Pabandžiusieji įsidarbinti atviroje rinkoje neįgalieji skundžiasi patekę į spąstus ir tapę naujų darbdavių vergais

Rašau jums, nes nebeliko variantų, kur daugiau kreiptis ir kam rašyti. Užimtumo tarnyba, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Seimo nariai – jiems adresuojami klausimai tiesiog atsimuša į sieną, o planuojama Užimtumo reforma, nors turi daugiau klausimų, negu loginio racionalaus pagrindimo per Seimo koridorius šviesos greičiu stumiasi į priekį.

 Neįgaliųjų įdarbinimas.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Neįgaliųjų įdarbinimas.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alina

Jul 24, 2022, 11:59 AM

Nors pastaruosius metus skambiai žadama plėsti neįgaliųjų galimybes darbintis atviroje rinkoje, tačiau, kad tai vyktų, kol kas nepadaryta visiškai nieko.

O štai praktikoje paaiškėja, kad šalia skatinimo ir galimybių plėtimo, baudžiami neįgalūs darbuotojai. Pabandžiusieji įsidarbinti atviroje rinkoje, nebegali grįžti į socialinę įmonę ar tiesiog keisti darbovietės.

Neįgalieji tapo naujų darbdavių vergai – jei išeis iš subsidijuojamos vietos, nebegalės registruotis Užimtumo tarnyboje ir dėl to nebegalės darbintis socialinėje ar kitoje įmonėje subsidijuojamoje darbo vietoje – toks asmuo taps nepatrauklus kandidatas dėl savo negalios.

Susidūrėme su konkrečia situacija, kai neįgalūs darbuotojai viliojami iš socialinių įmonių įsidarbinti kitose įmonėse subsidijuojamoje vietoje. Realybėje ne visi naujo darbdavio pažadai lieka įvykdyti ir neįgalus darbuotojas liko situacijos įkaitu – nebegali grįžti į ankstesnę darbovietę ar pakeisti darbovietės pusę metų po atleidimo.

Geras siekis atverti visą rinką neįgaliųjų darbininimui – subsidijuojami neįgalūs visose įmonėse, tačiau įvestas apribojimas, kad darbuotojas įdarbintas subsidijuojamoje vietoje negali keisti darbovietės – yra ydingas ir pažeidžia jo asmens teises ir laisves.

Prašėme visų skubiai taisyti šią ydingą praktiką, bet, deja, prašymai taip ir atsimušė į sieną, o įsibėgėjęs traukinys su visu greičiu skuba tolyn.

***

Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovų komentare pabrėžiama, kad šiuo metu galiojančiame Užimtumo įstatyme yra nustatyta, kad tuo atveju, kai darbuotojas, šiuo konkrečiu atveju, negalią turintis darbuotojas, įdarbintas subsidijuojant, išėjus iš subsidijuojamos darbo vietos jis netenka teisės į bedarbio statusą 6 mėn. nuo dalyvavimo priemonėje nutraukimo dienos. Jis negali dalyvauti aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse, gauti nedarbo draudimo išmokos.

„Ši nuostata yra taikoma ne tik negalią turintiems asmenims, bet visiems įdarbinimo subsidijuojant priemonėje dalyvaujantiems asmenims (ilgalaikiams bedarbiams, vyresniems kaip 45 m. bedarbiams, bedarbiams iki 29 m. ir kt.).

Tačiau netekęs bedarbio statuso žmogus ir toliau gali registruotis Užimtumo tarnyboje. Jam bus suteiktos konsultavimo, informavimo paslaugos, tarpininkavimas įdarbinant. Jei asmeniui būtų suteiktas darbo rinkai besirengiančio asmens statusas, jam būtų teikiamos paslaugos, kuriomis siekiama išspręsti turimas jo įsidarbinimo problemas.

Įdarbinimo subsidijuojant priemonės tikslas – padėti įsitvirtinti darbo rinkoje arba įsidarbinti, o sunkiausią negalią turintiems asmenims – sudaryti specialias sąlygas išlikti darbo rinkoje. Todėl, negrąžintinai kompensuojant darbdaviui dalį šio darbuotojo darbo užmokesčio išlaidų, yra siekiama į darbo rinką integruoti tuos gyventojus, kurie be valstybės pagalbos įsidarbinti negalėtų ir neturėdami reikiamų įgūdžių ar patirties negalėtų lygiomis teisėmis konkuruoti darbo rinkoje.

Atkreipiame dėmesį, kad negalia nėra vienintelis faktorius, turintis įtakos negalią turinčio asmens konkurencingumui darbo rinkoje. Konkurencingumą lemia ir – turima kvalifikacija, motyvacija, darbo patirtis, sveikatos būklė ir kt. Todėl, atsižvelgiant į tai, asmeniui, kurio įdarbinimui buvo skiriama darbo užmokesčio subsidija, atsisakius dalyvauti priemonėje ir nutraukus darbo sutartį, yra taikoma sankcija.

Negalią turinčiam darbuotojui, išėjusiam iš socialinės įmonės savo noru, nėra taikoma ši sankcija. Sankcija būtų taikoma tik tuo atveju, kai asmuo dalyvauja įdarbinimo subsidijuojant priemonėje pagal Užimtumo įstatymą ir savo noru dalyvavimą šioje priemonėje nutraukia. Beje, nutraukus dalyvavimą įdarbinimo subsidijuojant priemonėje, svarbios priežastys, dėl kurių bedarbio statusas nėra panaikinamas yra šios: darbdaviui pripažinus, kad išbandymo rezultatai nepatenkinami; Karo prievolės įstatymo nustatytų pareigų vykdymas; liga, sužalojimas, nėštumas.

Parengtame Užimtumo įstatymo projekte, kuriam Seimas pritarė 2022 m. liepos 19 d. posėdyje, yra nustatyta, kad jei bedarbis, kuriam nustatytas 0–25 procentų neviršijantis darbingumo lygis ar sunkus neįgalumo lygis be svarbių priežasčių nutraukia dalyvavimą įdarbinimo subsidijuojant priemonėje, 6 mėnesių sankcija be galimybės registruotis bedarbio statusu jam nėra taikoma. Šia nuostata yra siekiama skatinti sunkiausią negalią turinčių asmenų užimtumą“, – teigiama Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovų komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.