Kaip priimti geriausią sprendimą?

Nesvarbu, ar mes renkamės prekes, ar sprendžiame, su kuriuo asmeniu tuoksimės, ar kuris politinis kandidatas gaus mūsų balsą – sprendimą visada lemia vienas veiksnys. Jeigu mes žinome, kas - pasirenkame geriausią sprendimą. Jeigu to nežinome, mūsų sprendimai gali būti spontaniški, valdomi nesuprantamos jėgos.  

 Jei pasirinksime ir veiksime pagal savo vertybių sistemą, pasieksime tai, ko viduje trokštame.<br> 123rf nuotr.
 Jei pasirinksime ir veiksime pagal savo vertybių sistemą, pasieksime tai, ko viduje trokštame.<br> 123rf nuotr.
 Jei pasirinksime ir veiksime pagal savo vertybių sistemą, pasieksime tai, ko viduje trokštame.<br> 123rf nuotr.
 Jei pasirinksime ir veiksime pagal savo vertybių sistemą, pasieksime tai, ko viduje trokštame.<br> 123rf nuotr.
 Jei pasirinksime ir veiksime pagal savo vertybių sistemą, pasieksime tai, ko viduje trokštame.<br> 123rf nuotr.
 Jei pasirinksime ir veiksime pagal savo vertybių sistemą, pasieksime tai, ko viduje trokštame.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jurgita Yu Marcinkutė, įkvėpimų trenerė

Oct 6, 2020, 12:03 PM

Kai nereikia papildomos motyvacijos

Nuskambės paprastai, tačiau mes visada pasirenkame variantus, kurie mums atrodo vertingiausi. Taip, mūsų vertybių sistema lemia kiekvieną gyvenimo aspektą, kiekvieną veiksmą ir priimamą sprendimą. Asmenys, kurie gerai žino savo vertybes – klesti, pasiekia aukščiausių rezultatų, mėgaujasi asmeniniu ir profesiniu gyvenimu. 

Mūsų protas visada ieško mums svarbių dalykų ir ignoruoja tai, kas atrodo neaktualu. Paprastas to pavyzdys – apsilankymas parduotuvėje. Jeigu atvykstame su aiškiu pirkinių sąrašu, keliaujame prie lentynų ir renkamės prekes, dėl kurių atvykome į parduotuvę. 

Jeigu neturime aiškaus prekių sąrašo, užtrunkame rinkdamiesi. Jeigu tiksliai nežinome, ko norime, didelė tikimybė, kad įsigysime prekes, kurios patrauks mūsų akį, bet nebūtinai bus mus reikalingos ar tinkamos.

Tas pats galioja visiems mūsų gyvenimo aspektams. Kai gerai žinome, kas mums yra svarbu, ieškome ir gauname tai. Priimtas sprendimas anksčiau ar vėliau duoda laukiamų rezultatų. 

Didžiausias apdovanojimas už priimamus mūsų vertybių sistemą atitinkančius sprendimus yra kūno, minčių ir emocinė darna, subalansuotas gyvenimas. Į svarbiausias vertybes orientuota veikla iš mūsų nereikalauja jokios papildomos motyvacijos. Pavyzdžiui, ar pastebėjote, kad paauglių nereikia papildomai motyvuoti žaisti kompiuterinius žaidimus ar nardyti socialinės medijos vandenynuose?

Blogoji šio medalio pusė ta, kad savo vertybių sistemos gerai nežinantys asmenys, atėjus laikui apsispręsti, klimpsta dvejonėse. Jie dažnai priima sau nenaudingus sprendimus ir taip išbalansuoja savo gyvenimą. Tada nejaučiama gyvenimo pilnatvės, trūksta motyvacijos ir atsiranda vidinis nepasitikėjimas savo jėgomis. Viduje užverda alinanti vertybių kova.

Valdančioji hierarchija

Viskas, kas patraukia mūsų dėmesį, atrodo mums svarbu, atskleidžia mūsų vertybes. Žinant, kad vertybės vaidina esminę rolę kiekvieno žmogaus gyvenime, nuo graikų filosofo Platono laikų siekiama suprasti, kas yra vertybės, kaip susiformuoja jų sistema ir kaip ji veikia.

Iki šiol vertybių tyrimai yra viena svarbiausių sričių daugelyje mokslų, nagrinėjančių žmogaus elgesį, mąstymą ir emocijas. Filosofijos, sociologijos, psichologijos, ekonomikos ar neuromokslų atstovai gilinasi į skirtingus vertybių aspektus ir vis dar turi daug ką išsiaiškinti.

Vertybės plačiąja prasme suprantamos kaip materiali ar piniginė kieno nors vertė, kaina. Kitaip tariant, tai „bendra valiuta“, kurią žmonės naudoja tam, kad vienoje sistemoje galėtų palyginti, pasverti, įvertinti įvairias prekes ar patirtis, norėdami pasirinkti sau vertingiausią variantą. Labai svarbu atlygis, kurį žmogus tikisi gauti iš savo pasirinkimo. 

Yra atskleista įvairių neurokognityviniai mechanizmų, kurie lemia mūsų sprendimus. Jie ir vyraujančios skirtingos vertybių sistemos paaiškina, kodėl vieni žmones konkrečiose situacijose elgiasi vienaip, o kiti – kitaip.

Kol mokslininkai, prekybininkai, rinkimų kampanijų planuotojai ar socialinės medijos gigantai meta didžiules pajėgas, kad išsiaiškintų savo klientų ar rinkėjų vertybes ir taip galėtų lemti jų elgesį, kiekvienas iš mūsų gali lengvai pažinti savo vertybių sistemą, suvokti jos hierarchiją  ir nukreipti jos veiklą savo naudai. 

Taip, vertybių sistema turi savo hierarchiją ir kai kurios vertybės mums yra daug svarbesnės nei visos kitos. Aukščiausią vietą šioje sistemoje užimanti vertybė valdo visas kitas hierarchijos dalis. Jeigu šios vertybės žmogus nepaiso, pasąmonė ima sabotuoti sprendimą, stringa visa veikla, jaučiamas vidinis pasipriešinimas. Prieš savo vertybes nukreipta veikla ne tik alina, bet gali tapti rimtų ligų ar socialiai nepriimtino elgesio priežastimi. 

Kas tik jums svarbiausia?

Atrodo viskas paprasta ir aišku, tačiau visada tikslinga pasitikrinti savo vertybių sistemą. Pirmiausia, vertybių sistema gali keistis. Tai, kas buvo svarbu prieš daugelį metų, gali tapti visiškai neaktualu dabartiniu laikotarpiu. Be to, kartais savo vertybėms esame linkę priskirti visuomenėje ar šeimoje dominuojančius dalykus, kurie mums nėra labai reikšmingi. 

Vertybių sistema yra plati ir apima kelis šimtus punktų. Gali pasirodyti, kad mums rūpi daug dalykų, pavyzdžiui, tobulėjimas, galia, sąžiningumas, malonumas, nuotykiai, bendradarbiavimas, kūrybiškumas, prabanga, saugumas, vidinė harmonija, teisingumas, išmintis ir kita. 

Iš tiesų mūsų sprendimus daugiausia nulemia vertybių sistemos hierarchijoje dominuojančios penkios vertybės. Jas išsiaiškinti galite savarankiškai atlikę nedidelį tyrimą. Pakanka sąžiningai atsakyti į šiuos klausimus užrašant penkis atsakymus į kiekvieną iš jų.

Ką visada rasite savo ERDVĖJE darbe ir namuose? Kokie prietaisai, priemonės, įrenginiai dominuoja? Kokio stiliaus, estetikos meno kūrinius ar baldus visada renkatės? 

Kam skiriate savo LAIKĄ? 

Kas jums suteikia ENERGIJOS? 

Kam išleidžiate daugiausia PINIGŲ? 

Kur lengviausiai išlaikote discipliną ir pasiekite TVARKOS? 

Apie ką dažniausiai GALVOJATE, kalbate? 

Ką visada ĮSIVAIZDUOJATE? Kas jus labiausiai ĮKVEPIA? 

Kokie yra jūsų ilgalaikiai TIKSLAI? 

Ką mėgstate STUDIJUOTI, apie ką skaitote? 

Dažniausiai pasikartojantys atsakymai atskleidžia jūsų svarbiausias vertybes. Belieka sužinoti jų hierarchiją, tai yra išsiaiškinti, kuri iš vertybių karaliauja, o kurios palaiko vadovavimą. Tam reikėtų ant popieriaus užrašyti penkias dominuojančias vertybes ir kiekvieną iš jų palyginti su kita. Palyginimą „laimėjusi“ viena iš dviejų vertybių gauna balą.

Daugiausia balų surinkusi vertybė užimą aukščiausią pakopą, po jos pagal balų skaičių rikiuojasi kitos valdančios hierarchijos narės. Gali atsitikti taip, kad kelios vertybės surinks vienodą balų skaičių. Tokiu atveju jos yra vienodai svarbios ir turėtų pasidalinti ta pačia vieta. 

Kai žinome savo vertybes ir jų hierarchiją, galime eksperimentuoti. Kaskart, kada priimame sprendimą, galime pasitikrinti, kokių vertybių vedini darome pasirinkimą. Tai ypač aktualu, kada svarstomi reikšmingi, didelį poveikį gyvenime turintys sprendimai. Jei pasirinksime ir veiksime pagal savo vertybių sistemą, pasieksime tai, ko viduje trokštame.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.