SPA asociacijos prezidentas pažėrė priekaištų architektams

Kurdami interjerą SPA centrams, architektai ir dizaineriai susiduria su keblia užduotimi suderinti specifinės erdvės funkcionalumą su estetika.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

2014-04-07 16:41, atnaujinta 2018-02-14 19:55

Anot Nacionalinės SPA asociacijos prezidento Luko Mackevičiaus, pagrindinis iššūkis kuriant SPA interjerą yra susikalbėjimas su architektais ir dizaineriais.

L.Mackevičius teigė, kad kuriant SPA reikia atkreipti dėmesį į atskiras poilsio, šlapios zonų projektavimą. Reikia galvoti, kaip tas zonas suplanuoti, sujungti maitinimo, apgyvendinimo, konferencijų ir sveikatingumo zonas taip, kad viskas derėtų, kad klientų srautai nesikirstų.

„Reikia padaryti taip, kad skirtingų tipų klientai nemaišytų vienas kitam. Visa tai turi išspręsti architektas“, – teigė L.Mackevičius.

Dažnai nemąstoma apie pinigus

„Lietuvoje kompetencijos sveikatingumo objektų kūrimo srityje nėra daug. Yra vos vienas kitas architektas, kurie turi patirties kuriant tokius projektus“, – portalui lrytas.lt teigė L.Mackevičius.

Pasak jo, SPA arba sveikatingumo centrų projektavimas remiantis visuomeninių patalpų filosofija nėra tinkamas, nes ten veikia visai kiti principai.

Kita problema, pasak jo, yra tai, kad architektai retai kada galvoja apie užsakovo pinigus.

„Ne tik asmeniškai su tuo susidūriau, bet ir panašių atsiliepimų girdėjau  iš asociacijos narių, kad architektų idėjos neturi nei funkcionalumo, nei vertos skirtų pinigų“, – teigė L.Mackevičius.

Pasak asociacijos prezidento, rimtesnius sveikatingumo objektus Lietuvoje galima suskaičiuoti vienos rankos pirštais. Anot jo, bandantys improvizuoti architektai padaro projektą, kuris labiau primena nesusipratimą. Jie dažnai nepaiso klientų norų, nežiūri funkcionalumo.

Svarbu bendravimas ir akiračio plėtimas

„Norint kelti kompetenciją, reikėtų domėtis SPA interjerais, gilintis į šią temą, važinėti po parodas, galbūt turėti partnerių užsienyje. Lietuvoje yra architektų, bandančių tai daryti“, –  pridėjo L.Mackevičius.

Anot jo, taip kaip Lietuvoje architektai moka projektuoti prekybos centrus ar parduotuves, taip didesnės šalys, tarkime, Jungtinė Karalystė ar Vokietija, daug dirba su sveikatingumo centrais.

Pasak asociacijos prezidento, labai svarbu, kad užsakovas ir architektai bendrautų, kad kartu kurtų objekto viziją.

„Turėjome vieną projektą su Algirdu Kaušpėdu. Diskusijos metu padarėme puikų projektą, užsakovas buvo patenkintas. Pradinė idėja ateina tik per diskutavimą. Tada A.Kaušpėdui sekėsi dirbti, nes jis klausėsi, kas buvo sakoma, klausėsi užsakovų ir nesibodėjo savo pirminės idėjos perpaišyti pagal jų norus“, – pasakojo L.Mackevičius.

Pasak asociacijos prezidento, SPA nėra grožio salonas, ligoninė, įrengiant tokius centrus  galioja kitos taisyklės. Tad verta domėtis užsienio dizaino sprendimais. Pasak L.Mackevičiaus, tai nėra kopijavimas, tai tiesiog – akiračio plėtimas.

„Sprendimų yra. Ir jeigu jų nerandi čia, Lietuvoje, sėdi į lėktuvą ir randi panašius objektus užsienyje. Kai apsižiūri, padarai tiriamąjį darbą ir tada vykdai užsakymą“, – mintimis dalinosi asociacijos prezidentas.

Pamatyti įdomių SPA galima ir čia pat

Pasak L.Mackevičiaus, Lietuvoje jau atsiranda įdomesnių SPA objektų. Bet juos visus galima suskaičiuoti vos vienos rankos pirštais, nes jie nėra statomi kiekvienais metais. Po naują įdomų objektą yra atidaroma vos kartą per kelerius metus. Anot L.Mackevičiaus, tai  imlus sektorius.

Paprašytas įvardinti kelis SPA objektus Lietuvoje, kurie pasižymi originalumu, asociacijos prezidentas teigė, kad įdomių SPA objektų pamatyti nereikia toli važiuoti.

„Nenoriu būti apkaltintas šališkumu, tačiau bet kokiu atveju išskirčiau „SPA Vilnius“, tiek jų Druskininkų SPA zonas, tiek Vilniaus dienos SPA centrą, tiek naują jų objektą Anykščiuose. Jie išsiskiria funkcionalumu.

Manau, „Palangos“ ir „Vanagupės“ viešbučiuose pritaikyti įdomūs SPA sprendimai. Kalbant apie pirčių zoną, nemanau, kad tūkstančio kilometrų spinduliu rastume ką nors geriau nei Druskininkų vandens parko kompleksas“, – vardino L.Mackevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.