Įsijungusi Naujųjų metų sveikinimą per TV žiūrovė pasijuto apkvailinta

Rašau dėl Naujųjų metų sveikinimo per televiziją. Dieve, Dieve. Kaip? Kodėl?

 Naujųjų metų naktį per LRT žiūrėjau prezidento sveikinimą.<br> Stop kadras.
 Naujųjų metų naktį per LRT žiūrėjau prezidento sveikinimą.<br> Stop kadras.
 Pirma užsieniečių dainos, tada mūsų himnas. <br> Stop kadras.
 Pirma užsieniečių dainos, tada mūsų himnas. <br> Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (2)

Aldona

Jan 4, 2020, 3:35 PM, atnaujinta Jan 5, 2020, 11:17 AM

Naujųjų metų naktį per LRT žiūrėjau prezidento sveikinimą. Muzikinės detalės ir himno pateikimas mane labai sutrikdė. Gal galite pasidomėti, kodėl buvo priimtas sprendimas nukelti tautišką giesmę į antrą planą?

Kad nepateikčiau klaidingos informacijos, peržiūrėjau sveikinimą dar kartą. Gitanas Nausėda pasakė sveikinimą. Tada nuskambėjo daina, kuri iš pradžių maniau, kad yra „Už mūsų jaunas dieneles“. Nukraupau, nes skambėjo kaip Virgis Stakėnas! Sutiksėjo laikrodis, o tik tada – mūsų himnas. Išsiaiškinau, kad ten buvo visgi ne V.Stakėnas, o škotų daina, bet esmės tai nekeičia.

Pirma užsieniečių dainos, tada mūsų himnas. Taip ir žiūrime į pasaulį: svetimas popsas svarbiau už tautos širdį. Tai visiška, atvira nepagarba.

Taip naikinama mūsų tautinė savastis ir tapatybė. Taip trinamos šaknys. Pradedam nuo traleliuškų, o jau baigiam giedodami. Kitais metais galime giedoti JAV himną – koks jau skirtumas? Ir, žinote, toks kaip apkvailintas lieki. Durniaus jausmas. Vietoje visada buvusio pakylėjimo jausmo. Gaila.

***

LRT atstovė žiniasklaidai Jovita Bazevičiūtė pateikė komentarą apie metų pabaigoje skambėjusį kūrinį. Deja, galbūt įvykus nesusipratimui, kitą, nei kad aprašė skaitytoja.

„Besibaigiant metams LRT televizijos eteryje skambėjo žymaus austrų kompozitoriaus Johanno Strausso (1925–1899) kūrinys – polka „Griaustinis ir žaibas“ (op. 324), kurią atliko akordeono virtuozas Martynas Levickis.

Šis nuotaikingas muzikinis kūrinys buvo naujametę naktį transliuotos šventinės LRT „Metų apdovanojimų“ ceremonijos dalis. Renginio metu buvo pagerbti Lietuvos kūrėjai, inovatoriai ir įkvėpėjai.

„Metų apdovanojimų“ ceremonija LRT eteryje prasidėjo Naujųjų metų išvakarėse, 22.00 val., ir jos tęsinys – po Prezidento naujametinio sveikinimo – baigėsi 00.30 valandą. Nespėjusiuosius pasižiūrėti laidos, kviečiame tai padaryti LRT mediatekoje“, – portalo lrytas.lt skaitytojams sakė J.Bazevičiūtė.

Pasak J.Bazevičiūtės, skaičiuojant paskutines besibaigiančių 2019-ųjų sekundes LRT televizijos žiūrovai ekrane matė laikrodį ir fone girdėjo dainos „Auld Lang Syne“ instrumentinę versiją. Daina tapusios poemos tekstą parašė žymus škotų poetas Robertas Bernsas (Robert Burns) dar 1788 metais. Daina tebėra populiari ir šiandieną – Vakarų pasaulyje ji dažnai skamba išlydint senuosius ir pasitinkant naujuosius metus.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.