„Niekieno vaikai“ mini 6-erių metų gimtadienį: savanorių apsilankymų kartais prašo patys vaikai

Iniciatyva „Niekieno vaikai“, kuri rūpinasi, kad nė vienas vaikas neliktų vienišas, mini savo 6-tąjį gimtadienį. Per šį laikotarpį jau daugiau nei 1000 vaikų ligoninėse neliko vieniši ir sulaukė šiltų savanorių apsilankymų.

 Iniciatyva „Niekieno vaikai“, kuri rūpinasi, kad nė vienas vaikas neliktų vienišas, mini savo 6-tąjį gimtadienį. Per šį laikotarpį jau daugiau nei 1000 vaikų ligoninėse neliko vieniši ir sulaukė šiltų savanorių apsilankymų.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Iniciatyva „Niekieno vaikai“, kuri rūpinasi, kad nė vienas vaikas neliktų vienišas, mini savo 6-tąjį gimtadienį. Per šį laikotarpį jau daugiau nei 1000 vaikų ligoninėse neliko vieniši ir sulaukė šiltų savanorių apsilankymų.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Niekieno vaikai

2024-05-31 15:45, atnaujinta 2024-05-31 15:46

„6-eri iniciatyvos gyvavimo metai padėjo užmegzti prasmingas partnerystes su gydymo įstaigomis, suburti didelę savanorių komandą ir pasirūpinti, kad ligoninių palatose vaikai neliktų vieniši.

Taip pat per šiuos metus nemažą dėmesį skyrėme kalbėjimui apie vienišų vaikų ligoninėse problemą mūsų šalyje ir džiaugiamės matydami, kad tai duoda rezultatų – ligoninių atstovai mato savanorių buvimo naudą ir noriai kviečiasi juos, kai tam yra poreikis“, – sako iniciatyvą įgyvendinančios organizacijos „Savanoriai vaikams“ vadovė psichologė Ieva Šuipė.

Nors įprastai savanorius į ligonines kviečia ligoninės personalas, kartais norą nelikti vienišiems čia išreiškia ir patys vaikai. I. Šuipė prisimena vieną jautrią istoriją, kuomet 6-metis Liudas (vardas pakeistas) slaugytojų pats pasiprašė, kad pas jį ateitų savanoriai.

„Berniukas dėl sudėtingos operacijos ligoninėje buvo porą mėnesių, o kai daugumą jo draugų išleido iš ligoninės, jis pasijuto labai vienišas, nebeturėjo su kuo žaisti. Savanoriai atliepė Liudo poreikį ir reguliariai pas jį lankėsi, kartu ėjo į žaidimų kambarį, statė bokštus iš kaladėlių, važinėjo mašinytėmis.

Vaikas ne kartą sakydavo, kad labai džiaugiasi, jog pas jį ateina savanoriai ir net buvo susikūręs atsisveikinimo ritualą – visada juos palydėdavo iki durų ir nuoširdžiai apkabindavo“, – pasakoja I. Šuipė.

Tam, kad vienišais vaikais ligoninėse būtų galima pasirūpinti kasdien nepriklausomai nuo metų ar paros laiko, iniciatyva šiuo metu vienija daugiau nei 300 savanorių komandą. Savanorė Diana iš Vilniaus – viena pirmųjų iniciatyvos savanorių iki pat dabar tęsianti apsilankymus pas vaikus.

„Kai 2018 metais dalyvavau savanorių atrankoje, sakiau, kad noriu veiklos, kuri būtų prasminga. Mano lūkesčiai išsipildė su kaupu! Per 6-erius metus kaskart užėjus į palatą širdį užpildo pilnatvės ir prasmės jausmas, nes žinau, kad tą dieną ir tas valandas esu tik čia ir tik dėl to vaiko.

Nuo pačių mažiausių kūdikių iki paauglių, nuo slogos iki nepagydomos ligos, nuo vieno iki penkių vaikų vienoje palatoje, nuo džiugių akimirkų iki liūdesio ir ašarų. Žinau, kad kiekviena diena vaiko gyvenime yra svarbi ir jeigu aš galiu tą dieną padaryti geresne, apgaubti jį šiluma ir rūpesčiu bei suteikti saugumo, tai tą darysiu ir toliau“, – dalinasi savanorė Diana.

Iniciatyva „Niekieno vaikai“ įgyvendinama šešiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Palangoje. Prisidėti prie savanorių komandos ir pasirūpinti, kad nė vienas vaikas ligoninėje neliktų vienišas, galite čia.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.