Po Kauno gatves pasižvalgęs praeivis nepatylėjo – tai bado akis

Keistus vaizdus matome Kauno gatvėse. Ne, jau nepanašu į mėnulio kraterių ar karinio poligono kraštovaizdį, kaip dar neseniai buvo. Kaunas tvarkosi, ir iš peties.

 Kaunietį piktina nebaigiamos tvarkyti miesto gatvės.<br> Skaitytojo nuotr.
 Kaunietį piktina nebaigiamos tvarkyti miesto gatvės.<br> Skaitytojo nuotr.
 Kaunietį piktina nebaigiamos tvarkyti miesto gatvės.<br> Skaitytojo nuotr.
 Kaunietį piktina nebaigiamos tvarkyti miesto gatvės.<br> Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Technikos mokslų daktaras Gintautas Labanauskas

Jul 1, 2018, 10:12 AM, atnaujinta Jul 1, 2018, 5:03 PM

Tik kartais atrodo, kad tvarkytis ėmėsi Barbės Devyndarbės maniera. Paėjėkime, tarkime, Partizanų gatve. Neseniai ji buvo viena bjauriausių Kaune. Duobė šalia duobės, išgriuvę šaligatviai.

Dabar Partizanų gatvė puikiai perasfaltuota, lygi – nieko neprikibsi. Anksčiau išgriuvęs šaligatvis dabar vietomis jau atnaujintas. Vietomis atnaujintas, o vietomis, gatvės pradžioje, kaip buvo išlygintas gruntas toms plytelėms, taip ir paliko. Lyg ir viskas parengta, bet iki galo nepadaryta. Rusiškai toks reiškinys vadinamas „nedodelka“. Vietoj šio barbarizmo siūlau lietuvišką naujadarą – neišbaigtukai.

Na, su Partizanų gatve – dar pusė bėdos. Bet kai neišbaigtukai akis bado miesto centre – jau prastesni reikalai.

K. Donelaičio gatvės gale ir gretimoje E. Ožeškienės gatvėje šaligatviai taip pat ilgą laiką apverktinai atrodė. Prieš du ar net daugiau mėnesių buvo imtasi kloti naują šaligatvį. K.Donelaičio gatvės didesnė dalis šaligatvių perklota, o E.Ožeškienės gatvėje nauja danga sustojo ties Sinagoga. Ir taip jau ko gero antras mėnuo – nė krust. Plytelės tvarkingai sudėliotos prie šaligatvio, bet nėra kam jų pakloti.

Atrodo, prie tokių neužbaigtukų padedi stendą „Kaunas tvarkosi, atsiprašome“ – ir tuo tarsi viskas paaiškinta. O iš tiesų tikrai darbšti ir iniciatyvi miesto valdžios komanda, imdamasi ambicingų planų, manau, apsiskaičiavo.

Būtent, neatkreipė dėmesio į emigracijos poveikį ir darbo resursų stygių. Jau praėjo laikai, kai iš mūsų darbininkų buvo galima reikalauti vokiškos darbo kokybės už lietuvišką atlyginimą.

Atlyginimai Kauno gatvių tvarkytojams dabar pusė bėdos, bet kaip parodė Laisvės alėjos rekonstrukcijos I-ojo etapo metu išlindęs brokas, iki vokiškos kokybės dar labai toli. Meistrai išvažinėjo, liko daug atgrubnagių.

Tiesa, nemažai emigrantų vietų užpildė ukrainiečiai, bet vien jų neužtenka. Vadinasi, statybininkams, kelininkams reikia mokėti dar daugiau, kad ir išvažiavusiesiems atsirastų motyvas sugrįžti.

Manau, kad vien miesto biudžeto lėšų tam neužteks. Tai, ką mano nuomone, turėjo padaryti miesto meras nuo pat pradžių, (į miesto plėtros akciją pritraukti ne tik ES lėšas, bet ir privataus kapitalo dalį) turės padaryti bent jau dabar.

Nesinorėtų, kad vietoj duobėtų gatvių Kauną imtų vadinti neužbaigtų darbų miestu. Jauskime ir atsakomybę – Seimas 2019 metus pasiūlė Kauną skelbti laikinosios sostinės metais. Taigi, sėkmės mums visiems.

***

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis komentavo, kad šiuo metu vyksta kompleksinis centrinių miesto gatvių ir šaligatvių atnaujinimas. 

„Pagal sutartį su darbus atliekančia bendrove, viskas turi būti baigta iki rugsėjo mėnesio pabaigos. Nuolat bendraujame su rangovais, kad kauniečiams kiltų kuo mažiau nepatogumų. 

Deja, miestas per kelis dešimtmečius buvo per daug apleistas. Todėl visiškai natūralu, kad vykdant daug darbų, tam tikri nepatogumai yra neišvengiami. Atsiprašome kauniečių už juos ir prašome kantrybės“, – komentavo Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas A. Pakalniškis.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.