Svajonių darbas: kaip jį rasti?

Darbas tarptautinėje kompanijoje, solidus atlyginimas ir bendradarbių pagarba... Apie tokią karjeros pradžią turbūt svajoja dažnas jaunuolis. Tačiau realybė yra kita – daugumai jaunų žmonių susirasti svajonių darbą yra utopija. Be darbo patirties studentas gali tikėtis nebent stažuotės, kurios metu galbūt pavyks „užsikabinti“ ir darbdavys pasiūlys pasilikti. Realybė yra tokia, kad studijuojantis jaunimas siunčia begalę gyvenimo aprašymų ir motyvacinių laiškų su menkiausia viltimi, kad bus pakviestas į darbo pokalbį.

Lyderystė - gali būti išsiugdoma, o norint tapti tikru lyderiu, tu turi pirmiausia pažinti pats save.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Lyderystė - gali būti išsiugdoma, o norint tapti tikru lyderiu, tu turi pirmiausia pažinti pats save.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rima Pavydytė

May 27, 2013, 3:43 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:19 AM

Studijuoju Socialinių mokslų kolegijoje ir gerai žinau, kad dauguma mano bendramokslių jau dabar aktyviai domisi darbo paieškomis. Internete galima rasti daug bendros informacijos, pavyzdžiui, „10 patarimų, kaip rašyti įtikinamą CV“, „Kaip sužibėti darbo pokalbyje“ ir panašiai. Tačiau tai bendro pobūdžio informacija, kuri dažnai neduoda praktinės naudos.

Pakilimo takas mano karjerai

Prisipažinsiu, kad esu gana skeptiška. Todėl, kai draugė pasiūlė nueiti į karjeros renginį „Pakilimo takas tavo karjerai“, suabejojau – ar verta. Renginys vyko LOFTE. Susidomėjimas buvo nemažas – dalyvavo apie kelis šimtus jaunuolių.

Seminarą sudarė dvi dalys, kurių pavadinimai nuteikė profesionaliai: pirmoji dalis - „Aukštasis pilotažas“, antroji dalis - „Asmeniniai 10 minučių skrydžio instruktažai“. Skamba kaip kursai būsimiems lakūnams.

Seminarą pradėjo „CV–Online“ rinkodaros vadovė Rita Karavaitienė. Pasak Ritos, visas karjeros planavimas turi prasidėti nuo tikslo. Kokias pareigas noriu užimti? Kur noriu dirbti? Kaip įsivaizduoju savo darbą? Per kiek laiko noriu susirasti darbą? CV turi būti profesionalus, paprastas, bet atspindintis svarbiausius gyvenimo faktus ir gebėjimus. Specialistė pabrėžė, kad CV reikia vengti netinkamų nuotraukų arba dviprasmiškų elektroninio pašto pavadinimų (barbe@gmail.com, transformeris@gmail.com ). Be to, Rita pabrėžė, kad visų masiškai naudojami šablonai (Europass) yra griežtai nerekomenduojami, nes CV turi būti visiškai asmeninis ir išskirtinis.

Kitas svarbus dalykas ieškant darbo – nebijoti sakyti draugams, pažįstamiems, kad ieškote darbo. Tai neturi būti gėda. Gėda - kai neieškote darbo. Savireklama ir komunikacija yra pagalbininkai siekiant svajonių karjeros. Ne paslaptis, kad šiandien darbdaviai dažnai peržiūri kandidato į darbo poziciją socialinių tinklų profilį.

Rita pabrėžė, kad kandidatuojant, svarbiausia kažkuo išsiskirti ir turėti savo „cinkelį“. Be to, norint pretenduoti į trokštamas pareigas būtina išanalizuoti įmonę ir kiekvieną motyvacinį laišką ir CV būtina keisti ir perrašyti, kiekvienam skirtingam darbdaviui.

Lyderystės galima išmokti

Antras seminaro kalbėtojas - DNB banko valdybos narys Šarūnas Nedzinskas įdomiai ir naudingai perteikė patarimus, remdamasis savo karjeros patirtimi. Banko atstovas pateikė savo nuomonę apie lyderystę. Jo nuomone, vadyba yra „ką tu darai“, o lyderystė - „kaip tu tą darai“.

„Visko galima išmokti“, – banko atstovas kartojo seminaro metu. 1 proc. talento, 99 proc. darbo - atrodo šis vis dažniau minimas teiginys įgauna didesnę reikšmę. DNB banko valdybos narys mano, kad lyderystė - gali būti išsiugdoma, o norint tapti tikru lyderiu, tu turi pirmiausia pažinti pats save. Ko AŠ noriu? Ir Koks MANO planas? Tai bus pirmieji žingsniai savo svajonių karjeros link.

Man labai patiko valdybos nario pasisakymas, kad darbą reikia užsidirbti, o ne miegoti. Nes dažnai būna, kad jei ir gaunamas tas svajonių darbas, tai tiesiog „užmiegama ant laurų“ ir noras tobulėti kažkur pradingsta. Lyderiui būdingos savybės yra nuolatinis ryšių kūrimas, nebijojimas išeiti iš savo komforto zonos, domėjimasis savo svajonių sritimi, strateginis mąstymas.

Kartais darbo paieškose svarbūs ir atsitiktinumai. Jeigu žmogus nori daugiau, siekti tikslų, nori išmokti ir sužinoti daugiau - visada toks žmogus imasi veiksmų. Tam tikri veiksmai priveda prie atsitiktinumų. Tokių, kaip pažintys, kontaktai, darbo pasiūlymai, rekomendacijos. Bet nuoširdžiausias patarimas buvo – būti savimi!

Daryk, kas tau patinka

Trečiasis seminaro kalbėtojas – šou meno atstovas ir visuomenės aktyvistas Jurgis Didžiulis. Pradėdamas kalbą jis pabrėžė, jog niekada gyvenime nėra planavęs savo karjeros. Bet pripažino, jog gailisi, kad to nedarė. Na, ir kas, kad jis meno atstovas, kuris kuria muziką, bet jis daug metų kūrė tiesiog sau, nors norėjo, kad jo muziką išgirtų ir kiti žmonės. Tačiau jis neplanavo tikslingai savo karjeros ir, kaip pats paminėjo, „neatskrido geroji fėja su muzikos kontraktu“.

Jurgis kalbėjo apie žmonių reagavimą į stimulą, kuris verčia mus imtis veiksmų. Taigi svarbiausi dalykai, norint siekti savo svajonių karjeros ir eiti į darbą su šypsena, yra dirbti, daryti, veikti TAI, KAS TAU PATINKA.

Patarimai „akis į akį“

Antroje seminaro dalyje buvo keturi „taškai“, kuriuose buvo suteikta galimybė jauniems žmonėms gauti asmeninių karjeros patarimų iš DNB, „Bitės“, „CV-Online“, Lietuvos studentų sąjungos specialistų. Ši dalis patiko, nes specialisto galėjai klausti asmeniškai, papasakoti savo karjeros tikslus.

Pirmiausia pabendravau su DNB banko atstovais, kurie patikino, kad praktikai priima studentus be patirties ir taip leidžia jiems užsikabinti. O ką reiktų akcentuoti, jei nėra tokios darbo patirties? Banko atstovė sulygino studentą, kuris iniciatyvus, ambicingas, kupinas idėjų ir „drive‘o“ su turinčiu daug darbinės patirties ir neišlendantis iš savo komforto zonos. Kurį ji rinktųsi? Atsakė, kad tą, kuris trykšta energija ir noru dirbti būtent tą darbą. Jei nėra darbo patirties, reikia pardavinėti save ir savo žinias, kad ir kaip keistai tai skambėtų.

Paklausus „CV-Online“ patarimų, kaip ieškoti darbo, man buvo pasiūlyta išsiaiškinti savo tikslą. Ką aš galiu? Kas man geriausiai sekasi? Kas man patinka? Išanalizavus save ir savo gebėjimus telieka parašyti tinkamą CV ir siųsti tik ten, kur tikrai noriu. Nesimėtyti ir laikytis savo tikslo, jei tikrai to noriu.

Apibendrinant, seminaras man buvo naudinga pamoka. Gautas žinias tikrai panaudosiu karjeros kūrimui. O pradėsiu – nuo tikslo!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.