Lietuvių nuotykiai Meksikoje: oreivius užklupo galinga tropinė audra

Trys Lietuvos oreiviai Durango, Meksikos valstijos gubernatoriaus kvietimu dalyvavo 450 metų miesto jubiliejaus proga surengtoje balionų fiestoje. Po fiestos vykdami į Mazatlano kurortą prie Ramiojo vandenyno pakrantės pilotai pateko į gamtos stichijos spąstus. Naktį iš sekmadienio į pirmadienį virš Durango provincijos praūžė galinga tropinė audra „Sandy“.

Daugiau nuotraukų (1)

Robertas

Nov 6, 2013, 9:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:00 PM

Stiprios liūtys sukėlė daug nuošliaužų Siera Madrės kalnuose ir užblokavo visus kelius, tarp jų ir visai neseniai baigtą statyti Durango ir Mazatlano miestus jungiantį greitkelį. Greitkelis dėl daugybinių nuošliaužų sukeltų sugriovimų buvo uždarytas nuo pat ryto.

Lietuviai kelionei pasirinko alternatyvų nacionalinį kelią, tikėdamiesi, jog šis nenukentėjo nuo uragano, tačiau po keletos valandų kopimo vingiuotais Siera Madrės kalnais gamtos paspęstų spastų jiems taip pat nepavyko išvengti. Pakelėje įsikūrusio kariuomenės posto kariškiai pilotus perspėjo, kad kelias nepravažiuojamas ir neaišku, kada bus atidarytas.

Situaciją sunkino tai, kad išilgai kalno einanti Durango ir Sinalohos valstijų siena sukurė ir informacinį vakumą – nė viena pusė nežinojo, ką daro kita.

Siera Madrės kalnai yra visapusiškai įdomi vieta, garsėjanti ne tik gražia gamta, bet ir tuo, kad kalnuose gyvena, o tiksliau slapstosi legendinis narkotikų baronas „El Chiapo“ („Senjoras“) – „Forbes“ žurnalo keletą metų iš eilės tituluotas vienu iš turtingiausiuų žmonių Meksikoje.

Kelias iš tiesų daugelyje vietų buvo uždarytas ir atrodė kaip po aviacinio antskrydžio, galingos nuošliaužos užvertė kelią medžiais ir uolų luitais bei akmenimis, išplovė kelio pagrindą. Valymo darbus sunkino ir žemai – 3 km aukštyje – kabantys debesys, viskas plaukė debesų piene. Lietuviams kėlė klaustrofobinius jausmus.

Vėlai vakare atvykus į Mazatlaną vietiniai gyventojai pakomentavo ką tik praslinkusios stichijos pasirodymą – tropinės audros šiame regione nėra retenybė, apie 20 kartų per metus jos išbando gyventojų pasiruošimą ypatingiems įvykiams, bet beveik visos jos praslenka vandenynu vos užkabindamos pakrantes. Ši sugalvojo kitaip – pasuko tiesiai į kontinentą ir išryškino nemažai greitkelio projektavimo ir statybos klaidų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.