui gyventojų. Todėl aš noriu padėkoti Lietuvos specialistams, kovojantiems su širdies ir kraujagyslių ligomis. 

Mūsų šeimai su šia liga teko susidurti šiais metais, kai visuomenė burbėjo, neva be koronos medikai negydo jokių ligų. 

Istorija prasidėjo nuo to, kad mūsų artimas žmogus patyrė infarktą. Ir nors šiam nuostabiam žmogui – 82 metai, tai judrus, pilnas energijos ir šviesaus proto žmogus. 

Rajoninėje ligoninėje buvome šokiruoti, kai išgirdome, kad tai tiesiog senas žmogus ir bus bandoma gydyti „nuo senatvės“. Bet šio laiško tikslas – padėkoti medikams, tad daugiau neminėsiu rajoninės ligoninės. 

Vargais negalais pavyko gauti siuntimą atlikti koronografiją. Čia pirmą kartą ir susitikome su gydytoja kardiologe, intervencine kardiologe Raimonda Stukiene. Profesionalumu, šiltumu, bendravimo gebėjimu buvome nustebinti visi ir ligonė, ir ją lydintys artimieji! 

Specialistės išvada – ligonei reikalinga skubi širdies operacija. Kadangi buvome girdėję, kad ši operacija skausminga, pavojinga ir atsistatymas po jos yra gana ilgas ir komplikuotas, ligonė kategoriškai nesutiko operuotis. Mes iki šiol stebimės, kaip gražiai ir profesionaliai gydytoja R.Stukienė įtikino ligonę ir mus, artimuosius, ryžtis operacijai. 

Galiu drąsiai teigti: prie kardiologės titulo R.Stukienė galima užsirašyti ir kitą – bendravimo psichologė. Trumpai – ji mus visus įtikino, kad operacija reikalinga, paskui padėjo organizuoti pačią operaciją (nors rajono ligoninėje ir vėl patyrėme didžiulį pasipriešinimą). Turint omeny, kad tuo metu siautėjo COVID-19, manau, galite įsivaizduoti, kaip viskas buvo sudėtinga. 

Artėjo operacija, ligonė jau buvo paguldyta į Santaros klinikų Širdies ir krūtinės chirurgijos centrą, kai susipažinome su dar vienu stebukladariu – skyriaus vedėju gydytoju širdies chirurgu dr. Gintaru Kalinausku.

Tas žmogus daro stebuklus širdies chirurgijos srityje, bet vėlgi nustebino bendravimas – artimas, šiltas, kalbantis ne terminais, o paprastiems žmonėms suprantama kalba, „nepasikėlęs“. 

Šis žmogus ir atliko operaciją, po kurios ligonė sėkmingai atsigavo, toliau ją prižiūrėjo puikus to paties skyriaus gydytojas širdies chirurgas Jurijus Verižnikovas, neabejingos slaugytojos ir jų padėjėjos. 

Po to sekė reabilitacija Santaros Reabilitacijos centre – rūpestingas personalas, geros sąlygos ir skanus maistas. 

Dabar ligonė, kurią vietiniai norėjo gydyti „nuo senatvės“, gyvena visavertį gyvenimą, kiekvieną dieną sportuoja, nueina ne mažiau kaip 1 kilometrą, džiaugiasi galinti paimti ant rankų ką tik gimusią proanūkę ir lepinti artimuosius savo meile, šiluma ir išmintimi. Nesupranta ji tik vieno – kodėl? 

Kodėl gydytoja kardiologė, intervencinė kardiologė R.Stukienė taip rūpinosi ja? Kodėl skyriaus vedėjas, gydytojas širdies chirurgas dr. G.Kalinauskas asmeniškai sutiko ją operuoti, buvo taktiškas, artimas ir malonus? Juk ji paprasta senjorė iš provincijos, kuri juos pamatė pirmą kartą gyvenime. 

Ir aš vis bandau jai paaiškinti, kad turbūt tai yra Gydytojai iš didžiosios raidės, tai yra Profesionalai, tai yra jos angelai sargai!

Baigdamas visų artimųjų vardu noriu pasakyti ačiū gydytojai R.Stukienei. Ačiū dr. G.Kalinauskui! Ačiū gydytojui J.Verižnikovui ir visam Santaros klinikų Širdies ir krūtinės chirurgijos centro bei Reabilitacijos centro personalui!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.