Prieš Joninių savaitgalį vilnietis pasidalino nerimą keliančiais vaizdais: „Turistai net apeina“

Šią savaitę žinomas Lietuvos atlikėjas Vaidas Baumila, neapsikentęs nebaudžiamų viešosios tvarkos pažeidėjų, viešai kreipėsi į Vilniaus merą Valdą Benkunską.

Naujamiestyje gyventojus piktina netramdomi viešosios tvarkos pažeidėjai.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Naujamiestyje gyventojus piktina netramdomi viešosios tvarkos pažeidėjai.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas

2023-06-23 18:12

Atlikėjas iškvietė viešosios tvarkos pareigūnus, tačiau pareigūnų taip ir nesulaukė. Žinomą jauną vyrą supykdė Naujamiesčio skvere alkoholį vartojantys ar ant suoliukų miegantys asmenys.

Deja, bet nei nuolatiniai gyventojų skundai, nei garsių žmonių pasipiktinimai viešojoje erdvėje situacijos nekeičia.

Prieš Joninių savaitgalį „Bendraukime“ skaitytojas Tomas pasidalino nuotrauka, kurioje nufotografavo Naujamiesčio skvere ant suoliuko miegantį galimai neblaivų asmenį.

Vilniečiui nerimą kelia, jog mieste tokie neblaivūs asmenys toleruojami ir gali elgtis, kaip tik panorėję net prie švietimo įstaigų.

„Nuo ryto jau girtutėliai miega. Turistai praeidami net apeina.

Šlapimo kvapas prie krūmų ir medžių. Jokių kamerų viešoje vietoje, miega prie mokymo įstaigos. Patarkit, kaip elgtis patiems gyventojams, ar tėvams, pedagogams, vaikams, lankantiems šalia esančią privačią mokyklą ir kasdien matantiems tokius vaizdus?“ – piktinosi vilnietis. – Tai vyksta darbo dieną, įsivaizduokite, ką tenka stebėti savaitgaliais ar per šventes“.

***

Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus Ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas komentavo, kad savivaldybė ieško sisteminių sprendimų, kad tokia ir panašios problemos būtų sprendžiamos viso miesto mastu.

„Veikimas pavienėse lokacijose tik priverčia asmenis persikelti iš vienos vietos į kitą, bet neišsprendžia pačios problemos. Todėl šiuo metu dirbama dviem kryptimis: ieškoma ilgalaikių, sisteminių sprendimų viso miesto mastu ir paraleliai vertinama situacija probleminėse miesto vietose bei operatyvaus reagavimo į ją galimybės.

Savivaldybės specialistai su įvairiomis įstaigomis, policijos atstovais ir NVO partneriais analizuoja priemonių veiksmingumą – kurios padeda spręsti įsisenėjusias problemas ir kurios nesukuria norimo rezultato. Sisteminiai sprendimai reikalauja laiko, todėl prašome visuomenės kantrybės.

Vilniaus miesto socialinių paslaugų centro, „Carito“ ir kitų organizacijų specialistai kalbasi su viešose vietose girtaujančiais ir benamiais asmenimis, stengiasi motyvuoti juos susirasti darbą ir pastovią gyvenamąją vietą.

Vilniaus savivaldybės įsteigti „Vilko pėdos“ namai nuolat turi laisvų vietų ir yra pasiruošę priimti būsto neturinčius žmones, iškviesti gyventojų ar specialistų visuomet atvyksta ir pasirūpina neblaiviais asmenimis. Įstaiga gali suteikti ne tik apnakvindinimo paslaugą benamiams asmenims, bet ir pasiūlyti kitas socialines paslaugas: paramą maisto produktais, pagalbą ugdant socialinius įgūdžius.

Susiduriame su dviem pagrindinėmis problemomis: tokį gyvenimo būdą pasirinkę žmonės turi itin žemą motyvaciją ką nors keisti, o paslaugų nakvynės namuose jie atsisako, nes ten draudžiama vartoti alkoholį ir reikia laikytis tam tikrų taisyklių.

Be minėtų paslaugų mieste taip pat vyksta aplinkos tvarkymo ir priežiūros darbai. Ypač probleminėse miesto vietose stengiamasi sustiprinti budinčių viešosios tvarkos pareigūnų lankymąsi, jei pranešama apie viešosios tvarkos trikdymą – asmenys yra išprašomi.

Šioje srityje dalis veiksmų yra momentiniai, nesukuriantys norimo ilgalaikio pokyčio. Dėl šios priežasties paraleliai vyksta susitikimai su atskirų bendruomenių atstovais, kurie gyvendami šalia probleminių vietų ne tik geriau identifikuoja, kokie veiksniai yra palankūs buriuotis konkrečiuose skveruose ar parkuose, bet ir turi konstruktyvių pasiūlymų, kaip ir ką būtų galima spręsti. Esame atviri kalbėtis, išklausyti siūlymus, vertinti galimybes tai įgyvendinti“, – teigė Vilniaus savivaldybės atstovas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.