Liko priblokštas, kaip pasielgė vairuotojas, pamatęs greitosios pagalbos švyturėlius

Šią savaitę devintą valandą ryto, Narbuto gatvėje įvykusį incidentą nufilmavęs vilnietis pasibaisėjo kai kurių vairuotojų įžūlumu.

Skaitytoją papiktino paskui greitosios pagalbos automobilį per kamščius važiavęs vairuotojas.<br> Stopkadras
Skaitytoją papiktino paskui greitosios pagalbos automobilį per kamščius važiavęs vairuotojas.<br> Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2018, 1:31 PM

„Rytinis kamštis, visi laukia eilėje. Galiausiai visi pamato greitosios pagalbos automobilio švyturėlius ir visi tvarkingai prasiskirsto duodami jam kelią. 

Bet atsiranda gudragalvis, kuris pademonstruoja „šaunumą“ – seka greitosios pagalbos automobilį ir taip išvengia spūsties.

Net jeigu greitojoje buvo artimas jam žmogus (tikimybė maža), net jei jis ir turėjo neįgaliojo ženkliuką, tai galėjo išprovokuoti avarinę situaciją. Ar taip elgtis galima?“ – piktinosi vairuotojas.

***

Lietuvos kelių policijos tarnybos pateiktame komentare primenama, kad Kelių eismo taisyklės nedraudžia važiuoti transporto priemonėms paskui specialiąsias transporto priemones, tačiau jos negali pažeidinėti Kelių eismo taisyklių reikalavimų. Išskyrus atvejus, kai transporto priemones lydi specialiosios transporto priemonės (pvz. automobilių koloną lydi policijos automobilis su įjungtais specialiaisiais šviesos ir garso signalais).

„Kelių eismo taisyklių 117 p. nustatyta, kad jeigu važiuojamoji dalis horizontaliojo ženklinimo linijomis ir (arba) kelio ženklais suskirstyta į eismo juostas, transporto priemonės turi važiuoti šiomis juostomis. Užvažiuoti ant brūkšninių horizontaliojo ženklinimo linijų leidžiama tik persirikiuojant į kitą eismo juostą, kirsti ištisines horizontaliojo ženklinimo linijas leidžiama tik Taisyklių 3 priede nurodytais atvejais. Jeigu yra ištisinė horizontaliojo ženklinimo linija (vienguba ar dviguba), skirianti priešingų krypčių eismo juostas, vairuotojas privalo važiuoti dešiniau nuo jos.

Atsižvelgiant į tai, vairuotojas, važiuojantis kelio viduriu paskui greitosios pagalbos automobilį, pažeidžia Kelių eismo taisyklių 117 p. reikalavimus. Už šį pažeidimą atsakomybė numatyta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 417 str. 1 d. Vairuotojui gali būti skirta bauda nuo 30 iki 90 eurų.

Taip pat šio vairuotojo veiksmai, įvertinus visas aplinkybes, galėtų būti vertinami kaip chuliganiškas ar pavojingas vairavimas. Už šį pažeidimą atsakomybė numatyta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 420 str.

„420 straipsnis. Pavojingas ir chuliganiškas vairavimas, Kelių eismo taisyklėse nustatyto draudimo lenkti ar įvažiuoti į priešpriešinio eismo juostą pažeidimas.

Transporto priemonių vairavimas vienu metu ar paeiliui padarant kelis grėsmę eismo saugumui keliančius eismo taisyklių pažeidimus, lenkimas vietose, kuriose pagal Kelių eismo taisykles draudžiama lenkti, vairavimas neteisėtai organizuotose transporto priemonių lenktynėse, pavojingą situaciją sukėlęs (t. y. privertęs kitus eismo dalyvius staigiai keisti judėjimo greitį, kryptį arba imtis kitokių veiksmų savo ar kitų žmonių saugumui užtikrinti) Kelių eismo taisyklių pažeidimas, tokią pat pavojingą situaciją sukėlęs įvažiavimas į priešpriešinio eismo juostą pažeidžiant Kelių eismo taisyklių reikalavimus užtraukia baudą vairuotojams nuo vieno šimto septyniasdešimt iki dviejų šimtų trisdešimt eurų ir neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims – nuo 300 iki 600 eurų.

Chuliganiškas vairavimas, t. y. pavojų eismo saugumui arba savo ar kitų žmonių saugumui keliantis Kelių eismo taisyklių pažeidimas dėl chuliganiškų paskatų, užtraukia baudą vairuotojams nuo 400 šimtų penkiasdešimt iki 550 eurų ir neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims – nuo 750 iki 1000 eurų.

Šio straipsnio 1 dalyje nurodyti veiksmai, padaryti neblaivaus (nustatytas lengvas neblaivumas (daugiau negu 0,4 promilės, bet ne daugiau negu 1,5 promilės) arba apsvaigusio nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų asmens, taip pat vengusio neblaivumo ar apsvaigimo patikrinimo arba alkoholį, narkotines, psichotropines ar kitas psichiką veikiančias medžiagas vartojusio iki patikrinimo asmens, užtraukia baudą vairuotojams nuo 600 iki 850 eurų.

Šio straipsnio 2 dalyje numatyti veiksmai, padaryti neblaivaus (nustatytas lengvas neblaivumas (daugiau negu 0,4 promilės, bet ne daugiau negu 1,5 promilės) arba apsvaigusio nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagųasmens, taip pat vengusio neblaivumo ar apsvaigimo patikrinimo arba alkoholį, narkotines, psichotropines ar kitas psichiką veikiančias medžiagas vartojusio iki patikrinimo asmens, užtraukia baudą vairuotojams nuo 850 iki 1200 eurų.

Už šio straipsnio 1 dalyje numatytą administracinį nusižengimą privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo trijų iki šešių mėnesių. Už šio straipsnio 2 dalyje numatytą administracinį nusižengimą privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo vienų iki dvejų metų. Už šio straipsnio 3 dalyje numatytą administracinį nusižengimą privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo dvejų iki trejų metų. Už šio straipsnio 4 dalyje numatytą administracinį nusižengimą privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo trejų iki penkerių metų“, – pateikiama Lietuvos kelių policijos tarnybos pateiktame komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.