Vilniaus chuliganai mėgdžioja prorusiškus Ukrainos teroristus

Lietuvoje įkurta Vilniaus liaudies respublika. Tokį absurdą skelbia užrašas sostinės Justiniškių rajone. Chuliganų terlionėse keiksnojamos JAV, NATO ir skelbiama, kad Vilnius nėra Lietuva – esą jau įkurta Vilniaus liaudies respublika. Akivaizdu, kad tai  aliuzija į prorusiškų „respublikų“ kūrimą Rytų Ukrainoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 23, 2014, 12:30 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:13 PM

„Bendraukime“ iš savo skaitytojo, pasivadinusio Piliečiu, sulaukė nuotraukos, kurioje įamžintas chuliganų ištepliotas pastatas sostinės Justiniškių mikrorajone. 

„Tokia štai nuomonė, išreikšta grafičiu, puošia Justiniškių turgelį. Gal prie parduodamų pomidorų galima įsigyti ir referendumo lapelį, prašantį rusų pagalbos bei skelbiantį nepriklausomybę nuo „fašistų“ ir „litofcų banditų“?“ – klausė žinutės autorius.

***

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Paulius Radvilavičius nurodė, kad šį atvejį tirs Šeštasis policijos komisariatas. Tik tada galėtų paaiškėti užrašą palikusio žmogaus motyvas. Jo teigimu, nereikėtų sieti šio užrašo su įvykiais Ukrainoje.

„Toks susiejimas yra labai subjektyvus, ir iš to, kas matyti nuotraukoje, nematyti jokio tautinės nesantaikos kurstymo.  Lietuvoje teisiniame kontekste neturime necenzūrinės leksikos, kitaip tariant, keiksmažodžių, žodyno. Teisine prasme nėra nustatyta, kas yra keiksmažodis. Tai kaskart sprendžia teismas. Jeigu vis dėlto paaiškės, kad ten parašyti keiksmažodžiai, tai galbūt būtų taikomas BK 174 str.“, – sakė P.Radvilavičius.

Policijos atstovas nurodė, kad už nuotraukoje matomą tepliojimą galima tokia teisinė atsakomybė:

*Jei būtų taikomas ATPK 50 (3) straipsnis. Tyčinis turto sunaikinimas ar sužalojimas. Tyčinis turto sunaikinimas ar sužalojimas, nepadaręs nukentėjusiajam žymios žalos, – užtraukia baudą nuo vieno šimto iki trijų šimtų litų.

*ATPK 174 straipsnis. Nedidelis chuliganizmas. Nedidelis chuliganizmas, tai yra necenzūriniai žodžiai ar gestai viešosiose vietose, įžeidžiamas kibimas prie žmonių ar kiti panašūs veiksmai, pažeidžiantys viešąją tvarką ir žmonių rimtį, – užtraukia baudą nuo vieno šimto iki trijų šimtų litų arba administracinį areštą iki trisdešimties parų.

*ATPK 161 straipsnis. Miestų ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimas. Savivaldybių tarybų patvirtintų miestų ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimas, taip pat miestų ir gyvenamųjų vietovių statinių tinkamos priežiūros taisyklių nesilaikymas – užtraukia įspėjimą arba baudą iki dviejų tūkstančių litų.

*BK 187 straipsnis. Turto sunaikinimas ar sugadinimas. 1. Tas, kas sunaikino ar sugadino svetimą turtą, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. 2. Tas, kas sunaikino ar sugadino svetimą turtą visuotinai pavojingu būdu arba išardydamas ar sugadindamas įrenginį ar agregatą, jeigu dėl to galėjo nukentėti žmonės, arba sunaikino, išardė ar sugadino strateginę arba svarbią reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių juridinių asmenų infrastruktūrą sudarantį turtą ar jo dalį, arba sunaikino ar sugadino didelės vertės svetimą turtą ar didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės reikšmės turinčias vertybes, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų. 3. Tas, kas sunaikino ar sugadino nedidelės vertės svetimą turtą, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.4. Už šio straipsnio 1 ir 3 dalyse numatytas veikas asmuo atsako tik tuo atveju, kai yra nukentėjusio asmens skundas ar jo teisėto atstovo pareiškimas, ar prokuroro reikalavimas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.