Marškinių lyginimas: ką daryti, kad atrodytumėte nepriekaištingai?

Nepriekaištingai išskalbti ir išlyginti marškiniai – kiekvieno pavyzdinio vyro požymis. Tačiau tinkamai išlyginti marškinių apykaklę ir rankogalius – ne vieno lygintojo galvos skausmas. Dalijamės su jumis patarimais, kaip prižiūrėti marškinius, kad visuomet atrodytumėte švarūs ir gaivūs.

Daugiau nuotraukų (1)

Fėja Skalbėja

Jun 12, 2013, 10:08 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:32 PM

Kaip išskalbti apykaklės ir rankogalių dėmes? Iš pradžių, prieš skalbimą, reikia panaudoti arba dėmių valiklį, arba tiesiog actą. Užpilti, palaikyti 10–15 minučių ir skalbti ne žemesnėje nei 60 laipsnių temperatūroje, kad žūtų bakterijos ir vidury dienos neįgautumėtė negero kvapo. Skalbkite ilgesne programa ir būtinai dukart skalaukite. Tai užtruks 1,5–2 val., bet būsite tikri, kad išskalbėte.

Kaip džiovinti, kad būtų lengviau išlyginti? Kai ištraukiame marškinius iš skalbyklės, paprastai rankovės būna susipainiojusios ir susisukusios. Prieš kabindami ant džiovyklos gerai išpurtykime marškinius, o rankoves ištampykime. Jeigu marškinių audinys – su sintetika, jie greičiau atgaus formą, jei 100 proc. medvilnė, bus labiau susiglamžę.

Kodėl marškinių medžiaga kieta ir kodėl sunku išlyginti? Dėl mums tiekiamo kieto vandens visi mūsų skalbiniai vėliau truputį sukietėja, nes kalkės, esančios vandenyje, lieka ant audinio. Namuose šeimininkės lygindamos dar arba purškia papildomai vandens, arba naudoja lygintuvą su garais, todėl kalkių vis lieka. Jos matomos ir plika akimi – užtenka pasižiūrėti į lygintuvą.

Marškiniams lyginti yra specialių priemonių (purškiklių, standiklių), bet galima paprasčiau, tiesiog atsiskiesti vandenį su actu (vandens daugiau) ir papurškus lyginti. Arba tokį mišinį įpilti į lygintuvą ir naudoti garus. Vis dėlto reikia pripažinti, kad namuose naudojami lengvi lygintuvai ne taip gerai prispaudžia audinį, kaip tikrai sunkūs pramoniniai. Taip pat reta šeimininkė turi tikrai tvirtą lyginimo stalą.

Kaip, kokia eiga lyginti marškinius? Pradedama nuo apykaklės, ji lyginimas tik iš išorinės pusės, kad vidinėje pusėje nesusimestų raukšlelių, nes vis dėlto apykaklės pakietinimas ir medžiaga nevienodai susidengia. Būtinai stipriai paspaudžiame. Paskui guldome marškinius nuo dešinės priekinės pusės, sukame jį aplink stalą iki kairės pusės, galima ir atvirkščiai.

Kai lyginama priekinė dalis su sagutėmis, tarp jų kruopščiai prakišamas lygintuvo priekis su garais ir palaikoma, tada priekio viršutinė dalis užsukama ant lentos kampo, kad būtų patogu išlyginti visas siūles tarp pečių ir rankovės. Taip sukame marškinius aplinkui.

Kai baigta su didžiąja dalimi, imamės pečių, kur paprastai susiūtos dvi medžiagos ir pečių dalis storesnė. Pasiruošiame pečių liniją – vieną kampą užmauname ant smailo stalo kampo ir ištiesiname.

Tuomet imkitės rankovių. Lengviausia pradėti nuo apatinės siūlės, lyginant reikia patampyti medžiagą, kad būtų galima patogiau užkišti lygintuvą. Rankogalį lyginame tik iš vidinės pusės, atsegus sagutę.

Kam reikalingi marškinių apykaklių kampeliai? Lygindami apykaklę pastebėsite, kad kai kurių marškinių kampukuose yra tam tikri pakietinimai. Jie gali būti užsiūti, arba palikta skylutė. Perkant marškinius, kartais pridedamas mažytis maišelis su šiais plastmasiukais. Jie reikalingi apykaklės tiesumui palaikyti. Tai svarbus brangesnių marškinių priedas, o vyrai juos dažnai pameta, ypač skalbiant. Pigesnei arba kasdieniai marškiniai tokių pakietinimų neturi, todėl apykaklės kampai užsiraito. Kartais ši problema išsprendžiama apykaklės sagutėmis, bet toks stilius netiks verslo susitikimui. Apskritai sagutės turi privalumą – apykaklės kampukas su jomis išdyla ne taip greitai, kaip su įsiūtais plastmasiniais pakietinimais.

Kaip išsirinkti gerus marškinius? Geriausia pirkti tik medvilninius, storesnės medžiagos. Atkreipti dėmesį į kampukus: verslo stiliui rinkitės tik su jais ir pasiteiraukite, ar priede yra atsarginiai; kasdienai tiks įvairaus tipo marškiniai, bet tik dažnam dėvėjimui rinkitės be įsiūtų kampelių.

Dar pasižiūrėkite, ar sagučių linija ir užsegamoji linija yra antrą kartą atsiūta, t. y. jei neprisiūta, tai lyginimo metu bus daugiau vargo jas sugaudyti.

Kokią spalvą, languotus ar dryžuotus, čia jau rinksitės, kaip širdis geidžia. Svarbiausia, kad marškiniai derintųsi prie kostiumo ir kaklaraiščio.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.