Po juodojo savaitgalio įspėjo, kaip elgtis gelbstint skęstantįjį

Praėjęs lietingas savaitgalis Lietuvoje pramintas juoduoju. Per parą nuskendo net trys žmonės.

Praėjęs lietingas savaitgalis Lietuvoje pramintas juoduoju. Per parą nuskendo net trys žmonės.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Praėjęs lietingas savaitgalis Lietuvoje pramintas juoduoju. Per parą nuskendo net trys žmonės.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jonas Valaitis

Jul 7, 2016, 12:00 PM, atnaujinta May 19, 2017, 3:17 PM

Skendimo statistika Lietuvoje – išties bauginanti. Skelbiama, kad praeitais metais šalyje nuskendo 146 žmonės. Šiemet šis skaičius jau gerokai perkopė pusšimtį.

Spaudoje nuolat skelbiama apie vandenyje tykančius pavojus. Apie tai, kaip saugiai elgtis vandens telkiniuose, kalbama ir mokykloje. Tačiau kodėl vanduo kasmet pasiglemžia tiek daug žmonių, o ypač – jaunuolių, gyvybių?

Gelbėtojai įsitikinę, kad dažnai poilsiautojai pervertina savo galimybes. Būna, pramokę plaukti pažįstamuose vandenyse, žmonės ima plaukioti ir nežinomose upėse, ežeruose, o po kurio laiko pavargsta ir nebegali grįžti į krantą. Kai kurie, šokdami į nepažįstamus vandenis, susižeidžia ir net nebeišnyra.

Be to, žmonės dažnai nuskęsta būtent tuose vandens telkiniuose, kurių neprižiūri gelbėtojai.

Vienas tokių – Šilutės rajone, netoli Juknaičių esantis tvenkinys. Aplinkiniai kalba, kad vidury miško tyvuliuojančiame vandenyje prieš kelis metus į augalus įsipainiojo ir skirtingu metu nuskendo net 3 vyrai. Visos aukos buvo apsvaigusios.

Šilutės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pamainos viršininko pareigas laikinai einantis Saulius Šneideraitis tikino, kad dažniausiai skęstantieji būna apsvaigę, todėl vykstant maudytis, primygtinai reikia vengti alkoholio.

Bet įdomu ir tai, kad nors gelbėtojai alkoholį įvardija kaip vieną pagrindinių nelaimių vandenyje sukelėjų, už tai, jog asmuo maudosi neblaivus, nuobaudų numatyta nėra.

Laiko limitas, per kurį kaimo vietovėje gelbėtojai turi pasiekti nelaimėlį vandenyje – 25 minutės. S.Šneideraitis teigė, jog tai, ar pavyks išgelbėti tiek ir daugiau minučių vandenyje praleidusį žmogų, priklauso nuo daugelio aplinkybių. Yra buvę atvejų, kada net ir po tiek laiko auka atsigauna.

Tačiau kol į atokią vietą privažiuoja gelbėtojų automobiliai, praeina nemažai laiko, todėl šansai, kad nelaimėlis bus išgelbėtas ir atgaivintas, mažėja.

Ką daryti pamačius skęstantįjį? Pirmas žingsnis  -  kviesti pagalbos tarnybas Bendruoju pagalbos telefonu 112, o po to mėginti padėti į nelaimę patekusiam žmogui. Jei yra galimybė, reikia mėginti paduodi kokią lazdą, šaką ar kitą daiktą, už kurio nelaimėlis galėtų nusitverti.

Šokti į vandenį ir bandyti išgelbėti skęstantįjį gali ne kiekvienas mokantis plaukti, todėl nežinantiems, kaip iš vandens traukti žmogų, to daryti nepatariama – ne kartą į nelaimę vandenyje pakliuvusių aukų gelbėti puolę žmonės ir patys po kiek laiko vandenyje  rasti negyvi.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.