Ką turi žinoti vyrai, sulaukę smūgio žemiau juostos

Kartais mintis apie TAI sukelia moters kovingą dvasią gynybai ar pykčiui išlieti, vyrus pasmerkia vidinei kančiai žiūrint į draugo nesėkmę, o berniukams – ašarų pakalnę. Galbūt teatrališka taip teigti, tačiau kiekvienas vyras, manau, pritars, jog spyris į sėklides – itin nemalonus ir skausmingas įvykis. Po jo nežinoma, ko tikėtis: ar reikalinga medicininė pagalba ir kada kreiptis pas gydytoją? Ar vyras išliks vaisingas? Kokių sėklidžių traumos pasekmių galima tikėtis artimoje ateityje? Pabandykime šiuo straipsniu visa tai aptarti.

Daugiau nuotraukų (1)

Aranta Būtautaitė

2013-01-10 09:49, atnaujinta 2018-03-13 22:18

Ūmus skausmas lyg ir praeina, tačiau dažnai lieka nemalonus maudimas kapšelio srityje, kartu ir nerimas, ar trauma nepadarė daugiau žalos, nei galima tikėtis. Kas gali užklupti po sėklidžių traumos?

Dažniausiai pasireiškia sėklidžių uždegimas, sėklidės vandenė ir, dėl ko labiausiai jaudinamasi, vyrų nevaisingumas. Šiuo atveju neįrodyta, jog sėklidžių trauma didina sėklidžių vėžio riziką (ją didina hormonų disbalansas, persirgtos infekcinės ir venerinės ligos), todėl šią ligą paliksime užnugaryje.

Pradėkime nuo opiausios ir daugiausia streso sukeliančios būklės – vyrų nevaisingumo. Jei jūs su antrąja puse jau metai ar daugiau bandote pastoti ir jums nesiseka – verta kreiptis į gydytoją. Tyrimas, kuris atsakys į klausimą, ar jūs vaisingas – spermos tyrimas. Jei jis normalus, kiti tyrimai vaisingumo įvertinimui praktiškai nebereikalingi. Tiriamas spermos kiekis, spermatozoidų kiekis, aktyvumas ir kt.

Būtina žinoti, kaip tyrimui pasiruošti! Rekomenduojama vengti toliau išvardintų veiksnių, kurie gali pakenkti ar pakeisti jūsų spermos sudėtį bei kiekį. Taigi stenkitės:

1. Nevartoti stiprių alkoholinių gėrimų, nerūkyti.

2. Nesimaudyti karštoje vonioje ar saunoje.

3. Dėvėkite tinkamą apatinį trikotažą, kuris palaikytų optimalią kapšelio temperatūrą (~34,4°C)

4. Nevartoti vaistų: antibiotikų, hormoninių preparatų, narkotikų ir kt.

5. Prieš tyrimą neturėkite lytinių santykių 2-3 paras, jog būtų pakankamas kiekis tiriamosios medžiagos.

Tyrimo metu sperma paimama masturbacijos būdu, į specialų sterilų indelį, kurį jūs gausite. Prieš masturbaciją būtina švariai nusiplauti lytinius organus, rankas. Visas spermos kiekis turi būtinai patekti į indelį, ypatingai pirmieji lašai! Spermą tyrimui galite pristatyti iš namų, tačiau būtina tai atlikti pusės valandos laikotarpyje; indelį su sperma transportuoti šiltai (temperatūra turi būti artima žmogaus kūno temperatūrai).

Kita, dažniau pasitaikanti problema – sėklidžių uždegimas. Dažnai uždegimas būna vienpusis. Jį sukelia mūsų aptariama trauma bei infekcijos židiniai organizme. Kaip atpažinti sėklidžių uždegimą? Pradėkime nuo to, kad uždegimas skirstomas į ūmų ir lėtinį.

Ūmaus uždegimo simptomai: bloga savijauta, karščiavimas, stiprus sėklidės skausmas. Kapšelis būna paraudęs, paburkęs, blizgantis, su išryškėjusiomis venomis, padidėjusia sėklide.

Lėtinio uždegimo simptomai: maudžiantis sėklidės skausmas, ji būna šiek tiek padidėjusi, sukietėjusi. Traumos atveju pasireiškia ūmus, vis dėlto ūmus neretai gali pereiti į lėtinį, jei šis negydomas.

Kas jūsų laukia gydymo įstaigoje? Jums bus atlikti kraujo tyrimai, kapšelio ultragarsinis tyrimas ir tuomet paskiriamas gydymas (antibiotikai, skausmą mažinantys (nesteroidiniai priešuždegiminiai) vaistais, lovos režimas). Viskas atrodo lyg ir paprasta, bet yra vienas „bet“! Dėl uždegimo gali sutrikti lytinių ląstelių, spermatozoidų, gamyba ir tolimesnis jų slinkimas sėkliniais latakais, todėl liga, jei nesikreipsite laiku, gali komplikuotis jau minėtu nevaisingumu. Nelikite abejingi sau ir užbėkite blogoms naujienoms už akių!

Dar viena problema, kurios pavadinimas mažai žinomas tarp vyrų – sėklidžių vandenė. Tai sutrikimas, kuomet skystis susikaupia tarp sėklidės dangalų lapelių. Apžvelkime tai truputį plačiau. Sėklidžių vandenė gali būti įgimta arba įgyta. Įgimta forma – tai vaisiaus vystymosi sutrikimas. Šis procesas sudėtingas ir painus, tačiau rezultatas tas pats, tik diagnozuojamas jau kūdikystėje.

Įgytos formos priežastys - sėklidės ar jos prielipo uždegimas, navikas ir trauma. Gali būti ir be aiškios priežasties.

Kaip atrodo sėklidė ir ką jaučia vyras? Apžiūrėdamas išorinius lytinius organus vyras gali pastebėti sėklidžių kapšelio padidėjimą, kapšelio padėties pasikeitimą, dažnai išsilygina kapšelio raukšlės, o pati oda būna įsitempusi. Pastebėjus šiuos pakitimus, susiruoškite aplankyti gydytoją. Liga nustatoma apžiūros ir apčiuopos metu, gali būti atliekamas ultragarso tyrimas.

Jaudintis dėl gydymo neverta, nes gydant ligos priežastį (šiuo atveju - traumą) skystis rezorbuojasi ir vandenė praeina. Jei skysčio atsiradimo priežastis nenustatoma ar vandenė nepraeina, atliekama operacija – pašalinamas skystis.

Kaip ir daugelis ligų, taip ir šios aptartos reikalauja tinkamos reakcijos bei gydymo, o žinant, ko galima tikėtis – tai padaryti bus visai nesunku! Žinoma, tikiu, jog smagiausia būtų išvengti smūgių žemiau juostos ir apskritai apie tai negalvoti. Tad linkiu saugoti save aktyvaus laisvalaikio metu ir nesipykti su savo dailiosios lyties partnerėmis!

Aranta Būtautaitė - Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos fakulteto V kurso studentė bei LSMU SMD Seksualinės sveikatos būrelio įkūrėja nuo šiol kas savaitę skatins diskutuoti, supažindins su požiūriu pasaulyje ir moksline informacija apie seksualinę sveikatą. Skilties „Tavo seksualinė sveikata“ tikslas – medicinos ir psichologijos žiniomis paremtas lytinis švietimas įvairiomis seksualinės sveikatos temomis, kaip lytiniai santykiai, lytinė elgsena, nėštumas, vaisingumas, gimimų kontrolė ir kontracepcija, hormonų bei patologinių organizmo būklių įtaka seksualiniam potraukiui, nepageidaujamas vaistų poveikis ir daugybė kitų.

Diskutuokime - jūsų minčių ir pasiūlymų dėl būsimų temų, aktualių problemų lauksime komentaruose arba adresu bendraukime@lrytas.lt.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste