2013 geriausią pastatą Lenkijoje sukūrė aistringas architektas

Pernai metais atidarytas Lenkijos žydų istorijos muziejus Varšuvoje paskelbtas geriausias pastatas Lenkijoje. Į šį apdovanojimą pretendavo 46 objektai.  

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2014, 4:26 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:33 AM

Apie 166 mln. litų kainavęs pastatas – ne tik muziejus, bet ir kultūros, švietimo centras, susitikimų vieta, monumentas, iškilęs buvusio Varšuvos geto teritorijoje.

Kai 2005-aisiais Žydų istorijos instituto asociacija paskelbė tarptautinį muziejaus konkursą, būsimojo muziejaus projektus sukūrė 250 komandų. Laimėjo suomių studija „Lahdelma & Mahalmäki“ su partneriais Lenkijoje „Kuryłowicz & Associates studio“. Pagrindinis dizaineris - Raineris Mahlamäki, Oulu universiteto Suomijoje, architektūros profesorius.

Architektūra – jo profesija, aistra ir gyvenimo būdas. Jo sumanytas kyla ir didžiausias Suomijoje – Jūrų muziejus Kotkoje.

Suomiai drauge su lenkų kolegomis Lenkijos žydų istorijos muziejų matė kaip betono kubą po įėjimą dalijančiomis užuolaidomis iš stiklo plokščių ir vario.

12,8 tūkst. kv. metrų ploto muziejaus viduje sienos banguoja. Tai, architektų sumanymu, aliuzija į žydų pasitraukimą per vandenyną. Palei lubas dvi bangas – žydų istorijos praeitį ir ateitį – sujungia tiltas.

Šis pastatas – žydų ir lenkų istorijas pasakojanti architektūra.

Šviesios, atviros erdvės ir pastato konstrukcijoje naudotos medžiagos: medis, akmuo, varis ir žalvaris – įkūnija frazę „gyvenimo muziejus“, paskirtą tūkstančio metų žydų gyvenimui lenkų žemėse, neapsiribojant tik holokaustu.

Daugiau architektūros mūsų "Facebook" paskyroje

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.