Iš parko vilnietis namo grįžo sutrikęs ir šlapiais drabužiais: savivaldybei turi vieną klausimą

„Bendraukime“ sulaukė vilniečio laiško, kuriame jis aprašė netikėtą patirtį, nutikusią sostinės Reformatų skvere. Jaunas vyras sutriko, kai vaikštant parke liko šlapiais rūbais dėl vis dar veikiančių vejos laistymo sistemų. Vilnietis stebėjosi, kodėl tokiu oru, paskutinėmis spalio dienomis, vis dar buvo laistoma parko veja?

 Reformatų parke vilnietis liko šlapiais rūbais dėl vis dar veikiančių vejos laistymo sistemų.<br> Stopkadras
 Reformatų parke vilnietis liko šlapiais rūbais dėl vis dar veikiančių vejos laistymo sistemų.<br> Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2023, 1:20 PM

„Miestelėnai, einantys nuo J. Basanavičiaus gatvės link Reformatorių bažnyčios ar baro, dažnai patenka po vejos laistytuvo srautu, kuris netikėtai išlenda iš žemės. Tai atspindi tam tikrus projektavimo ar miesto administracijos planavimo trūkumus.

Atrodo, kad atitinkamos institucijos neatsižvelgė į laistytuvo trajektoriją, čiurkšlės spindulio ilgį ir purkštuko poziciją konkrečioje vietoje.

Galbūt Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojai nesugeba visiškai susitapatinti su miestelėnų, dirbančių nuo 10 iki 22 val., kasdienybe, ypač su tais, kurie skuba po darbo į autobusų stotelę senamiestyje, esančią Pylimo gatvėje. Įspūdis toks, tarsi savivaldybės tarnautojams būtų svetima miestelėnų realybė, kurioje jie gyvena ir dirba.

Kodėl yra laistoma veja, kai yra tokios oro sąlygos, kada lyja ar sninga?

Keli pagrindiniai priežasties variantai: a) Automatinio laistymo sistemos programavimo klaida. Daugelyje modernių laistymo sistemų yra sensoriai, kurie jaučia drėgmę ir neleidžia laistyti, jei dirva jau yra pakankamai drėgna. Tačiau jei sistema nėra tinkamai nustatyta arba jei sensorius neveikia, gali įvykti klaida.

b) Žmogaus klaida. Kas nors galėjo netyčia įjungti laistymo sistemą netinkamu metu.

Ar tai yra pats protingiausias savivaldos lėšų paskirstymo sprendimas? Jei vejos laistymas vyksta esant netinkamoms oro sąlygoms, tai gali būti laikoma nenaudinga ir neefektyvi savivaldos lėšų naudojimo forma? Tai vyksta nuolat, reikėtų peržiūrėti laistymo strategiją ir galimai perplanuoti biudžetą efektyvesniam resursų panaudojimui“, – svarstė vilnietis.

Purkštukus nukreipia vaikai arba gyvūnai

Vilniaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus Ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas komentavo, kad įprastai laistymo sezonas Reformatų skvere baigiamas iki lapkričio mėnesio.

„Jis trunka kiek ilgiau nei daugelyje kitų skverų ir gatvių, nes sode augančias rožes būtina laistyti iki kol užšąla gruntas, prieš žiemą taip pat būtina gausiai laistyti ten augančius kukmedžius. Iki kol nėra didesnių šalčių, kaip, pavyzdžiui, šiemet, šie augalai laistomi skvere įrengta laistymo sistema.

Įjungti ar išjungti atskirų purkštukų nėra galimybių, todėl laistymo metu jie veikia visi kartu.

Purkštukai yra sureguliuojami taip, kad vandenį purkštų ant vejos ir augalų. Tai, kad šiuo atveju purkštukas purškė ant tako ir praeinančių žmonių, rodo, jog jis buvo nusuktas nuo savo įprastos purškimo trajektorijos.

Tokių atvejų retai, bet pasitaiko, dažniausiai juos nusuka pievoje žaidžiantys vaikai arba gyvūnai. Atsiprašome gyventojų už patirtus nepatogumus, šiuo metu visi purkštukai yra patikrinti ir sureguliuoti tinkamai“, – komentavo Vilniaus miesto savivaldybės atstovas G. Grubinskas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.