Apie emigravusius nutyli vieną dalyką: tai garsiai jiems patiems gėda pasakyti

„Lekiam į anglus“. Tokią frazę dažniausiai galime išgirsti iš jaunų žmonių, kurie nusivylę mūsų šalies politika, darbdaviais, orais ar kažkuom, kas tik jų vienų galvoje. 

 Autorius pastebi, kad užsienyje ne visiems tautiečiams sekasi, tik sugrįžta jie tyliai.<br> G. Bitvinsko nuotr.
 Autorius pastebi, kad užsienyje ne visiems tautiečiams sekasi, tik sugrįžta jie tyliai.<br> G. Bitvinsko nuotr.
 Autorius pastebi, kad užsienyje ne visiems tautiečiams sekasi, tik sugrįžta jie tyliai.<br> G. Bitvinsko nuotr.
 Autorius pastebi, kad užsienyje ne visiems tautiečiams sekasi, tik sugrįžta jie tyliai.<br> G. Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Donatas

Mar 16, 2019, 2:04 PM, atnaujinta Mar 16, 2019, 3:13 PM

Išvažiuoja daugybė. Net sklinda skrajojanti frazė, kad paskutinis išvažiavęs lai užgesina šviesą. Bet nejau viskas taip blogai? Nejau mes baigiame beviltiškai išsivaikščioti? 

Daugeliui taip atrodo. Juk dirbti už 500–700 eurų gali tik durneliai. Na, aš, matyt, patenku į šią kategoriją. Nors būna ir didesnis atlyginimas, jei pasistengiu. Mes vis kalbame apie bėgimą iš šalies, bet yra ir grįžtančių. Taip taip, nesikeikite už ekranų, bet yra. 

Išvažiuoja trankiai, grįžta tyliai

Ir grįžta ne tik iš jūsų dievinamos Londės, bet ir iš tokių Eldoradų Žemėje, kaip Vokietija ar Norvegija. Išvažiavę, tikėdamiesi, kad ten gaus vos ne prezidentinę algą, jie suvokia vieną dalyką – o švenčiausioji Indijos karve, ten irgi reikia dirbti. Įsivaizduojate, dirbti!!!

Ten reikia parodyti, kad tu kažką sugebi. Ir ne tik. Turi mokėti kažką, susikalbėti ir elgtis truputį gražiau, nei esi įpratęs elgtis savų budulių kompanijoje. Ir grįžta į gimtinę įvairūs žmonės. 

Ne tik nepritapėliai, kaip jūs manote, bet ir tokie šūstruoliai, kurie jau buvo padėję didelį skersą ant savos šalies. Nes juk yra netgi tam tikra taisyklė, kad iš šalies visi išvažiuoja garsiai, bet grįžta tyliai. Nes gėda prieš tuos, kuriems prisikalbėjo. 

Pažįstu ne vieną žmogų, kuris turėdamas tikrai padoriai apmokamą darbą, įsivaizduodamas, kad yra „kietas“, išeina iš darbo, pabūna dvi savaites užsienyje ir grįžta atgal palikęs prie suskilusios geldos. Nors jo alga būna tikrai didesnė nei 500–700 eurų į rankas. 

Dar vienas argumentas, kuris daugeliui yra tarsi Everesto kalnas, kad čia lenki nugarą ir gauni tik kapeikas. Tikrai? O užsienyje visur minkšti kampai, pūkiniai keliai, teka aukso upės ir pinigai ant medžių auga? Čia, žinoma, buvo sarkazmas. 

Užsienyje irgi būna nelaimių ir lietuvis ten laikomas prestižine preke, nes jis varo be proto tikėdamas, kad ten gauna daugiau. Bet daugelis grįžta vos ne neįgalūs. Ir kam tada tie pinigai. Tas labai būdinga dirbant prie žuvies Norvegijoje ar Anglijoje, tvarkant kambarius ir renkant vaisius ar gėles. 

O uždirba praktiškai tiek pat, jei palyginsi kainas ir pragyvenimo lygį čia ir ten. Nes mes labai mėgstame girtis, kad uždirbame ten daug, pamiršdami, kad mokame ten už nuomą, maistą ar transportą. 

Lietuvoje tai galbūt daug, o ten – kapeikos. Dabar jau turbūt užvirėte iš pykčio, bet daugeliui toliau išsakytų minčių turėsiu įrodymų iš savo dėdės, kuris Anglijoje gyvena jau daugiau kaip 30 metų. 

Slepia, kaip gyvena

Daugelis mamų ar tėvelių savo pažįstamiems nešioja nuotraukas ir rodo, kaip jų vaikai ten nuostabiai ir gražiai gyvena. Bet ne visada tai yra teisybė. Mano dėdė Londone dirba gana prabangiame viešbutyje. Yra atsakingas už kambarių aptarnavimą. 

Ir štai, kartais pas jį ateina jaunimas su prašymu pasidaryti nuotrauką viename iš viešbučio kambarių, nes reikia tėvams parodyti, kur gyveni. Gėda sakyti, kad gyveni „padvale“ dar su 10 tokių pačių žmonių. 

Kaip sako, – akys nemato, širdis neskauda. Būdamas už daugybės šimtų kilometrų gali pasakoti, ką nori. Čia panašiai, kai nusifotografuoti prie draugo mašinos su jo mergina ir sakyti, kad tai tavo, nes nori pasirodyti „putiovas“. 

Dar vienas dalykas, kuris yra faktas – daugelis algų, kurias mūsiškiai įsivaizduoja, tik ir yra drambliuko svajonės. Už darbą atseikėjama tiek, kiek esi vertas. Apie 5000 eurų į rankas galite tik svajoti. Nebent esate savo srities asas. 

Tad norėčiau palinkėti daugeliui prieš išvažiuojant pagalvoti, ar jūsų kažkas ten laukia ir ar jums nebūtų geriau likti savoje šalyje.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.