Prieš Rugsėjo 1-ąją patyrusi mama pažėrė patarimų tėvams: „O, kad būčiau žinojus tai anksčiau!“

Noriu pasidalinti keliais savo patarimais, kaip būsimųjų pirmokų tėvams pasiruošti pirmiesiems mokslo metams ir po nerūpestingos, laukinės vasaros grįžtant į mokyklas. Tikiuosi, tai pravers.

Nauji mokslo metai.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Nauji mokslo metai.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Nauji mokslo metai.<br>T.Bauro nuotr.
Nauji mokslo metai.<br>T.Bauro nuotr.
Nauji mokslo metai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nauji mokslo metai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nauji mokslo metai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nauji mokslo metai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Daiva M.

Aug 15, 2022, 4:21 PM

Visi žino – rugpjūtis, dar vasara, atostogos, bet jau tuoj tuoj pasibels ruduo. Kai po darbo užsukus į parduotuvę pieno tave pasitinka stirtos mokyklinių sąsiuvinių ir spalvotų pieštukų, iškart žinai, kad Rugsėjo 1-oji tikrai nebe už kalnų.

Anądien Vilniuje matydama jaunas mamas, įbedusias paklaikusias akis į mokyklinių reikmenų sąrašus (koks dar B minkštas pieštukas, parduotuvėj vien tik HB?!), net nusišypsojau – aš jau žinau, ko iš tikrųjų reikia pirmokams. O kad būčiau žinojus tai anksčiau! Štai keli mano, jau patyrusios mamos, patarimai būsimųjų pirmokų tėvams.

Sąsiuviniai

Jei mokytoja nurodė, kad reikės 5 sąsiuvinių matematikai ir 5 lietuvių kalbai, tikrai nepirkite jų po 10 ar po 20 (teko matyti tokias sąsiuvinių pakuotes) – po pirmos klasės likę sąsiuviniai liks nepanaudoti, nes antroje klasėje jau reikės kitokių sąsiuvinių.

Tačiau yra ir kita reikalo pusė – jei bandysite apsidrausti nuo pertekliaus ir mokslų metų pradžiai įsigysite tik po 2–3 sąsiuvinius, susitaikykite, kad kurį nors žiemos vakarą blaškysitės po parduotuvę ieškodami pirmokui tinkamo sąsiuvinio. Bandžiau, nepatiko.

Pratybų aplankalai

Visur nurodoma, kad reikia 1 klasei skirto pratybų ir vadovėlių aplankalų rinkinio. Mano patarimas – paimkite iškart 2 vnt. Tie aplankalai tiesiog neatlaiko jiems tenkančio krūvio – pavyzdžiui, vien matematikai per metus gali būti panaudotos 2–3 pratybos, kurioms skirtas 1 aplankalas. Gavus naują pratybų sąsiuvinį, nebesinori dėti jau paplyšusio seno aplankalo, o rinkinyje, kaip tyčia, tinkamo dydžio aplankalų jau nėra.

Spalvoti ir paprasti pieštukai

Iš pradžių tikrai pakanka vieno spalvotų pieštukų rinkinio, vėliau paaiškėja, kad kažkurios spalvos naudojamos greičiau, kitos pasiklysta klasės draugo pieštukinėje ir žiūrėk, tu vėl ieškai kanceliarinių priemonių parduotuvės, bet tokių pat pieštukų jau neberandi. Tad jei norite, kad vaiko pieštukinėje visada būtų tik vieno gamintojo pieštukai, imkite iškart 2 pakuotes.

Kiek lengviau su paprastais nespalvotais pieštukais – tiks bet kokie, svarbu žinoti, kad per metus tikrai neužteks 2 vnt. ir niekas nežiūrės, koks to pieštuko minkštumas – B ar HB. Nebent jūsų vaikas eina į dailės mokyklą.

Parkeriai su kapsulėmis

Mokyklos sąraše dažniausiai nurodoma, kad reikės 2 parkerių su rašalo kapsulėmis. Pabandžiau suskaičiuoti, kiek mano pirmokui prireikė parkerių per metus – apie 7. Kažkuris netiko ar nepatiko, vieną sulaužė, tris pametė, dar vienas liko be kamštelio ir t. t. Tikrai nesiūlau iškart pirkti tiek daug parkerių, nes labai sunku numatyti, kuris labiausiai tiks vaikui – tiesiog apsiginkluokite kantrybe, kad tų parkerių per metus gali prireikti ne vieno. Ir ta 30 vnt. rašalo kapsulių dėžutė nėra per didelė – vos užtenka pirmiesiems metams, nes pirmokai išties daug rašo!

Piešimo sąsiuviniai, spalvotas popierius ir kartonas

Jei mokykla neaprūpina vaikų dailės priemonėmis, tai piešimo sąsiuviniai, spalvotas popierius ir kartonas itin greitai sunaudojami. Pirmai klasei pirkau po 2 vnt., o metų viduryje vis tiek pritrūko. Gerai, kai vaikas prisimena ne pirmadienio rytą, kad nebeturi reikiamų lapų dailei. Kitą kartą pasirūpinčiau keliais bloknotais daugiau – jie universalūs ir nepanaudoti 1 klasėje pravers ir kitais mokslo metais.

Penalas, pieštukinė

Labai smagūs tie penalai, kuriuos galima nusipirkti jau su visomis sudėtomis priemonėmis, bet neretai pridėti pieštukai ar flomasteriai būna prastesnės kokybės, mažiau spalvų. Be to, reikia atidžiai įvertinti tokio sukomplektuoto penalo turinį – ar tikrai viskas yra pagal mokyklos sąrašą.

Mums labiau pasiteisino patiems susikomplektuoti penalą, o visiems flomasteriams ir spalvotiems pieštukams naudoti atskirą pieštukinę – taip penalas išlieka tvarkingesnis ir vaikui lengviau surasti reikiamą priemonę pamokai.

Kuprinė

Jei mylite savo vaikus, netaupykite gerai kuprinei. Ryškių spalvų, vienaragiais ir blizgučiais puoštos medžiaginės, plonytės kuprinės labai patinka vaikams, tačiau daugelis jų yra siaubingai nepraktiškos. Greitai plyšta ir tepasi, o sutalpinti reikiamas priemones kartais neįmanoma. Į tokią kuprinę turi tilpti ne tik A4 formatas (didelis piešimo sąsiuvinis, pavyzdžiui), bet ir likti pakankamai laisvos vietos kitiems daiktams, tad jei yra galimybė, pasimatuokite jau parduotuvėje.

Pabaigai

Ir dar vienas patarimas – nebijokite klausti mokytojų, ko iš tikrųjų vaikui reikės 1 klasėje. Taip, nepatogu, gal net gėda, bet mes patys mokyklas seniausiai jau baigę ir mūsų prisiminimai apie tai, ko reikia, tikrai migloti arba neatitinka šių laikų realybės. Užtat kartu su vaikais praeiname šį etapą iš naujo – daug smagiau, kai jis būna be klaidų. Sėkmės!

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.