Skaitant dukros mokytojos laiškus mamai net akys sprogsta: „Gėda ir žmogui sakyti“

Klaidų nepavyksta išvengti ne tik eteryje, bet ir gyvenime, netgi švietimo įstaigose. „Bendraukime“ skaitytoja Skirmantė pasidalino savo susirūpinimu, jog jos dukrą moko taisyklingos rašybos pati nemokanti jauna mokytoja.

Mama pasibaisėjo dukros mokytojos daromomis gramatinėmis klaidomis.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Mama pasibaisėjo dukros mokytojos daromomis gramatinėmis klaidomis.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2024, 9:22 PM

„Norėjau su jumis padiskutuoti tokia tema – pedagogų raštingumas. Man jau jokios nuostabos nekelia su klaidomis rašantys suaugę žmonės, kurių išsilavinimas – ne tik 12 klasių. Per gyvenimą yra tekę susidurti su visokių profesijų atstovais (-e), kurie rašo su siaubingomis klaidomis.

Aš nesu lietuvių kalbos mokytoja ir pati tikrai kartais padarau klaidų. Per skubą, neapsižiūrėjimą, o kartais galbūt ir dėl to, kad pamiršau vieną ar kitą gramatikos taisyklę. Tačiau aš noriu paklausti, kai jūs reaguotumėte, jei matytumėte, kad jūsų vaiką moko neraštingas pedagogas?

Dukrą mokykloje moko, atrodo, kompetencijos visiškai neturinti mokytoja. Jauna, galbūt ir patirties nedaug turinti. Bet vis tiek mokyklą baigusi, ir universitetą, ir kvalifikaciją kitus mokyti įgijusi.

Man net akys ant kaktos išsprogo, kai paskaičiau mokytojos tekstus su klaidomis: „Užauksite dideli kaip liepos, ažuolai“... „Atsiūskite prašymą“ ir t.t. Sutikite, tokios rašybos klaidos – ne per apsižiūrėjimą, o per nežinojimą. 

Jai rašant tėvams kokį laišką, ar netgi jos asmeninėje Facebok paskyroje beveik kiekviename tekste galima rasti gėdingų klaidų. Klaidos kartojasi tendencingai. Jauna pedagogė daro nemažai net ir elementarių rašybos klaidų. Visų jų nenoriu cituoti, kad nebūčiau atpažinta.

Bet tiek jos laiškuose tėvams, tiek FB „postuose“ ar šnekamojoje kalboje (kiek teko bendrauti, per susirinkimus girdėti) nuolat būna ne tik visokių gramatinių, skyrybos klaidų, bet ir nevartotinų svetimybių, kaip „jūs pas mane tokie protingi“, „daleiskim“ ir t.t.

Man labai nemalonu, kad mokyklose vaikus moko mokytojai, kuriems ir patiems dar reikėtų mokyklos suole sėdėti ir rašybą kartoti.

Žinau, kad mokytojų situacija prasta, atlyginimai maži ir panašiai. Bet ką daryti vaikams? Ką galvoja patys mokytojai, eidami dirbti tokį darbą? Gėda ir žmogui sakyti.

Noriu, kad mano dukrą mokytų raštingi žmonės. 

Ar pakalbėti su pačia mokytoja (ir rizikuoti, kad po to dukra ir aš užsitrauksime rūstybę), ar anonimiškai užsiminti direktorei (mokytojai už tai gal gali grėsti įspėjimas)? Kaip elgtumėtės jūs?“, – rašė susirūpinusi mama.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.