Kas baisiau: Lietuvos kaimo šokiai ar britų orgijos?

Lenino portretais dekoruotos kaimo šokių salės, o jose – prisigerti, pasiglamžyti ir pasimušti susirinkę lietuviai, primenantys po miškus lakstančius laukinius pagonis. Tokią mūsų šalį parodė Didžiosios Britanijos laikraštis „Daily Mail“, savo rašinį iliustravęs lietuvių kilmės amerikiečio Andrew Mikšio nuotraukomis. Dienraščiui menka smulkmena pasirodė faktas, kad dauguma nuotraukų – 10 metų senumo. Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis mano, kad lietuvius lyg laukinius žmones vaizduojantis straipsnis – akivaizdus manipuliavimo šalies įvaizdžiu pavyzdys.

Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Pečkaitytė

Jun 17, 2013, 4:46 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:50 AM

„Britų skaitytojams tai yra masinanti atrakcija – lietuviai, per Jonines lakstantys miškuose nuogi ir šokantys tarybinių simbolių kupinuose šokiuose. Tačiau visa tai galėjo būti prieš 10 metų, kuomet Andrew Mikšys pradėjo savo akciją“, - mano J. Staselis.

Nuotraukas galite pamatyti čia.

A. Mikšys nurodo, kad savo ciklą kūrė pastaruosius 10 metų. Vis dėlto, J. Staselio žiniomis, ciklas jau seniai baigtas, o A. Mikšys tiesiog ruošiasi išleisti savo nuotraukų albumą. Jis rudenį pasirodys Berlyne ir kainuos 275 dolerius.

„Liūdna, kad viešųjų ryšių akcijai naudojami dalykai, kurie turi mažai ką bendra su realybe. Kiek žinau, A. Mikšys jau seniai baigęs savo fotografijų ciklą iš Lietuvos provincijos šokių, tačiau publikacijoje tai pristatoma kaip šiandieninės Lietuvos tikrovė su aliuzijomis į miškuose nuogus lakstančius pagonis, kurie krūmuose užsiima seksu, o tuo patu metu kaimo šokiuose geria, glamžosi ir mušasi“, - apgailestauja J. Staselis.

Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas neatmeta, kad A. Mikšio nuotraukų ciklu siekė pasinaudoti ir „Daily Mail“, kuris jau ne pirmą kartą savo skaitytojus stulbina sensacingomis antraštėmis apie „barbarus lietuvius“, pavyzdžiui, iš taupumo valgančius Londono gulbes.

Abejodamas, ar Didžiosios Britanijos žiniasklaidoje visuomet atspindimas tikrasis mūsų šalies įvaizdis, „Bendraukime“ kviečia diskusijai. Ar lietuviai Didžiosios Britanijos žiniasklaidoje vaizduojami tendencingai? Kodėl, jūsų nuomone, taip yra? Ar įmanoma tai pakeisti?

O gal juokiasi puodas, kad katilas juodas? Lietuvoje dar nepamiršta istorija, kaip alaus gerokai padauginę britai šlapinosi ant prezidentūros sienos.

Socialiniuose tinkluose ir tinklaraščiuose taip pat gausu iš koto verčiančių pačių britų vakarėlių nuotraukų - bokalus baruose apsikabinusių kostiumuotų vyrų ar ant šaligatvio sukritusių vakarėlių liūčių. Ar britai sutiktų, kad tai – tikrasis jų veidas?

Jei gyvenate Didžiojoje Britanijoje, kviečiame dalintis savo nuomone ir jūsų pačių užfiksuotomis britų vakarėlių nuotraukomis – kartu pabandysime sudaryti britų šėliotojų paveikslą. Jūsų laiškų ir nuotraukų laukiame adresu bendraukime@lrytas.lt.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.