Į dienos šviesą ištraukė kanclerės planų neatitikimus: „Va tau ir „taupymas“

Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė, vos užėmusi šias pareigas, žarstė pažadus, kaip naikins įsisenėjusią valdininkų hidrą ir kapos be gailesčio jiems galvas, kaip greitu laiku pamatysime valstybės tarnybos struktūrinius pokyčius ir kad ne už kalnų laikai, kai visi valstybės klapčiukai dirbs taip efektyviai, kad estai juodai užpavydės. Ai ir dar, kad su mažiau padarysime daugiau!

Autorius pasidomėjo, kaip Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė įvykdė pažadus naikinti įsisenėjusią valdininkų hidrą ir kapoti be gailesčio jiems galvas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Autorius pasidomėjo, kaip Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė įvykdė pažadus naikinti įsisenėjusią valdininkų hidrą ir kapoti be gailesčio jiems galvas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Autorius pasidomėjo, kaip Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė įvykdė pažadus naikinti įsisenėjusią valdininkų hidrą ir kapoti be gailesčio jiems galvas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Autorius pasidomėjo, kaip Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė įvykdė pažadus naikinti įsisenėjusią valdininkų hidrą ir kapoti be gailesčio jiems galvas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gustas

2017-10-26 11:22, atnaujinta 2017-10-26 18:49

Prisiminė planus

Tačiau praėjus beveik metams rezultatų nėra, o kanclerė, gaunanti didžiausią algą ir paskirtą maksimalų priedą jau nuo pat pirmos dienos (profai priedo nusipelno iškarto, dar neparodę rezultato, jei ką), melo ausis, didesnes net už dramblio, slepia giliai giliai koridoriuose ir į visokius „Facebookus“ nebepostina. 

O gal čia tik man, neprofesionalui, nebaigusiam JAV mokyklos taip atrodo, jog pokyčių nėra kanceliarijoje? 

Bet apie viską iš eilės ir, nenorėdamas kartoti rektoriaus-plagiatoriaus klaidų, su tikrų informacijos šaltinių citatomis ir nuorodomis. 

Trumpa istorija į praeitį arba kas viešai buvo deklaruojama pasiekti Vyriausybės kanceliarijos išplatintuose pranešimuose? 

2017 02 27 d. pranešimas „Struktūrinius pokyčius Vyriausybė pradeda nuo savęs“

„Numatoma, kad nauja kanceliarijos struktūra įsigalios 2017 m. liepos 18 d. Pareigybių skaičius bus sumažintas nuo 210 iki 170, t. y. sumažės apie 20 proc. (40 pareigybių). Tai leis ateityje per mėnesį sutaupyti apie 65 tūkst. eurų darbo užmokesčio fondo lėšų (su darbdavio mokesčiais) ir 12 tūkst. eurų darbo vietų išlaikymui (darbo vietos įranga, kompiuteriai, elektra, patalpų šildymas ir kitos susijusios išlaidos). Per metus tai sudarytų iki 780 tūkst. eurų darbo užmokesčio bei apie 144 tūkst. eurų darbo vietų išlaikymui.”

2017 07 18 d. pranešimas „Atsinaujinusi Vyriausybės kanceliarija pradeda darbą: siekiama lyderystės ir efektyvumo“

„Po pertvarkos įstaigoje etatų skaičius sumažėjo šeštadaliu t. y. nuo 210 iki 179“; „Planuojama, kad institucija ateityje per mėnesį sutaupys apie 50 tūkst. eurų darbo užmokesčio fondo lėšų (su darbdavio mokesčiais) ir daugiau nei 9 tūkst. eurų darbo vietų išlaikymui. Per metus tai sudarytų virš 600 tūkst. eurų darbo užmokesčio bei apie 100 tūkst. eurų darbo vietų išlaikymui.“

Svarbiausi neatitikimai

Net ir pirmokėlis pamatytų, kad neatitikimas tarp to, „ko siekiam“ ir tarp to, „ką pasiekėm“, aiškiai minusinis – vietoje žadėto pareigybių sumažėjimo iki 170 pareigybių, rezultatas kuklesnis – 179 (+9 išgyvenę kurmiai), o vietoje žadėtų sutaupymų nuo 780 tūkst. eurų darbo užmokesčio bei apie 144 tūkst. eurų darbo vietų išlaikymui , rezultatas irgi mažesnis – minus 224 tūkst. eurų (tik 600 tūkst. eurų darbo užmokesčio bei apie 100 tūkst. eurų darbo vietų išlaikymui).

Neprieštarauju, nes iki didžiojo melo dar prieisime, nes toks oficialiai piliečiams deklaruotas neatitikimas tik smulkmė.

Juk kam nepasitaiko suklysti, nes net pats orų dievas Šulija prognozėmis nepataiko, tai dar metų darbo patirties neturinčiai kanclerei toks suklydimas būtų net atleistinas. 

Bet kaip vaikus moko tėvai senolių išminties „melo kojos trumpos“. Tai kur tas melas paklausite?

Nr. 1. Darbuotojų skaičius

Kanclerė, o ji yra kanceliarijos vadovė/direktorė – mušasi į krutinę, kad kanceliarijoje dirba 179 darbuotojai (logika sako – 1 pareigybė = 1 žmogus).

Bosas sako, bosas žino, bet ar tai tiesa ? Atsakymas – ne, nes „Įmonėje Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija (draudėjo kodas 51003, mokesčių mokėtojo kodas 188604574) Sodros duomenimis 2017–10–24 dienos pradžioje dirbo 212 darbuotojų (apdraustųjų)” ! 

Kaip rodo rekvizitai.lt esantis grafikas, dar didesnis melas yra tas, kad šiais metais, anot „Sodros“ duomenų, LRV kanceliarijoje niekada nedirbo mažiau kaip 190 darbuotojų! Ir maždaug nuo liepos vidurio stebimas jų padidėjimas nuo 190 iki 212 (+22). 

Dar viena paslėpta informacija yra ta, kad didžiausias Vyriausybės 2015 m. nutarimu patvirtintas leistinas valstybės tarnautojų ir darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis ir gaunančių darbo užmokestį iš valstybės biudžeto ir valstybės pinigų fondų, pareigybių skaičius Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijoje yra 210 pareigybių ir šis skaičius nesikeitė nuo 2015 m. 

Spėkite, kaip apskaičiuojamas darbo užmokesčio fondo poreikis biudžetinėje įstaigoje? Ogi nuo tų pačių 210, o ne nuo 170 pareigybių, nes jei skaičiuotų nuo 170 ar 179, tai pinigų gautų mažiau, o dabar „tušti“ etatai leidžia mokėt solidžius priedus tiek kanclerei, tiek kitiems darbuotojams.

Jei būtų pamažinę iki 170, tai būtų sutaupymas, bet pinigų priedams neliktų. Dėl to sutaupymo po „reformos“ gausis absoliutus 0 eurų. 

Nr. 2. Pinigų sutaupymas

Kiek sutaupys po reformos mūsų visų pinigėlių irgi garsiai skelbė, bent 700 tūkst. eurų tai tikrai. Matematiškai sutaupymas ten kaip ir gautųsi, jei pamažini nuo 210 iki 179 darbuotojų (minus 31) ir sutaupai 700 tūkst. eurų tai išeina, kad 1 darbuotojas vidutiniškai taupo – apie 22.580 eurų per metus arba apie 1900 eurų per mėnesį. Brangūs tie kavos gėrikai iš Prinstono, oi kokie brangūs, bet kelis išmetei va jau ir sutaupei. 

Taigi, kanclerė apie planuojamą sutaupymą skelbia, bet ar tikrai jo siekia? Atsakymas – ne.

Kur turėtų atsispindėti planuojamas sutaupymas? Buhalteris iškart pasakytų – kitų metų biudžeto plane. Tai ar kanclerė planuoja sutaupymą 2018 m. ir kad 2017 išleis mažiau 700 tūkts.? Nė velnio!

Pažiūrėjus Vyriausybės 2018 m. Seimu pateiktą Valstybės biudžeto projektą matosi, kad sekančiais metais kanceliarijai darbo užmokesčiui planuojama skirti 4,678 mln. eurų, kai tuo tarpu šiems, 2017 metams,  skirta – 4,787 mln. eurų.

Rezultate – planuojamas metinis darbo užmokesčio sutaupymas net labai kuklus lyginant su planiniu  vos 109 tūkst. eurų. Bet čia tik masaliukas naivuoliams piliečiams, kad va taupiau gyvensim, nes bendros kanceliarijos išlaidos einamosioms reikmėms 2018 m.  planuojamos net 1,8 mln. eurų didesnės nei šiemet. Va tau ir „taupymas“. 

Panašu kad 2018 m. Vyriausybės kanceliarijos šūkiai bus – „Padaryk mažiau už daugiau“ ir „Atleisk vieną, priimk 2!“ 

Seimo nariai, viešai kreipiuosi į Jus. Nubraukit Vyriausybės kanceliarijai sekančiais metais 1 mln. eurų. Tegu pasijaučia sutaupymas realiai, ko jie patys ir siekė.

O tada tegu pasimato vadovo patirtis, vadybinis efektyvumas, LEANo rezultatai ir tuo pačiu pasibaigia pigus PR'as su nemokamais makaronais liaudžiai.

* * *

Vyriausybės kanceliarijos specialistų komentarai:   

SODRA duomenyse figūruoja Vyriausybės atstovo tarnybų apskrityse 48 darbuotojai, darbuotojai, esantys dekretinėse ir vaiko priežiūros atostogose.

DU fondas buvo sumažintas 5 proc. (190 tūkst. Eur), tačiau papildomai buvo skirta darbo užmokesčio kompensacijos nepriemokai išmokėti, darbo apmokėjimo įstatymo nuostatoms įgyvendinti ir dėl MMA didinimo.

Papildomai skirti asignavimai 2018 metams – krizių valdymo ir hibridinių grėsmių užkardymo sistemos sukūrimui ir Šimtmečio programai įgyvendinti.

Dėl didžiausio leistino 210 darbuotojų skaičiaus, kuris autoriaus nuomone nesikeičia nuo 2015, yra Vidaus reikalų ministerijos parengtas Vyriausybės nutarimo projektas, kuriuo mažinamas didžiausias leistinas skaičius Vyriausybės kanceliarijoje nuo 210 iki 185 pareigybių. Klausimas bus svarstomas artimiausiame Vyriausybės posėdyje. ·       

Vidaus reikalų ministerijai kartu su Finansų ministerija yra pavesta parengti Vyriausybės 2003 m. kovo 3 d. nutarimo Nr. 280 patikslinimą, kuriuo patvirtintina Valstybės tarnautojų ir darbuotojų, gaunančių darbo užmokestį iš Lietuvos Respublikos  valstybės biudžeto, savivaldybių biudžetų ir valstybės pinigų fondų, darbo užmokesčio fondo apskaičiavimo metodiką. 

Šio patikslinimo/pakeitimo tikslas būtų objektyviais nustatytais  kriterijais pagrįsti pareigybių poreikį, tuo pačiu DU, įstaigų nustatytiems tikslams/uždaviniams rezultatyviai įgyvendinti.

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.