Kur vežami istoriniai Kauno grindinio akmenys

Statant naują Panemunės tiltą rekonstruojama ir greta esanti Tilto gatvė. Po senu asfaltu darbininkai aptiko seną akmenų grindinį. Akmenys iškasami, kraunami į krūvas ir pamažu išvežami. Kaip juos panaudoti, kiekvienąkart sprendžia savivaldybė. Bet kauniečiai taip pat nelieka abejingi, jei mato, kad akmenys nevertinami.

Tilto gatvėje rasti grindinio akmenys naudojami kitų gatvių dangai atnaujinti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tilto gatvėje rasti grindinio akmenys naudojami kitų gatvių dangai atnaujinti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

2015-09-13 14:59, atnaujinta 2017-10-16 01:30

Prašė gyventojų pagalbos

Tilto gatvėje gyvenanti kaunietė, Kauno bendruomenės „Nemuno krantai“ pirmininkė Rūta Zabielienė pasakojo, kad šios savaitės viduryje grįždama iš turgaus nustebo pamačiusi, ką veikia šią gatvę rekonstruojantys darbininkai.

„Ekskavatorius gremžė akmenis drauge su žvyru ir vertė į savivartį. Man ir kitiems tai mačiusiems žmonėms parūpo, ar tik akmenys nebus išmetami“, – pasakojo kaunietė.

Kai buvo remontuojamas Panemunės tilto prietiltis, ten taip pat rasta grindinio akmenų.

„Tada darbus prižiūrėjęs vadovas Andrius juos kruopščiai saugojo. Prašė ir mūsų, vietos gyventojų, pagalbos. Juk mes matome, kas vyksta ir po darbų, ar kas naktimis karučiais bando vežtis akmenų sau“, – prisiminė Panemunės gyventoja.

Moteris teigė, kad tada akmenys buvo išsaugoti ir jais jau išklota greta tilto esančios elektros pastotės aplinka. Tuo vietos gyventojai patenkinti, todėl ir toliau rūpinasi senų akmenų likimu.

Rūpintis patikėta įmonei

Apie tai, kaip elgiamasi su akmenimis iš Tilto gatvės, R.Zabielienė teigė pranešusi Miesto tvarkymo skyriaus vadovui Aloyzui Pakalniškiui. Tačiau iš jo atsakymo negavo, todėl kreipėsi ir į Kauno tarybos narį Andrių Kupčinską.

Politikas teigė, kad iš A.Pakalniškio išgirdo atsakymą, jog senus akmenis turi rinkti, saugoti ir savivaldybei perduoti Tilto gatvėje darbus atliekanti įmonė „Kauno tiltai“.

Kartais akmenų neliečia

Tikslių duomenų, kiek gatvių mieste išgrįsta akmenimis, nėra. Jais Kauno keliai buvo grindžiami ir XIX amžiuje, ir tarpukariu.

Kiekvienu atveju specialistai sprendžia, ką aptikus tokį grindinį daryti. Prieš kurį laiką remontuojant Aušros ir Žemaičių gatves aptiktą akmenų grindinį buvo nuspręsta vėl užlieti asfaltu.

Iškasant akmenis gatvių rekonstrukcijos darbai gerokai pabrangsta, todėl ne visada tai daroma. Kalbinti kauniečiai teigė, kad seni iškasti akmenys jiems brangūs kaip istorinė vertybė, todėl žmonės jautriai reaguoja į tai, kaip su jais elgiamasi.

Veža kloti kitą gatvę arba saugo aerodrome

Ieva Paliliūnienė

Įmonės „Kauno tiltai“ atstovė spaudai

„Atliekant Tilto gatvės rekonstrukcijos darbus ten esantis asfaltas yra nufrezuotas, todėl akmenys kasami ekskavatoriumi. Kartais kasant juos drauge pasitaiko ir žvyro. Tačiau akmenys kasami labai atsargiai. Iškasti akmenys vežami į Kareivinių gatvę. Iš jų klojama važiuojamoji šios gatvės dalis. Kita dalis transportuojama į S.Dariaus ir S.Girėno aerodromą, kur saugomi ir anksčiau mieste rasti seni grindinių akmenys. Miesto vadovai spręs, kur juos tinkamiau panaudoti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.