Pylėsi benzino Lietuvoje ir pas kaimynus. Kainų skirtumas įpykdė

Praėjusią savaitę automobilių vairuotojus pasiekė gera žinia – naftos kainoms pasiekus ketvirčio žemumas, kelionės automobiliu vėl pinga. Tačiau, žvilgtelėjus į benzino kainas artimiausių kaimynų degalinėse, turbūt dažnas lietuvis  pasipiktintų.

Žvilgtelėjus į benzino kainas artimiausių kaimynų degalinėse, dažną lietuvį gali suimti pyktis.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Žvilgtelėjus į benzino kainas artimiausių kaimynų degalinėse, dažną lietuvį gali suimti pyktis.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Žvilgtelėjus į benzino kainas artimiausių kaimynų degalinėse, dažną lietuvį gali suimti pyktis.<br>„Facebook“ nuotr.
Žvilgtelėjus į benzino kainas artimiausių kaimynų degalinėse, dažną lietuvį gali suimti pyktis.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eglė Buitkienė

Aug 10, 2015, 1:00 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 6:39 AM

Būtent taip pasijuto ir lrytas.lt skaitytojas Aurimas, socialiniame tinkle „Facebook“ aptikęs nuotrauką, kurioje lyginamos degalų kainos Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

„Tiesiog kantrybė trūksta kai vis matai, kad tik pas mus degalų kainos nekrenta kaip pas kaimynus“, – piktinosi Aurimas, atsiuntęs nuotrauką „Bendraukime“ redakcijai.

Nuotraukoje matyti, kad liepos 29 dieną Pasvalio rajone esančioje degalinėje „Emsi“ 95 markės benzinas kainavo 1,26 euro (4,35 lito) už litrą, rugpjūčio 1 dieną Latvijoje, degalinėje „Neste“ litras tokio paties benzino kainavo 1,207 (4,167 lito), o rugpjūčio 3 d. Estijos „Neste“ – tik 1,099 euro (3,794 lito).

Palyginus šias kainas paaiškėja, kad prieš savaitę Lietuvoje už litrą 95 markės benzino mokėjome 16 euro centų (arba 55 lietuviškais centais) brangiau už estus. Latvijoje kainos panašesnės į mūsiškes – už litrą benzino sumokame tik 5 euro centais (arba 18 lietuviškų centų) daugiau.

Galbūt įtakos turėjo tai, kad benzino kaina Lietuvos degalinėje užfiksuota keliomis dienomis anksčiau, nei Latvijoje ar Estijoje? 

Paskambinus į čekyje nurodytą, Pasvalio rajone esančią degalinę „Emsi“ paaiškėjo, kad ir rugpjūčio 10-ąją degalai nebuvo ypatingai atpigę – litras 95 markės benzino čia kainavo 1,21 euro (4,177 lito). 

Nedaug nusileido ir Vilniuje įsikūrusi viena iš „Neste“ tinklo degalinių. Čia rugpjūčio 10-ąją litras to paties benzino kainavo 1,207 euro – kaip Latvijoje prieš savaitę.

Anot Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos vadovės Daivutės Jokšienės, tokius kainų skirtumus lemia du faktoriai – didmenos kaina ir mokesčiai.

„Tiesiog didmenos kaina Lietuvoje yra didesnė nei kitose šalyse, todėl pasitaiko, kad kainos Baltijos šalyse skiriasi – Lietuvoje būna didesnės. Tačiau taip ne visada. Dabar skaitytojas užfiksavo didesnes kainas pas mus, bet būna, kad ir Lietuvoje  benzino kainos mažesnės“, – komentavo ekspertė.

Pasak D.Jokšienės, degalų didmenos kainą lemia konkurencija – Estijoje ir Latvijoje yra didesnė tiekėjų konkurencija, o Lietuvoje per 90 proc. perkame iš „Orlen Lietuva“. Specialistės teigimu, mokesčiai Baltijos šalyse yra panašūs, bet  Lietuvoje didesnis  benzino akcizas.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.