Naujas „Facebook“ hitas: užsieniečiai kalba lietuviškai

Dviejų užsieniečių pokalbis lietuvių kalba galėtų pamokyti daugumą mūsų šalyje gyvenančių užsienio piliečių. Du jauni vyrai žingsniuoja Neries pakrante ir bando lietuviškai papasakoti, kaip jiems sekasi mokytis lietuvių kalbos.

Italas Claudio ir švedas Muezza lietuviškai bando kalbėti kiekvieną dieną.<br>„Youtube“ nuotr.
Italas Claudio ir švedas Muezza lietuviškai bando kalbėti kiekvieną dieną.<br>„Youtube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2015, 5:04 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 12:35 PM

Visai ne laužytai, o suprantamai jie aiškina, kaip svarbu kiekvieną dieną kalbėti lietuvių kalba.

„Laba diena, mes esame Vilniuje, aš esu Claudio iš Italijos, o aš Muezzas iš Švedijos. Mes praktikuosime kalbėti lietuviškai“, – taip prasideda trumpas dviejų užsieniečių siužetas patalpintas portale „Youtube“. Vaikinai iš karto atsiprašo, kad kalba netaisyklingai, tačiau labai stengiasi.

Muezzas ir Claudio tikina, kad lietuviškai bando kalbėti kiekvieną dieną. Be to, jie skatina su užsieniečiais kalbėti lietuviškai: „Mes norime išmokti, mums būtina kalbėti kiekvieną dieną.“

Švedas Muezzas vaizdo įraše sakė, kad Lietuvoje gyvena jau pusantrų metų. Italas Claudio dar ilgiau – trejus metus. Linksmi vyrukai įsitikinę – negalima tiek ilgai gyventi Lietuvoje ir kalbėti vien gimtąja kalba. Užsieniečiai nukerta – nemokėti lietuviškai būtų gėda!

„Su drauge nekalbame kiekvieną dieną lietuviškai. Noriu daugiau! Ofise – visada angliškai. Bet kai geriame kavą, kalbame lietuviškai“, – aiškino Claudio.

Muezzo ir Claudio nuomone, Lietuvoje su užsieniečiais reikia kalbėti tik lietuviškai. Savaime suprantama, kiek lėčiau.

„Reikia pasakyt – ei, palauk biškį! Kalbėsim lietuviškai! Tu žinai, kaip sakyti „labas“ ir „kaip tau sekasi“, tai kalbėk! Kiekvieną dieną bent penkias minutes“, – tikino Muezzas.

Italas Claudio Lietuvoje neblogai žinomas jaunuolis. Interneto svetainių kūrėjas Claudio Santori, Suomijoje šokdamas lindihopą, susipažino su lietuvaite ir atvyko su ja gyventi į Vilnių. Čia, trokšdamas išmokti lietuviškai ir nusivylęs esamais kursais, sugalvojo revoliucinį kalbų mokymosi būdą.

Pagautas idėjos, Claudio metė kitus darbus, metus kūrė prisiglaudęs kavinėse, ir, beje, išsiskyrė su mergina, dėl kurios viskas prasidėjo. Užtat dabar projektas „Bliu Bliu“ traukia investuotojus, sulaukia padėkų iš viso pasaulio, pateko tarp 15 geriausių Lietuvos startuolių, kurie spalį keliaus po pasaulį, tad gali savo kūrėją paversti turtuoliu. Ir už visa tai Claudio dėkingas Vilniui ir Lietuvai, kurią vadina geriausia šalimi.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.