Nebyli liga pastoja kelią troškimui susilaukti vaikų

Manau, kad dauguma moterų bei vyrų pritars teiginiui, jog seksualinė sveikata jauname amžiuje - itin svarbi gyvenimo dalis, o lytiniuose santykiuose partneriai yra tarsi dėlionė. Jei nors vienas detalės kraštas pažeistas, dėlionė tampa iškreipta. Šįkart aptarsime ligą, kuri nebyliai nardo tarp 15-35 metų amžiaus vyrų ir gali sukelti daug didesnių problemų nei skausmas ar diskomfortas. Sėklidžių varikocelė – sutrikimas, su kuriuo susiduria maždaug 12-15proc. stipriosios lyties atstovų. Daliai jų dėlionės tikslas – sukurti šeimą - lieka nepasiektas. Taigi šiuo straipsniu trumpai aptarsime, kas tai per liga, kokie požymiai ir kaip išvengti liūdnų komplikacijų.

Daugiau nuotraukų (1)

Aranta Būtautaitė

Dec 10, 2012, 11:37 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:14 PM

Sėklidžių varikocelė – tai sėklinio virželio venų išsiplėtimas. Paprasčiau tariant, tai venų, kurios keliauja iš kapšelio į pilvo ertmę išsiplėtimas, formos išsikraipymas bei atliekamos funkcijos blogėjimas. Šis sutrikimas didėja palengva, todėl ilgą laiką nesikreipiama į gydytoją. Tuo metu venos vis labiau plečiasi dėl progresuojančio venų vožtuvų nepakankamumo. Šie, kaip ir kitose venose, neleidžia kraujui iš sėklidžių bei kapšelio grįžti atgal, palaiko normalią temperatūrą, kraujotaką, vadinasi, užtikrina ir gerą pačių sėklidžių funkciją. Tačiau, rodos, jaunas amžius ir kraujotakos sutrikimai yra nesuderinami dalykai... kodėl taip nutinka?

Priežastys, kaip ir prie daugelio ligų, skirstomos į pirmines ir antrines. Pirminės varikocelės kilmė nežinoma, tačiau pastebėta, jog 60-90proc. pirminės varikocelės atvejų pasitaiko kairėje pusėje. Matyt, todėl, jog kairioji sėklidžių vena prisijungia prie instų venos ne mažesniu nei 90 laipsnių kampu (dešinioji mažesniu nei 90 laipsnių kampu) – taip susidaro didesnis spaudimas ir krūvis vožtuvams.

Antrinė varkocelė gali atsirasti, kuomet navikas, sąaugos, viršutinė pasaito arterija ir kt. užspaudžia sėklidžių veną/as, į kurias įteka dar mažesnės ir silpnesnės venos. Jei kraujo pratekėjimas sutrinka apatinėje tuščiojoje venoje (į ją suteka kraujas iš apatinės kūno dalies bei pilvo organų), klinika platesnė ir išryškėja ne tik sėklidžių venos. Kadangi jau žinome, kad viso to kaltininkas – padidėjęs spaudimas sėklidžių venose, laikas išsiaiškinti, kokių problemų jis pridaro vyrams...

„Prieš mėnesį pradėjau jausti diskomfortą, na, tokį nemalonų maudimą sėklidėse. Apžiūrint pastebėjau tik šiek tiek išryškėjusias venas. Žinoma, tai nedavė didelio pagrindo nerimauti, tačiau situacija pasikeitė, atsirado skausmas, jis vis stiprėjo ir, galų gale, atvedė prie gydytojo kabineto. Jaunas vyras gali iškęsti didelius skausmus, tačiau šis - nuolatinis ir varginantis“, - pasidalino savo istorija 26 metų vaikinas. Kaip ir jis, dauguma pacientų kurį laiką neturi nusiskundimų, tačiau liga veikia tyliai: 25-40proc. vyrų, kurie turėjo problemų su vaisingumu, taip pat sirgo ir varikocele. Ar ryšys tarp šių dviejų sutrikimų?

Kaip ir kiekvienam organui, taip ir sėklidėms reikalinga normali medžiagų apykaita, metabolitų bei toksinų šalinimas. Maža to, sėklidėms būtina optimali temperatūra (žemesnė nei kūno) normaliai funkcijai atlikti, kurią užtikrina gera kraujotaka. Sutrikus kraujo nutekėjimui, susidaro veninio kraujo sąstovis sėklidžių venose (neapsigaukite, kraujas teka, tačiau žymiai lėčiau), suprastėja aprūpinimas maisto medžiagomis, deguonimi, lėčiau šalinamos nereikalingos medžiagos bei didėja temperatūra – visa tai blogina spermos kokybę, mažina kiekį ir net gali sukelti nevaisingumą.

Dar viena „nutylėta“ problema – sėklidžių atrofija, kurios požymiai – mažesnės sėklidės ar viena iš jų. Dažniausiai atsitiktinai nustatoma paaugliams, sporto medicininės apžiūros metu. Mažesnės sėklidės funkcija būna pablogėjusi ar visai išnykusi. Skausmas – dažnai būna geliantis, stiprus, pasitaiko ir tiesiog sunkumo jausmas sėklidėse, išprovokuojamas ilgo sėdėjimo, stovėjimo ar sunkių daiktų kilnojimo. Kartais maudžia ties kirkšnimis, pilvo apačia.

Ir dar vienas gan lengvai pastebimas požymis – pro odą matomos išryškėjusios venos. Jei liga pasistūmėjusi, išryškėja ir taip vadinamas „Kirminų maišelis“, t.y. padidėjęs, tarsi pilnas išpampusių ir susiraizgiusių venų kapšelis. Tais atvejais, kai šie požymiai nėra akivaizdūs, pabandykite atlikti Valsalva mėginį - giliai įkvėpus, neišpučiant oro iš burnos ir išpučiant pilvą ar stanginantis tarsi norėtumėte tuštintis. Tuomet padidėja spaudimas venose ir ima ryškėti veninis tinklas.

Manote, kad jus vargina labai panašūs simptomai, tačiau bijote kreiptis į gydytoją (pagrindinis tyrimas diagnozės patvirtinimui – ultragarsas)? Neverta! Chirurginis gydymas taikomas gan retai, pavyzdžiui, esant daug skysčio aplink sėklidės, kai didelė infekcijos rizika. Operacija gali būti atvira ir laparoskopinė (per 0,5-1 cm pjūvį pilvo sienoje). Esmė- šalinti ar perrišti pažeistas veninio tinklo kraujagysles bei nukreipti kraujotaką mažiau pažeistomis. Kitas gydymo metodas, kuris taikomas dažniausiai – skleroterapija/embolizacija, kuomet kontroliuojant rentgenu su kontrastine medžiaga į kapšelio venas suleidžiama jų užakimą skatinančių medikamentų. Taip sumažinamas spaudimas, skysčių kaupimasis, sustabdomas tolesnis ligos progresavimas. Plačiau jus apie pasirinktą gydymą visada informuos jūsų gydytojas (indikacijos, metodai, pasiruošimas, galimos komplikacijos), tačiau mes trumpai aptarkime, kokios prognozės po gydymo.

Daugumai ne tik pranyksta skausmai, nemalonūs pojūčiai, bet ir pagerėja reprodukcinės sistemos veikla (padidėja spermos kiekis, pagerėja kokybė), o dalis pacientų po gydymo net susigrąžina vaisingumą. Vis dėlto liga gali kartotis, o kiekvienas pasikartojimas laikomas kaip pirmas ligos atvejis. Kaip to išvengti? Yra keletas, bet labai paprastų būdų – tinkamas apatinis trikotažas (specialiai pritaikytos, gerinančios sėklidžių kraujotaką kelnaitės), savęs priežiūra, profilaktinis pasitikrinimas bei ankstyva diagnostika.

Jei Jus pradėjo varginti vienas ar kitas simptomas, niekada nedelskite ir nelaukite, kol savaime pagerės. Visada verta sugaišti šiek tiek savo brangaus laiko dėl sveikatos nei vėliau sunkiai grumtis su jus užpuolusia liga. Linkiu mylėti save ir saugoti savo sveikatą!

Aranta Būtautaitė - Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos fakulteto V kurso studentė bei LSMU SMD Seksualinės sveikatos būrelio įkūrėja nuo šiol kas savaitę skatins diskutuoti, supažindins su požiūriu pasaulyje ir moksline informacija apie seksualinę sveikatą. Skilties „Tavo seksualinė sveikata“ tikslas – medicinos ir psichologijos žiniomis paremtas lytinis švietimas įvairiomis seksualinės sveikatos temomis, kaip lytiniai santykiai, lytinė elgsena, nėštumas, vaisingumas, gimimų kontrolė ir kontracepcija, hormonų bei patologinių organizmo būklių įtaka seksualiniam potraukiui, nepageidaujamas vaistų poveikis ir daugybė kitų.

Diskutuokime - jūsų minčių ir pasiūlymų dėl būsimų temų, aktualių problemų lauksime komentaruose arba adresu bendraukime@lrytas.lt.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.