Vilniaus stoties rajone nepakelia košmaro – pro langą nufilmavo, ką tenka kęsti

Ar po jūsų buto langu kada nors stovėjo scena, kurioje vyko koncertas? Ar buvo, kad atsidarę langą galite pasiekti gatvės maisto vagoną? Ar jus kada nors pažadino sekmadienį septintą valandą ryto montuojamų konstrukcijų triukšmas?

 Sostinės stoties rajone gyvenantys žmonės skundžiasi, kad nebeturi ramybės ne tik dieną, bet ir naktį.<br> Skaitytojos nuotr.
 Sostinės stoties rajone gyvenantys žmonės skundžiasi, kad nebeturi ramybės ne tik dieną, bet ir naktį.<br> Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Inesa

Aug 28, 2018, 8:03 PM, atnaujinta Aug 28, 2018, 8:45 PM

Ar buvo atsitikę, kad jūsų automobilis buvo tiesiog įkalintas gatvėje, nes ją uždarė? Ar jūsų vaikai kada nors verkė vakare, kad negali užmigti, nes koncertas vyksta praktiškai jų kambaryje (beje, mano vaikas pasakė, kad nuo šiol nekęs sekmadienių)?

Erzina triukšmas

Visa tai atsitiko mums, Pylimo gatvės gyventojams, kurie šeštadienį užmigo sau įprastoje Pylimo gatvėje, o sekmadienį prabudo „Turguje 2.0”. Labai gražiai aprašytas ir išreklamuotas renginys, kuris turėtų kurti bendruomenę, puoselėti turgaus idėją, kurti naujus gastronominius potyrius yra mūsų košmaras ir pati didžiausia nesąmonė, kokią man teko matyti. 

Aš jau nekalbu apie tai, kad mes, vietiniai gyventojai, nebuvome informuoti apie planus, nebuvo jokių skelbimų, jokių įspėjimų, jau nekalbu apie nuomonės paklausimą. Kai verslininkas nori iškabinti reklamą namo fasade, bėgiojama pas visus kaimynus ir renkami parašai leidimui gauti, nes tokia tvarka.

Bet kai nusprendi gatvę uždaryti, įrengti joje tarp gyvenamųjų namų sceną ir surengti koncertą, tai nereikia jokių parašų ar leidimų, nes gyventojai čia niekuo dėti.

Mūsų gatvės didžioji problema buvo garsiosios stoties rajono merginos. Dabar ši problema atrodo juokinga palyginus su šituo „Turgus 2.0” siautėjimu. Tiesa, prieš metus buvo dar viena nemaža problema, kuomet „Keulė Rūkė“ buvo nusprendę savo įrengtoje lauko terasoje organizuoti koncertus iki 2 val nakties. Kreipėmės į policiją ir tarpininkaujant puikiems pareigūnams kalbėjomės su verslininkais ir aiškinome, kad tokia situacija yra netoleruotina. „Keulistai“ liovėsi rengti koncertus.  

Pasijuto įkaitais

Labai gražiai aprašyta „Turgaus 2.0” idėja, kaip kokybiško maisto, renginių, bendruomeniškumo šventė yra ne kas kita, kaip tie patys nusibodę maisto vagonėliai, kurių gausu mieste ir įvairiuose renginiuose, keletas pavėsinių su prekeiviais, kurie neturi jokios įdomios ar originalios produkcijos bei scena, kurioje visą dieną siautėja didžėjai. 

Taip, scena ir koncertas siauroje gyvenamaisiais rajonais apsuptoje senamiesčio gatvelėje yra išties originalu, negali ginčytis, tačiau sveiku protu nesuvokiama. Įkaitais tapome jauni ir seni, dirbantys ir atostogaujantys, einantys miegoti anksti ir vėlai, dirbantys pamaininį darbą ir įprastą. 

Vilnius yra puikus miestas įgyvendinti įvairioms idėjoms. Yra daugybė erdvių, tinkamų gatvės maisto vagonams ar koncertams. Pavyzdžiui, „Open kitchen“ yra bent 300 m nuo gyvenamųjų namų, o Neries krantinė, kurioje irgi vyksta gatvės maisto renginiais, apie 400 m nuo gyvenamųjų namų. Koncertai Vilniuje vyksta Vingio parke, prie Baltojo tilto, Katedros aikštėje ir... Pylimo gatvėje, tarp Halės turgaus ir Geležinkelio gatvės.  

Labiausia mane stebina, kad Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius irgi labai džiaugėsi šita idėja, ją palaikė ir gyrė. Ar tikrai merui patinka idėja kankinti miesto gyventojus, ar tikrai jis nesupranta, kas čia vyksta, o gal jis nelabai gerai žino Vilniaus miestą ir nesupranta, kur tai vyksta? 

Noriu atkreipti dėmesį, kad triukšmas gyvenamosiose teritorijose yra ribojamas ne tik naktį, bet ir dieną. Kartu su šiuo straipsniu išsiųstas video, kurį filmavau tiesiog pro savo langą. 

Kviečia mero pasiklausyti

Tikiuosi, kad „Turgus 2.0“ nebevyks daugiau niekada, bus uždraustas, nes pažeidžia viešąją tvarką (bent jau koncertinė dalis). Jei šitas projektas nebus nutrauktas, norėčiau, kad būtų išmatuoti decibelai. Norėčiau sužinoti, kodėl pažeidinėjami įstatymai, kas tai leidžia, kodėl mūsų, kaip šios gatvės gyventojų, teisės yra pažeidžiamos vardan kažkieno interesų. 

Galbūt nieko nesakyčiau, jei tai būtų vienas vienintelis renginys (kaip koks popiežiaus vizitas, Kaziuko mugė ar Sostinės dienos), bet šitas siaubas mums žadamas kiekvieną sekmadienį. Kiekvieną sekmadienį septintą valandą ryto mus žadins vyrai, statantys palapines, visą dieną griaudės koncertas tiesiog po mūsų langais, o vakarais niekas neturės teisės eiti miegoti tada, kada nori, nes miegoti eisim tik kartu su „Turgum 2.0“.
 
Jei „Turgus 2.0” vyks ir toliau, noriu pakviesti R. Šimašių į savo butą kitą sekmadienį, kai vėl bus šita nuostabi „bendruomeniškumo ir gastronomijos šventė“.

Pažadu merą pavaišinti daug geresniu maistu nei siūloma banaliuose maisto vagonėliuose, bet noriu, kad jis savo akimis ir ausimis pamatytų, koks chaosas čia vyksta, ką mums tenka iškęsti ir paaiškintų, kodėl kažkam galima nesilaikyti įstatymų. Jeigu „Turgus 2.0” vyks ir toliau, o meras neatvyks į svečius ir nepaaiškins, aš būtinai vyksiu pas merą su vaizdo ir garso įrašais.

***

Vilniaus miesto savivaldybės pateiktame komentare teigiama, kad dedamos kryptingos pastangos, kad šis anksčiau buvęs labai apleistas Senamiesčio kampelis – Pylimo gatvės dalis aplink Halės turgų taptų saugus, patrauklus ir gyvas. 

„Todėl dar pernai ten sutvarkėme visiškai išklypusius šaligatvius ir laiptus, pasodinome medžių. Anksčiau gyventojai apeidavo šią Pylimo gatvės atkarpą saugiu atstumu, tai buvo ne pačią geriausią reputaciją turinti Senamiesčio vieta.

Per pastaruosius metus ten atsiradusios kavinės, vis daugiau naujovių pasiūlantis Halės turgus ir naujas sekmadienio turgaus renginys yra šios vietos atgaivinimo plano dalis. Tikimės, kad šioje Senamiesčio dalyje vyks ir daugiau įdomių, išskirtinių renginių.  

Savivaldybės administracija yra gavusi mažosios bendrijos „Turgaus baronai“ prašymą leisti nuo rugpjūčio 26 d. iki rugsėjo 30 d. (kiekvieną sekmadienį) nuo 7 iki 24 val. Pylimo gatvės dalyje, nuo pastato Pylimo g. 60 iki Geležinkelio gatvės, organizuoti maisto mugę ir renginius „Trugus. 2“. Vilniaus miesto savivaldybės administracija leido organizuoti minėtus renginius“, – buvo rašoma komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.