Kaip išsirinkti skanų arbūzą

Nemažai žmonių parduotuvėje bijo pirkti nesupjaustytą arbūzą, nes baiminasi, kad jis bus pernokęs ar neprinokęs, turės daug sėklų. Kaip išsirinkti skanų arbūzą, pataria Vilniaus Kalvarijų turguje arbūzus pardavinėjantys kaukaziečiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 24, 2013, 8:55 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:04 AM

Prieš 22 metus gyventi į Vilnių atvykęs azerbaidžanietis sklaido mitus, kad arbūzą reikia rinktis pagal jo išvaizdą.

„Pagrindinis rodiklis yra vienas – reikia padaužyti arbūzą delnu ar kumščiu. Gerai prinokęs arbūzas skambės lyg būgnas. Jei arbūzas bus pernokęs, garsas jį daužant bus lyg beldžiant į sieną“, – pasakojo turgaus prekeivis.

Neprinokęs arbūzas yra sunkus lyg akmuo. Jo kotelis dar būna žalias.

Prekeivis sako, kad arbūzo žievės spalva neturi jokios reikšmės. Ji, kaip ir arbūzo forma, priklauso nuo vaisiaus veislės.

„Lietuvoje vis dar egzistuoja klaidingas įsitikinimas, kad vyriškos ir moteriškos lyties arbūzo skonis skiriasi, juose yra skirtingas kauliukų kiekis“, - pasakojo turgaus prekeivis. Ši taisyklė esą galioja tik iš Astrachanės krašto vežamiems arbūzams, kurie yra kitokios veislės.

„Tačiau iš Rusijos arbūzų dabar niekas neveža, nes vežti reikia toli, jų oda labai plona, todėl apsidaužo. Be to dar reikia muitus mokėti“, - pasakojo azerbaidžanietis.

Dabar Lietuvoje pardavinėjami arbūzai iš Graikijos ir Italijos. Pardavėjas sako, kad jei vasaros pabaigoje kas nors turguje pasigirs pardavinėjantis rusiškus arbūzus – jis meluos.

Atskirti vyriškos ir moteriškos lyties arbūzą nesunku. Tereikia pažiūrėti į arbūzo vietą, kurioje buvo žiedas (priešinga kotelio pusė). Moteriškos lyties arbūzo „bamba“ yra platesnė. Tačiau iš Graikijos ar Italijos dabar į Lietuvą vežami arbūzai paprastai yra vienos lyties ir vienodo skonio.

Penktadienį Kalvarijų turguje arbūzo kilogramas kainavo 4,5 lito. Parduotuvėje arbūzai kiek pigesni.

Vasarai įsibėgėjus arbūzai turguje būna maždaug dvigubai brangesni nei prekybos centruose. Daugeliui pirkėjų tai yra neįprasta, nes žmonės mano, kad turguje viskas būna pigiau. Vis dėlto reikia pripažinti, kad turguje perkami arbūzai yra daug skanesni, labai sultingi. Perpjauti jie gražiai atrodo.

„Taip yra todėl, kad mes į Lietuvą importuojame geresnės veislės arbūzus, nei galima įsigyti prekybos centruose“, - savo prekę gyrė azerbaidžantietis.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?