Grigiškių jaunimo erdvė kvepia pyragais

Vilniuje pastaruoju metu atsirado kelios šaunios jaunimo laisvalaikio vietos, todėl nusprendžiau visas jas aplankyti, pakalbėti su šių erdvių koordinatoriais ir aprašyti savo įspūdžius.

Atviroje jaunimui erdvėje Grigiškėse.<br>M. Kibikrščio nuotr.
Atviroje jaunimui erdvėje Grigiškėse.<br>M. Kibikrščio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Kibirkštis

Feb 21, 2013, 10:29 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 10:12 AM

Pirma atvira jaunimo erdvė, kurią aplankiau, įsikūrusi Grigiškėse. Paskambinau šios erdvės jaunimo darbuotojai Tatjanai Černiavskienei (buvusiai policijos pareigūnei, Vilniaus policijos klubo vaikams ir jaunimui iniciatorei), ir jie mielai mane priėmė dar tą pačią dieną. Ponia Tatjana, šios erdvės įkūrėja ir kol kas vienintelis žmogus, kuris su didžiuliu noru ir atsidavimu čia dirba jaunimo labui, mane pasitiko labai šiltai ir maloniai.

Susitikimas prasidėjo nuo patalpų apžiūrėjimo: reikia pripažinti, mane nustebino, jog jaunimo erdvė taip gerai įrengta, ji turi biliardo stalą, karaoke aparatūrą, kompiuterių ir treniruoklių sales, puikiai įrengtą virtuvę su nauja įranga. Erdvės darbuotoja prasitarė, kad visa ši įranga nupirkta už privačių rėmėjų pinigus. Pats centras dar visai jaunas, veikia nuo praėjusių metų rugsėjo dienos ir yra įsikūręs šalia Grigiškių „Šviesos“ gimnazijos, Šviesos gatvėje.

Grigiškių atvira jaunimo erdvė yra skirta visam jaunimui nuo 14 iki 29 metų, lankytojams nėra taikomi jokie apribojimai, jie gali lankytis taip dažnai, kaip tik nori. Dauguma čia esančių jaunuolių erdvėje lankosi kiekvieną dieną, ką jie veikia - priklauso nuo jų pačių. Erdvės tikslas – kad jaunimas turėtų vietą, kur galėtų ateiti ir praleisti savo laisvą laiką naudingai, ką nors išmoktų, turėtų vietą, kur galėtų ateiti ir kartu išgerti arbatos ir pabendrauti, būtų užimti.

Vidutiniškai per dieną čia apsilanko 30-35 žmonės, didžioji dauguma jų jaunuoliai iki 20 metų, nors būna ir vyresnių – iki 29-erių.

Jaunimas čia turi galimybę naudotis visu erdvės inventoriumi, t.y. kompiuteriais, treniruoklių sale ir visu tuo, ką čia randa. Erdvės virtuvė taip pat nelieka be darbo, čia kepami pyragai! Grigiškių atviro jaunimo erdvėje vyko ir Naujųjų metų vakaronė, o diskoteka vyko būtent pakankamai nemažose virtuvės patalpose.

Erdvės bendruomenė taip pat pamini ir gimtadienius, yra vykę ir išvažiuojamieji renginiai – pavyzdžiui, boulingo varžybos vienoje iš Vilniuje esančių boulingo salių. Visas renginys buvo organizuotas rėmėjų pagalbą.

Erdvėje besilankantis jaunimas noriai įsitraukia į veiklą, susijusią su patalpų priežiūra. Dalis jų padėjo įrengti ir sunešti visą naujai nupirktą įrangą, kiti padeda kasdieniuose darbuose – nukasa sniegą aplink erdvę, plauna grindis ir langus. Vienas jų – Vadimas, čia lankosi beveik kasdien, ir yra vienas iš labiausiai prisidedančių prie erdvės švaros palaikymo: „Yra tekę ir kasti sniegą, ir plauti grindis, kabinti ant sienų diplomus ir paveikslus, kitaip tariant, daryti viską, ką reikia“, - pasakoja Vadimas.

Nors erdvėje gali lankytis ir visais turimais erdvės resursais naudotis visi panorę jaunuoliai, visgi kontrolė yra.

„Kiekvienas norintis pasinaudoti, tarkim, sporto sale, ateina pas mane ir paprašo rakto, po to kai ja pasinaudoja, man jį grąžina ir tada mes salę apžiūrime, ar niekas nesulaužyta, ar niekas nedingę, taip daryti būtina, jei norime, kad erdvės inventorius tarnautų ilgai ir nebūtų gadinamas“, - sakė Grigiškių atviros jaunimo erdvės jaunimo darbuotoja T. Černiavskienė.

Dalindamasi ateities planais ji kalbėjo apie vieną dizainerę, kuri padės dekoruoti erdvės vidų, perdažyti sienas, į šį procesą bus įtraukiami visi erdvėje susirinkę jauni žmonės, kurie čia praleidžia savo laisvalaikį ir nori, kad ši vieta būtų dar jaukesnė ir gražesnė.

Erdvė įsikūrusi Šviesos g. 16. Daugiau sužinoti galite apsilankę šios erdvės Feisbuko puslapyje.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuvoje prasideda intensyviausių karinių pratybų ciklas