Zarasiškis žemdirbiams paruošė revoliucinį pasiūlymą

Maždaug 1978-aisiais, kai man buvo 16 metų, kilo idėja pakeisti žemės dirbimo būdą iš horizontalaus į vertikalų. Bet tam reikėjo sukurti tam tinkamą prietaisą. Kaip žinia, dabar pasaulyje vyrauja horizontalus žemės dirbimo būdas, kai traktoriai ir įvairūs kombainai važinėja lygiu lauku sėdami ir nuimdami derlių. Bet taip neįmanoma dirbti žemės kalnuotose vietovėse, sausringuose rajonuose (stepėse ir dykumose), šaltose srityse (kur amžinas įšalas arba labai trumpa vasara), ant vandens (tai iš viso neįmanoma, o vertikaliaja žemdirbyste įmanoma). Taip pat vertikaliąją žemdirbystę būtų galima pritaikyti kitose planetose, kur horizontalus žemės dirbimo būdas būtų neįmanomas. Vertikaliu būdu būtų įmanoma.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Kalkys

Jul 9, 2013, 3:58 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 7:09 PM

Vertikalaus žemės dirbimo prietaiso išvaizda iš šono gali priminti kaip ir karuselę su sėdimomis vietomis, bet pažvelgus iš priekio matosi, kad tai yra eskalatoriaus principu į viršų, ar į apačią ant palaikymo šarnyrų (''rankų'') judantys ilgi loviai pilni juodžemio, su juose augančiomis braškėmis, kitomis daržovėmis, medelių sodinukais, įvairiomis gėlėmis ir jų krūmais ir visokiais įvairiausiais augalais.

Taip pat ant šio prietaiso lentynų galima sustatyti bičių avilius. Per taimerinį mechanizmą (laikrodinio mechanizmo principas), elektros varikliams sukant du didelius krumpliaračius-ratus, kurie tiesioginiu kontaktu tempia specialų vikšrą-grandinę prie kurios šarnyrais pritvirtinti augalus auginantys loviai. Taip pat, jei dingsta elektra, per tą patį taimerinį mechanizmą galima lovius ratu sukti ir žmogaus jėgos pagalba per specialią svirtį.

Tai, kad šis prietaisas yra vertikalus, suteikia galimybę (kitokios ir nėra) derlių auginti ir nuimti loviuose rankiniu ar kombaininiu būdu be didelio vargo, nepasilenkus prie žemės, kaip kad dirbant horizontaliu būdu. Pats prietaiso korpusas, pagrindinės detalės ko gero būtų iš lengvų, bet labai tvirtų metalo lydinių. O loviai auginti derliui turėtų būti labai tvirti, bet ne iš metalo, bet iš anglies audinio, kevlaro ar panašių kompozicinių medžiagų.

Nes loviai turi būti labai tvirti ir kaip galima lengvesni. Lovių apačioje turi būti prigręžiota daug skylučių, na žiūrint ką konkrečiame lovyje auginame. Beveik visose laiko zonose kur būtų statomi šie prietaisai, pageidautina, kad virš jų būtų konstrukcinis stiklinis stogas ir sienos. Šie prietaisai turi veikti ir per vasaros karščius, ir per žiemos speigus. Konstrukcinis stiklinis stogas ir sienos reikalingi, kad apsisaugoti nuo šalčio (kad būtų galima daržoves auginti ištisus metus), nuo smėlio audrų (jei jie pastatyti dykumose ir stepėse), nuo galingų vėjų ir jūrinio vandens (jei prietaisai pastatyti ant specialių baržų ant vandens), nuo šalčio, sniego griūčių (jei prietaisai pastatyti kalnuose) ir nuo kosminio vakuumo ar radiacijos jei prietaisai pastatyti kitoje planetoje.

Prietaiso apatinė dalis, kur yra didysis varantysis ratas-krumpliaratis - 2-2,5 m., viršuje, kur yra viršutinis ratas nuo 0,6-1 m. Prietaiso plotis (lovio ilgis) 10 m. Lovio plotis 0,5-1 m. Lovių skaičius viename prietaise ne mažiau 20. Prietaiso aukštis apie 8 m. Koks prietaiso svoris sunku pasakyti, bet su pakrautais loviais gali būti 3-5 tonos. Prietaiso lovių skaičius ir jų bendras plotis turi sudaryti ne mažiau 1 arą žemės. Taip pat prietaisas gali turėti daugiau lovių, bet tada pats prietaisas būtų aukštesnis ir sunkesnis.

Prietaisas skirtas išspręsti maisto nepritekliaus problemą pasaulyje ir suteikti daugybę darbo vietų. Taip pat juo galima dirbti žemę ir nuimti derlių bet kur - dykumose, šaltose vietovėse, kalnuose, ant vandens, kitose planetose.

Kaip minėta, šis prietaisas gali būti pastatytas bet kur. Amerikos, Afrikos, Australijos dykvietėse ir dykumose, Azijos kalnuose, Rusijos, Kazahstano stepėse ir neįgyvendintuose Tarybinių laikų plėšiniuose. Antarktidos, Grenlandijos, Kanados, Rusijos ledynų zonose ir amžinajame įšale.

Marso planeta, jos dirvožemis negali būti dirbamas taip kaip Žemėje, todėl vienintelė išeitis ten įrengti Vertikaliosios žemdirbystės plantacijas.

Maždaug po 25-50 m. šie prietaisai sudarytų didelę dalį dirbamos žemės pasaulyje. O per artimiausius 100 m. tokių prietaisų plantacijos Marso planetoje turėtų pasiekti kelis tūkstančius hektarų.

Jums išdėsčiau savo idėją, savo išradimą. Norint šį prietaisą patentuoti Lietuvos Respublikos patentų biure reikia apie 3-4 tūkstančių litų (apie 1,3 tūkst. dolerių).

Prašau visų geros valios žmonių pasidalinti šia informacija, šia įdėja, šiuo išradimu, kad kuo greičiau tokių prietaisų žemdirbystė išplistų visuose Žemės pakraščiuose ir tai duotų didelę naudą visiems pasaulio gyventojams. Kad su laiku Žemėje nebeliktų nepriteklių ir bado.

Savo pastebėjimus, pastabas, pasiūlymus siųskite į elektroninį paštą arunas.kalkys@gmail.com

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.