Tarp Belgijos ir Lietuvos gyvenanti dainininkė K. Glinskaitė paguodą surado muzikoje: „Tai mažas simbolinis atsidėkojimas už kovą dėl mūsų visų laisvės“

Tarp Belgijos ir Lietuvos gyvenanti dainininkė Karolina Glinskaitė grįžta į gimtinę su programa „Je t‘aime!“. Apie muziką ir šiandienos aktualijas kalbėjomės su pačia atlikėja.

 Karolina Glinskaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Karolina Glinskaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Karolina Glinskaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Karolina Glinskaitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 21, 2022, 9:16 PM

– Papasakokite apie koncertinę programą „Je t‘aime!“.

– Programą „Je t’aime!“ sudarėme kartu su pianiste Birute Asevičiūte, ragindamos klausytojus atverti širdis pačiam meilės jausmui. Ir visai nesvarbu, kam tas meilės jausmas skirtas – žmogui, tėvynei, gamtai ar gyvenimui... Tai – amžinos vertybės, jos nepraranda prasmės net baisaus karo akivaizdoje.

Muzika, kurią įtraukėme į progamą, skirta tiek susikaupimui, tiek trumpam pabėgimui nuo tikrovės, tiek vidinei ramybei patirti. Skambės subtilios prancūzų melodijos, sentimentalios V. Bellini dainos, aistringi tango ritmai. Išgirsite G. Fauré, C. Debussy, F. Liszt, A. Piazzolla bei kitų kompozitorių kūrinius. Juos papildys smuiko garsai bei ištraukos iš didžiosios odės meilei „Giesmių giesmė“.

– Kaip Jūsų, kaip menininkės, gyvenimą paveikė karas?

– Kurį laiką buvo labai sunku susikaupti darbams, nepavyko atitraukti minčių nuo to, kas vyksta Ukrainoje. Pasinėriau į visišką kūrybinį vakuumą ir sekiau vien karo įvykių eigą. Sudėtinga buvo rasti ir tinkamų žodžių savo draugams, kolegoms, kurie išgyvena karo baisumus Ukrainoje. Tačiau būtent jie mane paskatino neapleisti muzikinės veiklos, o kaip tik ieškoti paguodos muzikoje.

Kaip rašė Hansas Kristianas Andersenas, „Kur žlunga žodžiai, prakalba muzika“. Savo draugės ukrainietės paprašiau atsiųsti jos mylimiausią ukrainiečių liaudies dainą. Ji surado dainą, kurią išmokė jos močiutė. Ją dainuosiu „Je t‘aime!“ koncertuose, tai bus mano himnas ukrainiečių herojiškumui.

Ši tradicinė liaudies daina yra apie ukrainiečių svetingumą. Kaip mano draugė sakė, dabar jie sulaukė nekviestų „svečių“... Labai tikiu, kad gėris ir tiesa nugalės. Ukrainiečių meilė tėvynei ir laisvei, manau, įkvėpė ne vieną iš mūsų. Jiems skirta daina tebūnie mano mažas simbolinis atsidėkojimas už kovą dėl mūsų visų laisvės.

– Ko norėtumėte palinkėti savo klausytojams?

Pavasaris. Bunda gamta. Įsileiskime atgimimo viltį kaip saulės spindulius į savo namus, atverkime širdis teigiamoms emocijoms, kurias mums teikia muzika. Koncertas Čiobiškio dvare vyks Motinos dieną. Jį, žinoma, skirsime besąlygiškai mamos meilei. Ir dar visiems ypatingai linkiu taikos.

Dainininkė K. Glinskaitė kviečia klausytojus į koncertus balandžio 24 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje, balandžio 30 d. Paliesiaus dvare, gegužės 1 d. Čiobiškio dvare, gegužės 6 d. Klaipėdos koncertų salėje, gegužės 8 d. Užutrakio dvare. Gegužės 13 d. fortepijonų salone „Organum“ koncertuos su ansambliu „Baroque Contempo“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.