Pirkėjas figose aptiko pavojingą bakteriją platinančių lervų

Jau seniai stebiu ir stebiuosi į prekybos centrų lentynas patenkančių gyvų ir negyvų bestuburių rūšių įvairove. Grūdinės kultūros, džiovinti vaisiai ir riešutai (ypač sveriami), prastesnės kokybės sausi miltų produktai – tai pagrindinės prekių grupės kurių pagalba vabzdžiai ar jų lervos keliauja po pasaulį.

Daugiau nuotraukų (1)

Daumantas Liekis

Feb 22, 2013, 10:01 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 8:09 AM

Tačiau praėjusią savaitę buvau maloniai „nustebintas“ (gal net neverta rašyti kabutėse, nes tikrai buvo įdomu). Nusipirkęs pakelį džiovintų figų tradiciškai pradėjau tikrinti jų vidaus turinį tikėdamasis papildyti savo įvežtinių vabzdžių rūšių rinkinį naujais egzemplioriais. Ir štai, vienoje figoje – neaiškios kilmės lervutė. Nors po ranka neturėjau jokios literatūros, lervos morfologija bylojo, kad tai kažkokia drugių rūšis. Toliau dar vienoj figoj lervutė ir dar pora kitoje. Taip tikrindamas 250 gramų pakuotėje aptikau 8 egzempliorius.

Nekantraudamas ėmiau vartyti visą turimą literatūrą ir paaiškėjo, kad lervutės priklauso Galleria mellonella rūšies drugiams. Tai – smulkus, pilkų spalvų vabzdys iš pirmo žvilgsnio primenantis visiems pažįstamas kandis.

G. mellonella kosmopolitė, paplitusi beveik visame pasaulyje. Lervos vystosi gendančiuose, rūgstančiuose vaisiuose. Regis, anokia čia tragedija. Juk valgant obuolį irgi aptinkame lervučių. Tačiau šios rūšies vabzdžio lervos ypač dažnai platina pavojingą bakteriją – Pseudomonas aeruginosa. Užkratas gali būti pražūtingas žmogui.

Kitą dieną toje pačioje parduotuvėje įsigijau dar 9 pakelius tų pačių figų ir uoliai tikrinau kiekvieną vaisių. Nebuvo nė vienos pakuotės, kurioje nepasitaikytų šios rūšies vabzdžių lervų. Egzemplioriais, žinoma pasidalinau su kolegomis.

Informavau UAB „Tiekėjų gildiją“ apie užterštą produktų siuntą. Tačiau atsako nesulaukiau. Nežinau, sutapimas ar pasekmė, bet po dienos prekybos centruose „Maxima“ džiovintiems vaisiams buvo paskelbta 25 proc. nuolaida.

Šį kartą figos buvo gausiai užkrėstos žvilgvabalių šeimos atstovu Carpophilus hemipterus. Šių šaunių vabalų ir anksčiau esu radęs „Maximose“, todėl atpažinau iš pirmo žvilgsnio. Jie vystosi ir maitinasi tik prastos kokybės, rūgstančiais vaisiais (kartais pažeistais grybelio).

Nežinau, kas turėtų prisiimti atsakomybę už nekokybišką ir galimai kenksmingą prekę? Gamintojas, tiekėjas ar platintojas?

Be abejonės, Maisto ir veterinarijos tarnyba turi nedelsiant nutraukti ir patikrinti gautą siuntą, kol ji neparduota.

Pasinaudojęs patraukliu pasiūlymu įsigijau daugiau šio produkto (tik kitoje „Maxima“ tinklo parduotuvėje) ir toliau uoliai tikrinau.

Olga Malaškevičienė, „Maxima“ atstovė ryšiams su visuomene:

„Vakar gavę informaciją, skubiai tikriname nurodyto tiekėjo prekes – pakuotes su džiovintomis figomis. Kol vyksta patikrinimas, šių figų pardavimas yra stabdomas visose mūsų tinklo parduotuvėse. Kol mūsų kokybės ekspertai vykdo patikrinimus, apie šią situaciją informavome nurodytų prekių tiekėjų atstovus.

Visada patariame, jeigu kyla abejonių dėl prekių kokybės, būtina kreiptis į parduotuvės administraciją, nes tai labai svarbi informacija, kuri mums padėtų nustatyti dėl kokių priežasčių į prekybą pateko galimai nekokybiškas produktas. Šiuo atveju pats klientas į mus nesikreipė ir nėra jokios informacijos kada buvo pirktos figos ir kur bei kokiomis sąlygomis po įsigijimo jos buvo laikomos“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.