Lietuvos kariuomenės orkestras ruošiasi ypatingam pasirodymui

Lietuvos kariuomenė, kaip ir Lietuvos valstybė, šiais metais mini savo atkūrimo šimtmetį. Pagrindinis šios šventės akcentas – lapkričio mėnesį planuojamas surengti iškilmingas karinis paradas Konstitucijos prospekte, Vilniuje.

Lietuvos kariuomenės orkestras ruošiasi ypatingoms iškilmėms.<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos kariuomenės orkestras ruošiasi ypatingoms iškilmėms.<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos kariuomenės orkestras ruošiasi ypatingoms iškilmėms.<br>P.Mantauto nuotr.
Lietuvos kariuomenės orkestras ruošiasi ypatingoms iškilmėms.<br>P.Mantauto nuotr.
Lietuvos kariuomenės orkestras ruošiasi ypatingoms iškilmėms.<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos kariuomenės orkestras ruošiasi ypatingoms iškilmėms.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lukrecija Stonkutė

2018-10-04 13:34

Tad šiomis dvejomis valstybei iškilmingomis progomis Lukrecija Stonkutė pasidalino interviu su Lietuvos kariuomenės orkestro kapelmeisteriu, vadovu – Egidijumi Ališausku. 

– Ką žinote, pamenate apie Lietuvos kariuomenės orkestro susikūrimo istoriją? 

– Pamenu 1991 metais, Justinas Jonušas, to meto Vilniaus inžinerijos statybos instituto orkestro vadovas, atėjo į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją ir paskelbė žinią, kad renka Lietuvos kariuomenės orkestrą. Aišku, šią idėją inspiravo Vytautas Landsbergis, kuris pasakė: „Kokia valstybė be kariuomenės orkestro?“. Tad mano manymu, J. Jonušas atliko labai teigiamą dalyką, nes jis nėjo per susikūrusius orkestrus ieškodamas muzikantų. 

Na ir tų pačių metų, rugpjūčio 26 dieną orkestras rezidavo. Susibūrė apie 17-18 muzikantų, tačiau trūko perkusininko, o koks gi orkestras be mušamųjų?...

Na ir įvyko toks nutikimas: aš pats tuo metu buvau antro kurso, birbynės specialybės studentas, mokiausi pas prof. Praną Tamošaitį. Jis man ir sako: „Ateik į orkestrą, juk sugebėsi pamušti tais būgnais...“.

– Žinia, jog daugelis Europos valstybių turi kariuomenės orkestrus, o štai kuo būtų išskirtinis Lietuvos?

– Gal didelio išskirtinumo nepastebėčiau. Pučiamųjų muzika standartinė, orkestras taip pat. Aš glaudžiai bendradarbiauju su daugeliu Europos orkestro vadovų ir kariuomenės inspektorių, tad principe viskas labai panašu. Vienintelis išskirtinumas – yra tekę groti skudučiais ir birbyne solo, akompanuojant dešimtims orkestrų.

– Švenčiame Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. Jau būta ir dar bus gausybė renginių šiai datai paminėti. Pasidalinkite jais.

– Sausio 12-ą koncertavome Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Taip pat pasirodėme Baltijos šalyse su jungtiniu Lietuvos, Latvijos ir Estijos kariuomenių orkestrais. Kiekvienoje šalyje po tris koncertus. Dar teko groti Palangos koncertų salėje. Skridome į Gruziją, nes ši šalis taip pat mini šimtmetį. Svarbūs buvo Dainų šventės renginiai. Na, o lapkričio 23 dieną Lietuvos kariuomenei 100 metų! Bus didžiulis minėjimas, tad atmosfera kaista (šypsosi). 

– Papasakokite, kokiu būdu galima atsidurti Lietuvos kariuomenės orkestro gretose? Kokie keliami reikalavimai?

– Visų pirma mes skelbiame konkursą ir susirenka daugybė žmonių. Prašome jų pagroti stambią formą, lyrinį, greito pobūdžio kūrinius ir pagal atlikimą sprendžiame. 

– Ar būtinai norintys groti kariuomenės orkestre turi turėti aukštąjį muzikinį išsilavinimą?

– Geriau, kad turėtų. Jeigu norintysis groti ateina be aukštojo muzikinio išsilavinimo ir dar studentas, tuomet jam tektų tarnauti kariuomenėje visus devynis mėnesius. O atėjusiesiems su muzikiniu išsilavinimu užtenka praeiti tik bazinį karinį mokymo kursą. 

– Yra susidariusi nuomonė, jog Lietuvos kariuomenės orkestro viena pagrindinių paskirčių – reprezentuoti Lietuvos kariuomenę. Ar toji nuomonė klaidinga, galbūt yra ir kitokių tikslų?

– Taip, mūsų paskirtis reprezentuoti šalį ir kariuomenę. Toliau – darbas su visuomene: rengti įvairius koncertus, dalyvauti valstybinėse, miesto šventėse. Mano manymu, esame neprastas orkestras Baltijos šalyse, tad stengiamės surengti aukšto lygio koncertus, sudaryti geras koncertines programas.

– Kokia yra dabartinė Lietuvos kariuomenės orkestro sudėtis? 

– 4 klarnetai, 2 obojai, 1 fagotas, 8 trimitai, 5 trombonai, 4 tūbos, bosinė gitara, mušamųjų grupė. Vien jau iš šių skaičių galime susidaryti vaizdą, jog sudėtis tikrai „galinga“. 

– Papasakokite, koks orkestro atliekamas repertuaras? 

– Pats įvairiausias: pradedant Baroku ir baigiant šių dienų muzika. Dažnu atveju mūsų repertuarą lydi džiazo muzika.

– Ar tiesa, kad orkestrantams tenka nemažai fizinio krūvio?

– Taip. Štai šiais metais ėjome 10 km pėsčiomis su ekipuote, ginklais. Karts nuo karto laikome fizinius testus: 3 km bėgimas, atsilenkimai, atsispaudimai, nepriklausomai nuo amžiaus grupės, nors didžioji dalis muzikantų švenčia pusės amžiaus sukaktis.

– Kaip susitvarkote su oro sąlygomis, pavyzdžiui lietumi? Juk daugelis jūsų renginių vyksta po atviru dangumi...

– Papasakokite apie Lietuvos kariuomenės orkestro uniformas. Kiek jų turite?

– Įdomus klausimas. Kaip žinia, daugelis valstybės švenčių minimos šaltesniuoju orų sezonu, tad pernai metais, mano iniciatyva orkestro muzikantams buvo pasiūtos milinės medžiagos uniformos.

Šiuo metu labai norėčiau įvesti ir smokingus, bet kol kas nepavyksta įgyvendinti šio noro. Užtat kariuomenės vadas mums pasiūlė atgaivinti istorinę aprangą. Mes tai buvome pradėję daryti 1998 metais, bet visuomenė, matyt, nebuvo dar tam pribrendusi. Šiai dienai turime virš 20 skirtingų uniformų. Renginių metu viena pagrindinių dėvimų yra 1795 metų, paskutiniųjų LDK laikų uniforma.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.