Kaunietį Nidoje pribloškė neregėta orgija

Medinių laiptų viršuje pasigirsta žingsniai. „Saša, dabar tik portretą padaryk, o po to panoraminę...“, – iš aukštai atsirita prašymas. „Oi, blin čia turbūt nudistų pliažas. Na, taip. Nors žmonių visai mažai“, – padėtį įvertina aplink apsidairęs Sašos draugas. Nidos paplūdimyje rusakalbių galima išvysti, tačiau nidiškiai nesutinka, kad jų miestelis virsta Palanga.

Daugiau nuotraukų (1)

Skaitytojas Artūras

2014-05-25 18:59, atnaujinta 2018-02-13 13:15

Nida išlieka pagyvenusių vokiečių meile, tvirtina vietiniai. Būrelis iš Vestfalijos su dviračiais lekia nuo kalniuko pro bažnyčią. Pavydžiu jiems, nes dar vakar pats su išsinuomotu dviračiu leidausi nuo kalno jūros link – ausyse švilpė vėjas, grobiantis saulės glamonių nuovargį.

Žinoma, vokiečiai ramūs ir susikaupę – labiau stabdo negu mina. Savisaugos instinktas ar mintys apie Janą Ullrichą? Vienintelis „Tour de France“ laimėjęs Vokietijos dviratininkas lyg tyčia šią savaitę girtas sukėlė avariją Šveicarijoje. Tiesa, karjerą baigęs 40-metis vairavo ne dviratį, o sidabrinį „Audi A6“.

O Nidoje vokiečiai nuo ryto iki vakaro svaiginasi alyvų žiedais. Ir ne tik vokiečiai. Artėjant prie Thomo Manno namelio aromaterapijos seansas pasiekia piką. Imi kratyti atmintį, ar ant suolelio prisėdęs ir marioms gitara pritariantis Vytautas Kernagis dainavo tik apie žydėjimą vyšnių... Taip! Tikrai buvo „žemės pėdoj gyvą ir vyturėlio rytmečio maldoj ir žydinčią, kaip žydinčių alyvų...“.

Rytmečio maldos pamiegotos. Užtat vakare niekada nebūna vėlu. Senosiose Nidos kapinėse – ir įprastas, ir vis kitoks gegužės vakaro koncertas. Tarptautiniai paukščių chorai ir solistai gieda gražiausius visiems gerai žinomo autoriaus kūrinius. Iš karto. Be jokių repeticijų. Vėjo paglostytų pušų šešėliai neklauso paveldosaugos specialistų ir apraizgo raudoną evangelikų liuteronų bažnyčios sieną.

Atsargiai dažyta! Įspėja baltas popieriaus lapas ant rudo suolelio. Bet dažai jau spėjo nudžiūti, o geltonos pušų žiedadulkės patobulino spalvą.

„Atleiskite, tuojau pavalysiu stalelį. Jūs pamatytumėt, kaip čia viskas atrodo ryte...“, – guodžiasi lauko kavinės padavėja. Žinau, nes pasivaikščiojau pušyne ir mano apavas iš juodo taip pat tapo geltonas. Paplūdimyje net kalba, kad jūros vanduo sužydėjo pirmiau negu marių – vis dėl tų žiedadulkių. Ruoželiai prie kranto atrodo lyg pienas. Tarsi Drebulė dar nebūtų išdavusi savo tėvo.

Brrr... vanduo ledinis. Žmonių visai nedaug. Todėl ir lengva susipainioti, kur bendras, kur moterų, o kur nudistų paplūdimys.

Dauguma kavinių ir restoranų nedirba – tik vienas kitas. O kai kuriuose – tik žuvis ir gėrimai. Užtat parduotuvė pratęsė darbo laiką. Jau ne iki 22 val., o iki 23.00. „Vaikai, praleiskit mane į priekį, nes dar noriu nusipirkt, kol laikas nesibaigė“, – maldauja vietinis tėvas su pora alaus ir vienu degtinės buteliu. Praleidžiu. Jaučiu, kaip laimingasis įduria barzdos šeriais – dėkodamas stipriai pabučiuoja į skruostą. Po to jis kelia pirkinį viršun ir šypsosi sekundes laikrodyje prie durų tikrinusiai savo Pelenei, kurios vos vos nenuvylė. Ką pirkti per tą pridėtą valandą, jeigu alkoholį įsigyti draudžiama?

Atsirita karštasis savaitgalis ir žmonių pagausėja. Visa savaitė lepino orais. Sinoptikai žada, kad ir kita bus puiki. Jeigu nusibos kepti ant smėlio, bus galima nuplaukti į Uostadvarį ir Mingę, paragauti žuvienės, išvirtos pagal seną kuršių receptą.

Arba nuvažiuoti pasidairyti ant Pilkųjų (Mirusių) kopų.

Tiesa, vairuokit atsargiai, nes kelias per Neringą remontuojamas – darbininkai lieja naują dangą, plentas bus platesnis. Užtat dar yra slenksčių – įsilėkus galima prasikirsti padangą. Stovėjimo aikštelėje netoli Pervalkos, prie pat pažintinio tako Naglių gamtos rezervate, sutinku vaikiną iš Kėdainių, kuris iš Juodkrantės lėkė į parduotuvę Nidoje ir prakirto ne vieną, o du savo „VW Passat“ ratus. Bandau kažkuo pagelbėti ar bent paguosti: „Galėjo baigtis ir liūdniau“.

Neringos policijos pareigūnai tikisi, kad platesnis kelias nesukels pagundų užgulti greičio pedalą ir pakelės medžiai bei miško žvėrys liks sveiki.

Sezono atidarymas Nidoje šiemet vėlesnis. Numatyta, kad Neringos vasaros sezono pradžios šventė-festivalis „Benai, plaukiam į Nidą“ vyks birželio 6-7 dienomis. Galbūt nidiškiai išsirinko datą apskaičiavę, kad kurorte jau bus pasibaigusi netramdoma orgija? Milijonai uodų trūklių šią savaitę dūzgė it pasiutę - debesys vabzdžių šoko tuoktuvių šokius ir lindo, kur tik plyšį rasdavo.

Žinojau, kad šie uodai nekanda: jie per tas kelias vestuvių ir savo gyvenimo dienas išvis nesimaitina, tačiau vis tiek likau nustebintas, stebėdamas vabzdžių siautulį kelias akimirkas buvau netekęs žado.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.