Ant vandens - daugiabučiai namai ir net degalinės

Ant vandens galima įrengti bet ką. Plaukiojančias degalines automobilių ir oro transportui, poilsio zonas, viešbučius, restoranus, verslo centrus, baseinus, kino teatrus, koncertų sales ir sporto kompleksus, vilas, daugiabučius namus ir net ištisas gyvenvietes.

Septynių viešbučių kompleksas.<br>Vizualizacijos
Septynių viešbučių kompleksas.<br>Vizualizacijos
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-30 20:14, atnaujinta 2018-01-20 07:02

O štai kai kurie Rusijos architektai mano, kad šalies sostinė neišnaudoja erdvės ant vandens – pro ją pratekančios bendravardės upės (Moskva reka) – galimybių.

Jų nuomone, objektai ant vandens gali sukurti ne tik papildomų visuomeninių erdvių populiariose tarp sostinės gyventojų vietose, bet ir suteikti miestui papildomų spalvų, patrauklumo ir gaivumo.

Neseniai Maskvoje buvo paskelbtas Zariadnoje rajono statybų konkursas, kuriame dalyvavo ir užsienio architektų komandos. Vienas išskirtinių projekto reikalavimų – atrasti prieigos prie vandens būdą, taip pat  įrengti objektus ant vandens.

„Baltic Floating Structures" specialistai pateikė šiuos galimus projektų ant vandens pavyzdžius.

Gelžbetonio pontonus galima išnaudoti kaip pagrindą įvairios paskirties objektams ant vandens: gyvenamųjų pastatų, pramoninių statinių, sraigtasparnių tūpimo, daugiaaukščių automobilių saugojimo aikštelių, prieplaukų, darbo platformų statyboms ir laivų remontui.

Plaukiojančių viešbučių įkurdinimo vieta gali tapti tiek nuo bangų apsaugotos akvatorijos, tiek atviros jūros erdvės. Šiuo atveju yra galimybė įrengti papildomus objektus: plaukiojantį parką, restoraną, teniso aikštyną, baseinus ir daugelį kitų malonumų suteikiančių statinių, nenaudojant statybai žemės.

Plaukiojantis verslo centras statomas ant monolitinio gelžbetoninio didelės keliamosios galios pontono. Ir nuomotis ar pirkti žemės reikia tik minimaliai.

Plaukiojanti oazė – tai kompleksas septynių skirtingų viešbučių, sujungtų besiskleidžiančios vandens lelijos pavidalu.

Plaukiojančio bulvaro koncepcija numato, kad kiekvienas statinys turi savo unikalią funkciją: kavinė, restoranas, parodų salė, amfiteatras, baseinas, sporto aikštelė. Kartu jie sudaro visavertį statinių „rinkinį", skirtą miesto gyventojų pasivaikščiojimams ir poilsiui, galintį išsidėstyti išilgai Maskvos upės vagos ir pagyvinti įvairias miesto dalis, papildydamas jas trūkstamomis funkcijomis. Pagal autorių (Asadovo architektų biuro) sumanymą galima sukurti keletą plaukiojančių bulvarų su tarpusavyje keičiamais elementais.

Tokių elementu, pavyzdžiui, gali būti plaukiojantis SPA – nedidelis, bet visavertis kompleksas, skirtas SPA procedūroms ir maudynėms upėje.

Pirmoji plaukiojančio SPA modifikacija turi apvalų baseino dubenį, pusiau išsikišantį už platformos lanksčios išardomos plaukiojančios konstrukcijos, kurią palaiko plūdurai, pavidalu.

Uždengtoje dalyje įrengtos drabužinės, saunos, SPA procedūrų kabinetas ir nedidelė kūno rengybos salė.

Antroji plaukiojančio SPA modifikacija – 25 metrų baseinas, įkurdintas platformos ribose.

Plaukiojantis EXPO – universali dengta erdvė, skirta parodoms ir įvairiems kultūros renginiams. Pagrindinis lygis papildytas antresolės aukštu, per kurį pėsčiųjų kelias jungia jį su likusiais plaukiojančio bulvaro elementais.

Fasadai iš žaliuzių gali keisti šviesos pralaidumą, o lašų pavidalo atramose galima išdėstyti medžius ar atskirus parodų eksponatus.

Plaukiojančiam klubui priklauso atviras amfiteatras, kavinė, restoranas, nedidelė parodų galerija, suvenyrų parduotuvėlės ir keletas uždengtų ir atvirų poilsio aikštelių.

Siūlomi du plaukiojančio klubo variantai: „dugnu į viršų" ir „dugnu į apačią". Pirmuoju atveju jis uždengiamas bendru apželdintu stogu, antruoju – apželdinamos atskiros „kalvos", sujungtos pėsčiųjų takais.

Parengė Ona Kacėnaitė

Dar daugiau keistesnių pastatų -  mūsų "Facebook" !

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.