Ligoninėje praskleidė pagalvės užvalkalą – nuo vaizdo net bloga pasidarė

Kuo modernesnė įranga, kuo geresnis maistas – nors ligoninės stengiasi šiose srityse neatsilikti nuo užsienio įstaigų, kai kurie higienos reikalavimai lieka apleisti. Ar patogiai jaustumėtės, guldydami galvą ant 38 metų senumo pagalvės?

 Vyras nufotografavo pagalvę, ant kurios ligoninėje gulėjo jo vaikas.<br> Feisbuko/S.Urbono nuotr.
 Vyras nufotografavo pagalvę, ant kurios ligoninėje gulėjo jo vaikas.<br> Feisbuko/S.Urbono nuotr.
 Komentatoriai baisėjosi jos išvaizda.<br> Feisbuko/S.Urbono nuotr.
 Komentatoriai baisėjosi jos išvaizda.<br> Feisbuko/S.Urbono nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 29, 2019, 3:55 PM, atnaujinta Aug 29, 2019, 4:07 PM

Feisbuko grupėje „Super Tėvai“ ketvirtadienį buvo paskelbtas įrašas, kuriame stebimasi ligoninėje buvusios pagalvės senumu. Prie įrašo pridėta ir Simono Urbono daryta nuotrauka. Matyti, kad vyras nufotografavo ligoninėje buvusią pagalvę. Pakėlus užvalkalą – patamsėjusi ir formą praradusi pagalvė, ant kurios – Panevėžio ligoninės antspaudas. Antspaude nurodyta ir data: 1981 metai.

„Džiaugiuosi, kad maisto tema vėl pradėjo judėdi ir tikiuosi, greitai bus kuo džiaugtis, bet noriu parodyti ir kitą, užmirštą pusę. Tai 2019 metais vaikučio, gulinčio ligoninėje, pagalvė. Na, atleiskite, bet sveikstant nuo kažkokios ligos taip galima ir dar kažkuo susirgti“, – buvo rašoma įraše.

Komentatoriai pasibaisėjo pagalvės nuotrauka ir tvirtino, kad vaizdas – košmariškas.

„Net bloga pasidarė...“ – rašė vienas.

„Todėl aš kiek gulėjau, visada prašydavau atvežti mano pagalvę :D“, mokė kitas.

Kaip yra iš tiesų? Ar gali tokio senumo ir išvaizdos pagalvė vis dar būti tinkama naudoti? Nuo ko priklauso, kaip dažnai ligoninės gali pakeisti savo ūkinius ir miegojimui skirtus reikmenis? Ar tam taikomi kokie nors reikalavimai?

Portalui lrytas.lt Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė sakė skatinanti ligoninę atsinaujinti.

„Higienos reikalavimai numato, kad ligoninėse lovų čiužiniai, pagalvės, antklodės turi būti su specialiais užvalkalais iš nepralaidaus skysčiams, patvaraus paviršių valymo ir dezinfekcijos priemonėms audinio arba iš audinių, tinkamų skalbti, dezinfekuoti. Lovų čiužinių, pagalvių, antklodžių užvalkalai skalbiami ir dezinfekuojami po kiekvieno paciento, to paties paciento – ne rečiau kaip kas 7 dienas, užteršti biologiniais skysčiais – tuoj pat. Naudoti suplyšusius čiužinius, pagalves, antklodes draudžiama.

Taigi, iš esmės, tai gydymo įstaigų vadovybės organizaciniai ir ūkiniai klausimai, kurių sprendimu jie turėtų pasirūpinti patys. Savo ruožtu, raginame visas gydymo įstaigas, šiuo konkrečiu atveju ypač Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovą Arvydą Skorupską, imtis priemonių, įsivertinus turimas finansines galimybes, keisti patalynę į naujesnę, tvarkingą, atitinkančią visus reikalavimus“, – sakė L.Bušinskaitė Šriubienė.

Portalas lrytas.lt susisiekė ir su pačios Panevėžio ligoninės atstovais. Panevėžio ligoninės administracijos teigimu, pagalvės kaip tik yra keičiamos.

„Šių metų liepos 23 d. buvo nupirkta 500 vnt. pagalvių. Tiekėjams įvykdžius įsipareigojimus ir atvežus visą nupirktą kiekį, visos pagalvės tikrai bus pakeistos. Garantuojame, kad po kiekvieno ligonio patalai yra keičiami, visa ligonio patalynė ir pagalvės su antklodėmis yra plaunamos skalbyklose, čiužinių užvalkalai dezinfekuojami.

Labai atsiprašome, bet dėl ribotų ligoninės finansų procesai užtrunka, ir ne taip greitai viskas pakeičiama, kaip mums norėtųsi. Dėkojame pacientams už viešinimą, mes visada linkę bendradarbiauti“, – komentavo ligoninės atstovai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.