Įsijungusi rusišką kanalą žiūrovė neteko amo: „Kas tai?“

Dėl į kaimyninių šalių eterį skleidžiamos Rusijos propagandos Lietuva net nusprendė apriboti kai kurių rusiškų kanalų retransliavimą. Bet pasiryžusiems sumokėti papildomai šis apribojimas neturi jokios reikšmės.

Norintys matyti „NTV Mir Lithuania“ kanalą žiūrovai nuo šiol turi sumokėti už papildomų kanalų paketą.<br>Skaitytojos nuotr.
Norintys matyti „NTV Mir Lithuania“ kanalą žiūrovai nuo šiol turi sumokėti už papildomų kanalų paketą.<br>Skaitytojos nuotr.
„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
V.Balkūnuo nuotr.
V.Balkūnuo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 3, 2016, 3:42 PM, atnaujinta May 23, 2017, 3:43 AM

„NTV Mir Lithuania“ kanalas gegužės 24 dieną dingo iš įprasto kanalų paketo. Tačiau „Bendraukime“ skaitytoja Genė pastebėjo, kad jį vis dar galima matyti iš savo retransliuotojo „Teo“ įsigijus papildomą kanalų paketą. Jai tereikia sumokėti 3,5 euro. 

„Padėkite išsiaiškinti – ar sumokėjus papildomą mokestį manęs nepasieks blogoji propaganda? O gal tai paprasčiausias pasipinigavimas?“ – klausė Genė.

Ji prisiminė, kaip praėjusiais metais dėl tos pačios priežasties buvo apmokęstintas „RTR Planeta“ kanalas – norėjusieji jį matyti turėjo sumokėti papildomus 99 euro centus per mėnesį.

„Teo“ atstovas žiniasklaidai Audrius Stasiulaitis tvirtino, jog tiek tiek „Teo“, tiek kitos įmonės, apmokęstindami rusiškus kanalus tiesiog vykdė LRTK nurodymus.

„Po šio LRTK sprendimo, šio „NTV Mir“ kanalo tiekėjas BMA įpareigojo perkelti ir kitus per „Teo“ išmaniąją televiziją retransliuojamus BMA kanalus į atskirą mokamą TV kanalų rinkinį už paties tiekėjo nustatytą Lietuvos rinkai didelę rinkinio kainą. Mūsų patirtis rodo, kad perkėlus kanalą į mokamą rinkinį, jo žiūrovų skaičius mažėja, todėl šiuo sprendimu pats rusiškų kanalų tiekėjas mažina savo auditoriją.

Kaip televizijos retransliuotojas, nedarome jokios įtakos rodomam turiniui – jo atitikimą Visuomenės informavimo įstatymui prižiūri ir sprendimą dėl sankcijų už pažeidimus priima LRTK. Nurodymas retransliuoti kanalą „NTV Mir“ už papildomą mokestį galioja visiems Lietuvos retransliuotojams, o pačios kanalo retransliacijos LRTK nėra uždraudusi“, – aiškino A.Stasiulaitis.

LRTK Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Birutė Keršienė pasakė, kodėl minėtą kanalą šiuo metu galima žiūrėti už papildomą mokestį ir paaiškino, jog visiško kanalo uždraudimo procesas daug sudėtingesnis.

„Šis LRTK sprendimas dėl televizijos programos „NTV Mir Lithuania“ – kaip ir ankstesnis, dėl „RTR Planeta“ – buvo priimti vadovaujantis 2015 m. spalio mėn. įsigaliojusiomis Visuomenės informavimo įstatymo pataisomis.

Tyrimą atlikusi LRTK nustatė, kad „NTV Mir Lithuania“ 2016 m. balandžio 15 d. transliuotoje laidoje „Ypatingas įvykis. Tyrimas išsakytais teiginiais buvo kurstoma tautinė neapykanta. 

Pagal minėtas pataisas informacijos, kurstančios nesantaiką platinimo sustabdymui LRTK gali įpareigoti Lietuvos retransliuotojus perkelti pirmą kartą pažeidusią šio įstatymo 19 str. (dėl draudžiamos platinti informacijos) programą į atskirą, tik už papildomą mokestį įsigyjamą paketą.

Šis sprendimas įsigaliojo š. m. gegužės 24 d. ir galios 12 mėn. nuo įsigaliojimo datos.

Jeigu per nepilnus metus nuo tokio sprendimo įsigaliojimo datos toks pats pažeidimas padaromas dar kartą, pradedama ilga procedūra pagal Europos Sąjungos teisės reikalavimus: dar kartą įspėjamas tos programos transliuotojas, informuojama to transliuotojo veiklą reguliuojanti institucija bei Europos Komisija, leidžiama tam transliuotojui pasiaiškinti ir „ištaisyti klaidas“.

Ir tik tada, jei padaromas trečias pažeidimas, retransliuoti tokią programą Lietuvos Respublikos teritorijoje galima uždrausti.

Taigi, šiuo metu yra tokia situacija, kad LRTK fiksavo pirmąjį „NTV Mir Lithuania“ pažeidimą ir, vadovaudamasi įstatymu, įpareigojo iškelti ją iš siūlomų paketų į papildomus. Jei pažeidimai kartosis, tik tada, atlikus visą procedūrą, bus galima jos retransliavimą sustabdyti“, – sakė B.Keršienė ir patikino, jog šiuo metu jos retransliavimas nėra sustabdytas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.