Iš Suomijos automobiliu grįžusį vyrą nustebino tai, kas jo laukė pasienyje: „Jūs rimtai?“

Portalo lrytas.lt skaitytojas Adomas T. pasidalijo savo patirtimi ir įspūdžiais, ką teko patirti automobiliu parvykus į Lietuvą, kai buvo paskelbtas karantinas.

 Lietuvos ir Latvijos pasienis.<br>A.Srėbalienės nuotr.
 Lietuvos ir Latvijos pasienis.<br>A.Srėbalienės nuotr.
 Lietuvos ir Latvijos pasienis.<br>A.Srėbalienės nuotr.
 Lietuvos ir Latvijos pasienis.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Štai kokie vaizdai oro uostuose pasitinka dabar iš užsienio grįžtančius tautiečius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Štai kokie vaizdai oro uostuose pasitinka dabar iš užsienio grįžtančius tautiečius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Štai kokie vaizdai oro uostuose pasitinka dabar iš užsienio grįžtančius tautiečius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Štai kokie vaizdai oro uostuose pasitinka dabar iš užsienio grįžtančius tautiečius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 26, 2020, 8:34 AM, atnaujinta Mar 26, 2020, 8:41 AM

Pateikiame jo laišką ir pareigūnų komentarus.

„Kovo 18 dieną teko grįžti iš Suomijos (prireikus pateiksiu ir keltų bilietų, ir viešbučių kvitus, kad nesakytų, jog žiniasklaida meluoja), darbo komandiruotės, kuri dėl susiklosčiusios situacijos buvo gerokai sutrumpinta.

Persikėlus keltu į Estiją teko praeiti visą procedūrą, pildyti anketas su visais EU saugomais duomenimis, aprodyti automobilį, pasirašyti pasižadėjimus, kad nesergu, nekontaktavau su sergančiais ir, kad be būtinų sustojimų važiuosiu namo, į Lietuvą. Prie sienos teko sugaišti net 2 valandas.

Šiaip ne taip pajudu namo. Niekur nestoju, kuro bakas pilnas, lekiu į numatytą saviizoliaciją. 

Deja, bet internete niekur nerandu, kurie sienos kirtimo punktai į Lietuvą gali būti uždaryti, tad važiuoju trumpiausiu maršrutu. Šiuo atveju man patogiausia yra važiuoti pro Jelgavą į Joniškio pusę. 

Pasiekus sieną, ten stovi pasienio tarnybų mikroautobusas, arba kaip pasakytų vienas ministras, „mikrobusas“. 

21 valanda vakaro. Ne mažiau kaip po 5 minučių iš „mikrobuso“ išlipa užsimiegojusi pasienio tarnybų darbuotoja, prieina ir pareiškia, kad, deja, šis sienos kirtimo punktas uždarytas, teks važiuoti per Saločius. Teks, tai teks. 100 papildomų kilometrų gal nepražudys. 

Lekiam į Saločius. Nusiteikimas nelabai malonus, nes tikiuosi vėl sugaišti kelias valandas patikrinimuose, anketų pildymuose, bet ką jau čia padarysi. Karantinas. Saviizoliacija. 

O štai čia ir pribloškia Ekstremalių situacijų valdymo centras.

Pasiekus punktą iš ten stovinčio automobilio išlipa pasienietis su kauke, sustabdo, priėjęs pašviečia su žibintuvėliu į akis ir klausia: „Tu sveikas? Simptomų yra? Iš kur važiuoji?“

Išdėstau atsakymus, kad jaučiuosi gerai, važiuoju namo iš Suomijos. Išgirstu tik: „Gero kelio“.

Jūs rimtai? Kokių velnių aš važiavau papildomus 100 km, jei mane ta pati uždaryto sienos kirtimo punkto pasienio darbuotoja galėjo paklausti tų pačių klausimų? Kur mano duomenų registravimas? Nors dokumento būtų paprašę – ir to nepadarė.

Juokingiausia situacija buvo kitą dieną. Reikia kažkaip registruotis, kažką pranešti, juk iš užsienio grįžau. 3 valandas į jokį jų centrą prisiskambinti neįmanoma.

Prisiskambinus liepia registruotis svetainėse. Elektroniniu paštu siuntinėja anketas, kurias reikia pasirašyti. Jei namuose neturite spausdintuvo, reikia „kažkur“ nuvykti, atsispausdinti, pasirašyti ir atsiųsti skenuotas kopijas. Rimtai? Sėdint saviizoliacijoje?

Nustokite paistę, kaip jūs viską kontroliuojate ir kaip esate pasiruošę. Sienos uždarytos? Karantinas? Važiuoti galima kiaurai. Įvesti apribojimai yra ne kas daugiau, kaip darbo imitacija. O žiniasklaidos ir žmonių ribojimai – tiesioginis nekompetencijos maskavimas“,rašo Adomas.

Daugiausia dėmesio skirta užsieniečiams

Vidaus reikalų ministro patarėja Božena Zaborovska-Zdanovič informavo, kad kovo 18 d. vykstančių į Lietuvą iš Latvijos ir Lenkijos patikra buvo vykdoma atsižvelgiant į rizikos faktorius – buvo atliekami pasirinktiniai patikrinimai. 

„Kadangi buvo uždrausta į Lietuvą atvykti užsieniečiams, tokioms patikroms ir buvo skiriamas didžiausias dėmesys. Lietuvos piliečiai į savo šalį buvo, yra ir bus įleidžiami“, – komentavo B.Zaborovska-Zdanovič.

Pasak jos, kovo 18 d. Saločių PKP nebuvo sveikatos patikrinimų kompetentingai galinčių vykdyti atstovų iš Visuomenės sveikatos centro, jie čia darbą pradėjo 23 d.

Pasieniečiai keliautojams teikė informaciją apie tai, ką daryti ir kur kreiptis dėl sveikatos sutrikimų, dalijo informacinę medžiagą. 

Buvo nustatyta, kad tiems, kurie kreipėsi dėl sveikatos sutrikimų ar jų sveikatos sutrikimo požymiai – akivaizdūs, būtų iškviesta medicinos pagalba.

Pasienyje jau budi NVSC darbuotojai 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kokybės vadybos ir komunikacijos skyriaus patarėja Lina Grinytė-Jauniškienė taip pakomentavo situaciją: „Įvažiuojant į Lietuvą  automobiliu, autobusu, atvykstančiųjų duomenis renka ir dokumentus tikrina Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai. 

NVSC darbuotojai nuo kovo 23 d. visuose pasienio postuose matuoja temperatūrą, renka anketas su kontaktiniais atvykstančiųjų duomenimis bei konsultuoja izoliacijos ir karantino vykdymo klausimais.

Grįžusių iš užsienio prašoma NVSC interneto svetainėje pateikti apie save duomenis užpildant anketą bei susipažinti su izoliavimosi namuose taisyklėmis.

Jeigu pildė anketas oro, jūrų uoste ar pasienyje, papildomai internetu teikti nereikia. Nieko spausdinti, pasirašyti ir siųsti elektroniniu paštu nereikia.“ 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.